Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Αχαΐα ΙΙΙ

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό
Ο Νομός Αχαΐας βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Αποτελεί τη βασική πύλη σύνδεσης της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο βάρους της περιφέρειας, καθώς κατέχει το 29% της συνολικής έκτασης και το 43% του συνολικού πληθυσμού της.

Αποτελείται από τις επαρχίες Πατρών, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και διαιρείται σε 21 Δήμους και 2 Κοινότητες. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Πάτρας η οποία είναι το τρίτο σε μέγεθος αστικό κέντρο της χώρας. Η Αχαΐα συνδυάζει φυσική ομορφιά και πολιτιστική ανάπτυξη. Αποτελεί ένα κομμάτι Ελληνικής γης που αναδεικνύει την ιστορική κληρονομιά και το σύγχρονο πολιτισμό.

Με συνολική έκταση 3.274 km2, ο Νομός Αχαΐας χαρακτηρίζεται από έντονες εδαφολογικές αντιθέσεις. Τα εδάφη του είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (60% περίπου) ορεινά και διασχίζονται από μικρούς σχετικά ποταμούς (Βουραϊκό, Γλαύκο, Σελινούντα, Πείρο) και μικρότερους χείμαρρους, που εκβάλλουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο.

Με πρωτεύουσα την Πάτρα (επίκεντρο της οικονομικής ζωής του Νομού, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), ο νομός Αχαΐας συγκεντρώνει 2,9% του πληθυσμού της χώρας, παράγει 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και σε αυτόν αναλογεί 2,7% των φορολογουμένων και 2,6% του δηλωθέντος εισοδήματος της χώρας.

Στη μεταποίηση αναλογεί το 15,2% του προϊόντος του νομού και εκεί παράγεται 3,4% της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής της χώρας. Στις επιχειρήσεις του αναλογεί 2-3% των επενδύσεων των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας.

Στη γεωργία αναλογεί το 7,6% του προϊόντος του νομού και εκεί παράγεται 2,5% του συνολικού γεωργικού προϊόντος της χώρας. Είναι η 1η παραγωγός περιοχή πατάτας με 14% της παραγωγής της χώρας, η 6η στην παραγωγή εσπεριδοειδών με 5,2% και η 7η στην παραγωγή τυριού με 3,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: