Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Οδοιπορικό στην Αχαΐα I

Η πόλη του Αιγίου
www.tsigris.gr

Η δεύτερη σε πληθυσμό παραθαλάσσια πόλη του νομού Αχαΐας. Βρίσκεται κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε την Παλαιολιθική Εποχή κι εδώ εγκαταστάθηκαν Αχαιοί από διάφορες περιοχές της Αργολίδας με την εισβολή των Δωριέων (1100 π.Χ.) ιδρύοντας σημαντικές πόλεις όπως το Αίγιο και η Πάτρα.
Το Αίγιο υπήρξε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αχαιών και αποτέλεσε έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας (276 π.Χ.) .'Ήταν η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους κατά την Επανάσταση του 1821 (26 Μαρτίου). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλαιό τμήμα της πόλης προς την παραλία, από την Παναγία την Τρυπητή ως τα όρια του σιδηροδρομικού σταθμού και τις παλαιές αποθήκες σταφίδας. 'Έχει 22.350 κατοίκους.

Το Αίγιο είχε συνεχή κατοίκηση από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. , αλλά τα λείψανα από το παρελθόν δεν είναι πολλά. Ψηλά, προς τη δεξαμενή της σύγχρονης πόλης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν δυο τετράπλευρα οικοδομήματα του 500 και 400 αιώνα π.Χ. Η ίδια ανασκαφή βεβαίωσε την ύπαρξη νεκροταφείου Κλασικών Χρόνων βορειοδυτικά στον ίδιο χώρο, ενώ στην πλατεία Ψηλά Αλώνια, βρέθηκαν τάφοι Μυκηναϊκής Εποχής και ακόμη χαμηλότερα προς τη θάλασσα, νεκροταφείο ελληνιστικό και ρωμαϊκό.

Η πόλη φημίζεται για τα αξιοθέατα της όπως:
· Η Παλαιά Αγορά, η οποία αναπαλαιώθηκε και στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
· Ο Πλάτανος, που αναφέρει ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του.
· Η Πλατεία «Ψηλά Αλώνια».
· Η Αρχαία Ελίκη, έξω από το Αίγιο 9 χλμ. ΝΑ. Εδώ λατρευόταν ο Ελικώνιος Ποσειδώνας. Το 373 καταποντίστηκε από σεισμό. Στη θέση της βρίσκεται σήμερα το χωριό Ροδιά.
· Το χωριό Ροδοδάφνη, 4 χλμ . δυτικά, σε καταπράσινο περιβάλλον.
· Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης, χτισμένος σε σχέδια του Τσίλερ (19ος αιώνας).
· Η Εκκλησιά της Παναγιάς της Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή), μέσα σε βράχο με πανελλήνια φήμη για την θαυματουργή της εικόνα.
· Το Γυναικείο Μοναστήρι της Πεπελενίτσας 20 χλμ. από το Αίγιο. Kαταστράφηκε το 1772 από τους Τουρκαλβανούς και η σημερινή μονή, λίγο ψηλότερα, είναι κτίσμα του τέλους του 18ου αιώνα.
· Το Αντρικό Μοναστήρι των Ταξιαρχών 23 χλμ. Ναπό το Αίγιο. Το μοναστήρι διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο με άμφια, καθώς και αργυρά και χρυσά σκεύη. Η αρχική μονή ιδρύθηκε το 1415 από τον όσιο Λεόντιο, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1500 .Από τότε χτίστηκε και καταστράφηκε πολλές φορές .Το σημερινό κτίσμα είναι του τέλους του 18ου αιώνα. Στο μοναστήρι παρασκευάζεται από τους μοναχούς το γλυκό ροδοζάχαρη.

Η πόλη διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία, όπου εκτίθενται σπάνια ευρήματα από την περιοχή.

Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου -κάθε χρόνο- ως την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου γίνονται τα "Ανθεστήρια -Ελίκια", με πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις άνθινων αρμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: