Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Δημοσκοπήσεις Ιουνίου

Κάθαρο προβάδισμα της ΝΔ
www.tsigris.gr
Και οι δύο έρευνες μέτρησης της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, παρά τη διαφορετική μεθοδολογία τους, κατέγραψαν αντίστοιχα ευρήματα στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, πιστοποιώντας ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ με διαφορά μεγαλύτερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα, η έρευνα «Τάσεις» της MRB με τη μέθοδο της κάλπης κατέγραψε διαφορά 2,3% υπέρ της ΝΔ, ενώ και η τηλεφωνική έρευνα της RASS κατέγραψε επίσης διαφορά 2,2%.

Σημειώνεται, ότι από τον Απρίλιο 2004 μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευθεί σχεδόν 150 πανελλήνιες έρευνες με στοιχεία πρόθεσης ψήφου. Σε όλες τις έρευνες η ΝΔ προηγείται σταθερά. Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει στη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές (παράσταση νίκης). Στο σχετικό ερώτημα η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με εντυπωσιακή διαφορά που κυμαίνεται από 34 μονάδες (MRB) μέχρι και 47 μονάδες (RASS), ενώ 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε ότι στην προεκλογική περίοδο του 2004 το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης δεν ξεπερνούσε τις 20 μονάδες.

Στα τρεισήμισι περίπου χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης οι πολίτες έχουν αξιολογήσει τους αρχηγούς και τα κόμματα δίνοντας καταλυτική υπεροχή στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την αναλυτική έρευνα «Τάσεων» της MRB η υπεροχή της ΝΔ είναι συντριπτική σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Συγκεκριμένα:
· Σε 23 διαφορετικά θετικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στα 21.
· Σε 20 διαφορετικά θετικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται στα κόμματα, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στα 19.
· Από τους 20 τομείς άσκησης πολιτικής, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ -ως πιο αξιόπιστο κόμμα να τους διαχειρισθεί- στους 19.
· Στη λίστα των 15 δημοφιλέστερων πολιτικών προσώπων περιλαμβάνονται 10 στελέχη της ΝΔ και μόνο 4 του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν αποτελεί έκπληξη το 40,6% που δηλώνει ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει στην Κυβέρνηση, έναντι του 35,9% που απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, σημειώνοντας διαφορά υπέρ της ΝΔ αντίστοιχη με αυτή που έκρινε τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (4,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: