Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Περιβαλλοντική Πολιτική

Εθνική Πολιτική για το Περιβάλλον
Η Ελλάδα αναπτύσσει συγκεκριμένες δράσεις που διασφαλίζουν το περιβάλλον και εγγυώνται μια οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη.
· Σε απόλυτη προτεραιότητα έχει τεθεί η ταχεία εναρμόνιση της Ελληνικής με την Κοινοτική Νομοθεσία, για σημαντικά θέματα όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι υδάτινοι πόροι, η διαχείριση αποβλήτων, ο περιβαλλοντικός θόρυβος κ.α.
· Κλείνουν η μία μετά την άλλη, όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που είχε η Ελλάδα για το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Εφαρμόζονται ολοκληρωμένες πολιτικές για να πετύχει η χώρα μας τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο, προωθείται η ανακύκλωση, η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
· Ενισχύονται ουσιαστικά οι προστατευόμενες περιοχές (Εθνικοί Δρυμοί, Εθνικά Χερσαία, Θαλάσσια και Υγροτοπικά Πάρκα κλπ), με τη θεσμική και οικονομική θωράκιση των Φορέων Διαχείρισης.
· Η Ελλάδα προχωρά στην εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ολοκληρωμένη και Αειφόρο Ανάπτυξη της Χώρας.
· Εφαρμόζονται νέα Σχέδια Διαχείρισης για στερεά και υγρά απόβλητα και την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα.
· Καταρτίσθηκε το πρώτο Εθνικό Πλαίσιο για τη Διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων.
· Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
· Εντατικοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι, επιβάλλοντας αυστηρότατες ποινές.
· Προωθείται η χωροθέτηση σημαντικότατων προγραμμάτων αναπλάσεων σε ολόκληρη την Αττική.
· Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να αποκτήσει Εθνικό Κτηματολόγιο.
· Επιταχύνονται οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών πόρων για το Πρόγραμμα «Περιβάλλον» του Γ’ ΚΠΣ και από 14% ξεπέρασε το 50%.

Ο στόχος της χώρας μας είναι φιλόδοξος: Με δραστικές παρεμβάσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των αστικών και μη υποδομών, τη καλλιέργεια νέας κουλτούρας επικοινωνίας και συμβίωσης, η χώρας μας αποσκοπεί σε συνολική αλλαγή του τρόπου που ζούμε, εργαζόμαστε και κυκλοφορούμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε καθηγητά, ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την καταστροφή της πάρνηθας και την ευθύνη της κυβέρνησης για την ολιγορία και τις τραγικές παραλήψεις όσο αναφορα στην έλλειψη συντονισμού; Όλα όσα έγιναν συνάδουν με την περιβαλλοντική πολιτική της απούσας κατά τάλλα κυβέρνησης;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Από το «κύριε καθηγητά» αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον έχετε παρακολουθήσει τα μαθήματά μου. Αγαπητέ μαθητή ή μαθήτρια, δεν συμφωνώ καθόλου με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε για δήθεν «ολιγωρία, τραγικές παραλήψεις και έλλειψη συντονισμού» της κυβέρνησης. Χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα πυρόσβεσης, πιστεύω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη νηφαλιότητα στην εκτίμηση και το δημόσιο λόγο που εκφέρουμε σχετικά με γεγονότα εκτάκτων καταστάσεων και θεομηνιών, που δυστυχώς ο ανθρώπινος παράγοντας αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων αδύναμος να αντιμετωπίσει. Πιστεύω ότι όλοι έκαναν ότι ήταν ανθρώπινα δυνατό για να αντιμετωπισθεί η πύρινη λαίλαπα. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στους ηρωικούς πυροσβέστες -μόνιμους, εποχικούς και εθελοντές- που με αυτοθυσία έπεσαν κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες για να σωθεί η Πάρνηθα. Για την τραγική οικολογική καταστροφή του Λεκανοπεδίου είμαι και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες, συντετριμμένος. Αλλά όποιος ψάχνει για πολιτικές ευθύνες σε αυτό το ζήτημα πιστεύω ότι άδικα τις αναζητά και ότι προσφέρει κακές υπηρεσίες στον Τόπο.