Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Πολιτιστική Πολιτική

Η Ελλάδα του Πολιτισμού

Στον τομέα του Πολιτισμού, η Κυβέρνηση χαράζει σταθερά και αποτελεσματικά τη στρατηγική της με στόχο τη διαφύλαξη και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς. Με σαφείς στόχους και ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό, το Σχέδιο της Κυβέρνησης συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διεύρυνση των επιλογών των πολιτών στους βασικούς τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, με σεβασμό πάντοτε των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Ήδη η κλειστή αρένα Μπάτμιντον στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί έχει μετατραπεί σε σύγχρονο θέατρο διεθνών προδιαγραφών.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό πολιτιστικών μας αγαθών. Ενδεικτικά αναφέρεται ο επαναπατρισμός 48 νομισμάτων από ανασκαφική έρευνα του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ασίνη της Αργολίδας, καθώς και η επιστροφή αρχαίων αντικειμένων από το Μουσείο Γκετί των ΗΠΑ, μία παλαιά διεκδίκηση της χώρας μας, που εκκρεμούσε από το 1995.

Ο νέος νόμος για την πολιτιστική χορηγία, η ενσωμάτωση δύο οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες θεσμικές πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού.

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης ανοίγει για το κοινό περί τα τέλη 2007. Οργανώθηκε η μεταφορά των εκθεμάτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο. Η μελέτη της μεταφοράς έλαβε υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους, έτσι ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια και με μηδενική καταπόνηση των αριστουργημάτων της Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: