Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Νέα Εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
www.tsigris.gr
Την τελευταία τριετία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δόθηκαν αυξημένες δυνατότητες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα:
· Από το 2004 έως και το 2007, οι καθαροί πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν.
· Με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», για πέντε χρόνια, δίνονται στις κοινότητες και τους δήμους της χώρας, υπερδιπλάσιοι πόροι απ’ όσους δόθηκαν τα προηγούμενα επτά χρόνια (1998-2004), υπό όρους πλήρους διαφάνειας.
· Ψηφίσθηκε, με τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ, ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας (ν. 3463/2006), ο οποίος αποτελεί το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στους δήμους και τις κοινότητες να πορευθούν στη νέα εποχή.
· Προετοιμάζεται τον νέο Νομαρχιακό Κώδικα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού και οργανωτικού πλαισίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η Πολιτεία στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικότερες δράσεις για την τοπική ανάπτυξη, την περιφερειακή σύγκλιση, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Σημαίνει αποφάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα καθημερινά προβλήματά του. Σημαίνει εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Κάθε ημέρα που περνά, η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας καθίσταται ισχυρότερη. Με συστηματικό και συντονισμένο σχεδιασμό, η Κυβέρνηση μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από «φτωχό συγγενή» του κράτους σε κύριο άξονα στρατηγικής ανάπτυξης και προόδου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά το ρόλο που τής αξίζει. Διαδραματίζει ρόλους που ενισχύουν το επίπεδο της Δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή, καθώς και τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Βρίσκεται μπροστά σε μία νέα φάση της μακρόχρονης πορείας της, με βασικό χαρακτηριστικό τη σταδιακή υποχώρηση του κεντρικού κράτους προς όφελος της Περιφέρειας. Η Αυτοδιοίκηση καθίσταται φορέας αποφάσεων για τα κοινά, άμεσης και ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα δημόσια -τα δημοτικά και κοινοτικά- πράγματα, καθώς και φορέας κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης.

Μια νέα εποχή αρχίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ρεαλιστικούς στόχους και οράματα για τις τοπικές κοινωνίες και το καλό των πολιτών. Οι κρίσιμες αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες της αποτελούν συνολική μεταρρυθμιστική προσέγγιση με κύρια κατεύθυνση την ισχυροποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: