Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Φορολογική Μεταρρύθμιση

Η Νέα Φορολογική Πολιτική
www.tsigris.gr

Με την πρόσφατη ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επιχειρεί αποφασιστικά την πάταξη των φαινομένων της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση προχωρά στην εξομοίωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης προκειμένου να μπορεί να διασταυρώνει όλες τις διακινούμενες ποσότητες πετρελαίου σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό του και μέχρι τη διάθεσή τους στους καταναλωτές. Παράλληλα προβλέπεται μηχανισμός επιστροφής της διαφοράς του φόρου που προκύπτει από την αφαίρεση από το φόρο που υπολογίζεται με βάση το βασικό συντελεστή πετρελαίου εσωτερικής καύσης του φόρου που υπολογίζεται με βάση το μειωμένο συντελεστή των εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Με το νέο φορολογικό νόμο επιβάλλεται ενιαίο τέλος ακινήτων με σκοπό την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων. Το τέλος αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο, αφού επιβάλλεται στο σύνολο σχεδόν των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη φοροδοτικής τους ικανότητα. Το τέλος αυτό επιβάλλεται σε ευρεία φορολογική βάση. Για πρώτη φορά μάλιστα προβλέφθηκε η φορολόγηση των ακινήτων του Δημοσίου, των δήμων και των κοινοτήτων, με εξαίρεση όσα ιδιοχρησιμοποιούν. Ωστόσο, προβλέπεται η απαλλαγή της κύριας κατοικίας των φυσικών προσώπων από το εν λόγω τέλος υπό δύο προϋποθέσεις, δηλαδή τη μη υπέρβαση του ανώτατου ορίου των διακοσίων (200) τετραγωνικών μέτρων και της αξίας των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων σε περίπτωση που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Με το νέο φορολογικό νόμο η Νέα Διακυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία θανάτου ή γονικής παροχής και θεσπίζεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο για κατοικία 200 τετραγωνικών, ανεξάρτητα από την αξία της. Ωστόσο, η απαλλασσόμενη επιφάνεια του ακινήτου αυξάνεται με βάση τον αριθμό των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, δηλαδή 25 τετραγωνικά για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το κράτος προστατεύει ακόμη περισσότερο την οικογένεια.

Τέλος, αναμορφώνεται η φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών και προβλέπεται η επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή (1%) επί της αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται αιτία θανάτου αναφορικά με την Α΄ και Β΄ κατηγορία δικαιούχων ή γονικής παροχής. Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνεται η μεταβίβαση της περιουσίας μεταξύ στενών συγγενών.

Η φορολογική μεταρρύθμιση της χώρας προχωρά με αποφασιστικά βήματα. Η Κυβέρνηση δεν συνθηματολογεί όταν λέει ότι καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Η πολιτική της χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια. Αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της. Δεν κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, εκθέτοντας μερικά ονόματα φοροφυγάδων. Αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή γιατί έτσι επιβάλλει κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης και το Σύνταγμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: