Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Ασφαλιστικό Σύστημα

Η Αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος
www.tsigris.gr
Σε ότι έχει σχέση με το Ασφαλιστικό, κανένας δεν αμφισβητεί ότι νοσεί βαθύτατα, με πολλαπλές επιπτώσεις στο γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, επηρεάζεται αποφασιστικά από παράγοντες όπως ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης, η έκταση της παραοικονομίας και της εισφοροδιαφυγής και το επίπεδο της δημογραφικής εξέλιξης.

Διατηρούμε τα τρία επίπεδα, τα οποία βασίζονται στην τριμερή, διμερή και ελεύθερη χρηματοδότηση αντίστοιχα. Ο συνδυασμός των τριών αυτών επιπέδων αμβλύνει τις στρεβλώσεις, ενισχύει το συνταξιοδοτικό εισόδημα και συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος. Η ικανοποιητική λειτουργία ενός παρόμοιου πλέγματος ασφαλιστικής κάλυψης, σε επίπεδο συντάξεων και άλλων παροχών, προϋποθέτει την επάρκεια και την απόδοση σειράς σταθερών και μεταβλητών παραμέτρων.

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η δραστική συγχώνευση σε ομάδες και κλάδους με κριτήριο κοινά εργασιακά, λειτουργικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η ακινησία σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, ευνοεί μονάχα μικρές, βολεμένες μειοψηφίες. Ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Αντιθέτως, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το παρόν και διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Οι άξονες στους οποίους αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, υπέρ εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι η αλόγιστη κατασπατάλησή τους, στο όνομα της άσκησης μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής.

Ένα ακόμη κεφαλαιώδες ζήτημα, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του όλου συστήματος, αποτελεί η χρηματοδότηση και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι πόροι κι αν διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του Ασφαλιστικού με τη σημερινή δομή και διάρθρωσή του, ούτε το Σύστημα θα διασώσουν, ούτε θα βελτιώσουν τις συνταξιοδοτικές και άλλες παροχές προς τους πολίτες.

Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και η εξεύρεση πρόσθετων πόρων, χωρίς τη διατάραξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, εξασφαλίζονται με τη σταθερά ανοδική και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, και όχι με πρόσθετους φόρους ή μεγαλύτερες εισφορές.

Εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η περισσότερο αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Καθιερώσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας και αξιοποίησης των αποθεματικών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, και εξετάζεται η δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεματικού. Είναι ακόμη ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να επικαιροποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την προσπάθεια. Προχωρά κάνοντας πολιτική την ανάγκη των καιρών και της κοινωνίας για το νέο. Το νέο που θα συνδυάζει την αγορά με την κοινωνική ρύθμιση, τον ανταγωνισμό με την αλληλεγγύη. Το νέο που δημιουργεί εμπιστοσύνη και ελπίδα. Εμπιστοσύνη και ελπίδα για όλους. Το νέο που θα δημιουργήσει ένα δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα και νέες θέσεις δουλειάς, κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: