Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο της πρώτης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή είναι πλέον σαφές ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο Τόπος και απαιτούν οι πολίτες. Είναι η τετραετία των τομών και των μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση προχωρά μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και λαϊκισμούς, μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις. και απαλλαγμένη από νοοτροπίες συντήρησης.
Όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης πηγάζουν από την αδιαπραγμάτευτη αρχή για διαφάνεια και ισοπολιτεία και μέσα από αυτό το πολιτικό σκεπτικό πρέπει να αναλύονται. Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της τοποθέτηση είναι στο χώρο του Κοινωνικού Κέντρου, σε έναν χώρο όπου επικρατεί η σύνεση, η μετριοπάθεια, η συνεννόηση και η σύνθεση απόψεων και απουσιάζουν ο φανατισμός, η πόλωση και οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές.
Σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έχει ήδη δώσει απτά δείγματα γραφής που αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος ενισχύεται μέσα από τη συνέπεια των προεκλογικών δεσμεύσεων και των κυβερνητικών δράσεων. Η Νέα Διακυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και αυτό επαναφέρει την αξιοπιστία της πολιτικής στη διακυβέρνηση της χώρας.
Προεκλογικά οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τον Κώστα Καραμανλή και την ΝΔ για τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας. Η πλατιά κοινωνική συμμαχία που διαμορφώθηκε οδήγησε σε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Μαρτίου 2004, η οποία ενισχύθηκε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004. Σήμερα, οι πολίτες περιβάλλουν με την ίδια εμπιστοσύνη την Κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί αναγνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και γιατί αναγνωρίζουν τις επίπονες προσπάθειές της να επαναφέρει τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα, προσδίδοντας παράλληλα αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.
Η Κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας πίσω τον κρατικισμό και τον ακραίο φιλελευθερισμό. Τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που είδαμε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, χωρίς την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού. Άλλωστε τόσο ο κρατικισμός, όσο και η κοινωνική αναλγησία των ισχυρών, οδηγούν σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, σε ακινησία και τέλμα.
Η Νέα Διακυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Μακριά από ιδεοληψίες και πρακτικές του παρελθόντος, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους Έλληνες. Προχωρά, αφουγκραζόμενη την κοινωνία. Προχωρά με διαρκή διαβούλευση και κοινωνική λογοδοσία.
Για τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τους πολλούς και στηρίζονται απ’ αυτούς. Μόνο με τη στήριξη της κοινωνίας οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να πετύχουν. Μεταρρυθμίσεις ερήμην της κοινωνίας δεν νοούνται. Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διαμορφώνει την Ελλάδα που δεν θα αγκομαχά πίσω από τις εξελίξεις, την Ελλάδα που ξεφεύγει από τις θέσεις των ουραγών, για να βρεθεί στους πρωτοπόρους της Ευρώπης. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος: Ελλάδα ανταγωνιστική, µε ποιότητα και ισχυρό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
Οι αρχές που ακολουθούνται είναι ξεκάθαρες και δεν αλλάζουν. Η Κυβέρνηση συνεχίζει, αποφασιστικά και ασυμβίβαστα, τον αγώνα που ανέλαβε. Εκπτώσεις δεν κάνει. Εκβιασμούς δεν δέχεται. Συµψηφισµοί δεν γίνονται. Ένας είναι ο κανόνας. Και ο κανόνας αυτός είναι κοινός για όλους. Διαφάνεια παντού.
Η Νέα Εποχή ορίζει ξεκάθαρες αρχές: Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα - Ευθύνη. Ορίζει σταθερές αξίες: Ομοψυχία – Συστράτευση - Διεθνή συνεργασία. Ορίζει συγκεκριμένους στόχους: Οικονομία ευκαιριών - Ανθρωποκεντρική ανάπτυξη - Κράτος δικαίου, δίπλα στον πολίτη. Ορίζει µε σαφήνεια και το δρόμο του μέλλοντος: Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις – Σύγχρονες πολιτικές - Αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συνεχίζει το έργο της µε τη δύναμη που της δίνει η πλατιά κοινωνική πολιτική συµµαχία, που στηρίζει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Προχωρά µε τόλμη στις αλλαγές των αναχρονιστικών και ξεπερασμένων δομών, που καθήλωναν τη Χώρα. Προχωρά, σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, την Οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία.
Η Ελλάδα οφείλει -και μπορεί- να βγει μπροστά. Η Νέα Διακυβέρνηση οφείλει -και είναι αποφασισμένη- να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Να σηκώσει πιο ψηλά το δημόσιο βίο. Να δημιουργήσει νέο πολιτικό πολιτισμό. Οφείλει και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι μέσα σε περίπου τρεισήμισι χρόνια λύθηκαν όλα τα προβλήµατα του Τόπου. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο έλεγχος της οικονοµίας, η αντιµετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, η μεταρρυθµιστική πολιτική για την παιδεία και την υγεία και η πάταξη των φαινοµένων διαφθοράς είναι μάχες διαρκείας.
Ο βασικός αντίπαλος της Κυβέρνησης ήταν και παραµένουν τα κρίσιµα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο Τόπος. Στην κατεύθυνση αυτή, εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της. Αποφασισμένη να πάει πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά. Έχει τη θέληση, έχει τη δύναμη, έχει την τόλμη, να πάει τη χώρα μπροστά. Προχωρά χωρίς αιφνιδιασμούς. Με την κοινωνία παρούσα. Χωρίς δογµατισµούς. Με τον πολίτη συµµέτοχο. Χωρίς προκαταλήψεις. Με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση.
Είναι η ώρα των μεγάλων και υπεύθυνων αλλαγών, που έχει ανάγκη ο Τόπος και απαιτεί ο πολίτης. Είναι η ώρα για τομές και μεταρρυθμίσεις. Μακριά από δόγματα και λαϊκισμούς. Μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις. Μακριά από κρατικίστικες ιδεοληψίες. Μακριά από νοοτροπίες συντήρησης.
Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων, απαιτεί να αλλάξουν τα πράγματα και να δοθεί οριστικό τέλος στα αδιέξοδα του παρελθόντος. Η κοινωνία -ώριμη όσο ποτέ, σίγουρη για την αναγκαιότητα, βέβαιη για την επιτυχία- δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.
Χτίζουμε όλοι μαζί, κράτος δικαίου, πραγματικά κοινωνικό. Οικονομία ευκαιριών. Κοινωνία που παράγει και προοδεύει. Θεµελιώνουµε, όλοι μαζί, µε διάλογο και συνεννόηση, τη νέα προοπτική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αποδεικνύει στην πράξη ότι τελικά όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα.