www.tsigris.gr
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008
Καλές Γιορτές
www.tsigris.gr
ΕΚΑΜΕ Αιγίου
www.tsigris.gr
Μετά την επισκεψή του ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκπληρώνω σήμερα, κατά ένα ελάχιστο μέρος, το χρέος μου απέναντι σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από βοήθεια και αγάπη. Με την ευκαιρία αυτή απευθύνω δημόσιο έπαινο σε όλους όσους προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους σε συμπολίτες μας που τη χρειάζονται πραγματικά. Δείχνουν σε όλους το δρόμο και μας καλούν αθόρυβα και διακριτικά να τους ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο. Εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλες και σε όλους και καλώ τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μου να συμμετέχουν -όπως ο καθένας μπορεί- στον κοινό μας αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
Βία
www.tsigris.gr
Για μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης βίας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών κρίνονται απαραίτητα και τα ακόλουθα: 1) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων, 2) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού, 8) η ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 10) η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης της εγκληματικότητας και 11) η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.
Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας που της αξίζουν. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας στην κοινωνία μας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στις σύγχρονες κοινωνίες.
Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθούν προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που απειλούν την κοινωνία μας απαιτείται γνώση του προβλήματος, βούληση και σχέδιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διαθέτει τη βούληση, τις πολιτικές και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008
Αστυνομία
www.tsigris.gr
Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, απαιτούνται: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.
Στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει σήμερα η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής, 10) η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης του εγκλήματος και 11) η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτείται γνώση του προβλήματος, βούληση και σχέδιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η σημερινή Κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση, τις πολιτικές και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008
Λαθρομετανάστευση
Συγκεκριμένα, ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ τονίζει ότι: «Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δίνει καθημερινά μάχες στην Ευρώπη για τη χάραξη μιας νέας Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία θα στηρίζεται: 1) στην εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και στον καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων, 2) στην καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 3) στην ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, 4) στη συνεργασία των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και 5) στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος φρούρησης των συνόρων».
Σύμφωνα πάντα με τον πολιτευτή της ΝΔ Άγγελο ΤΣΙΓΚΡΗ: «Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 2) Η ενίσχυση των ελέγχων. 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης, 2) περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, 3) ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση, 4) ενημέρωσης των μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης, 5) εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής, 6) υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών και 7) επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης».
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008
Ημέρα ΑμΕΑ
www.tsigris.gr
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
Επίσκεψη στην Κύπρο
www.tsigris.gr
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008
Παραβατικότητα
www.tsigris.gr
Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι, ότι συνήθως πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.
Για να υπάρξει η πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.
Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.
Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Η εγκληματολογική έρευνα, αναφορικά με τους έφηβους παραβάτες στα σχολεία, έχει αποδείξει ότι πρόκειται κυρίως για αγόρια, μέσης ηλικίας. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους εμφανίζεται γενικά να είναι αρκετά καλή, καθώς εργάζονται συνήθως και οι μητέρες τους, αλλά περιστασιακά και οι ίδιοι.
Οι παραβατικές παρέες των νέων σχολικής ηλικίας είναι σχετικά πολυμελείς και στελεχώνονται κυρίως με άτομα του ιδίου φύλου. Τα μέλη της παρέας προέρχονται κυρίως από το σχολείο, αλλά επίσης από τη γειτονιά, το χώρο εργασίας και τους τόπους νυκτερινής διασκέδασης. Στην παρέα μετέχουν συνήθως για να βρουν φίλους, χωρίς να έχουν συνήθως κάποιον αρχηγό ή ιεραρχική δομή, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «συμμορίες ανηλίκων».
Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες, όπως αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, πρόκληση ζημιών σε σχολικό χώρο, κλοπές σε κατάστημα, επεισόδια στο γήπεδο, συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές χρήσης ή εξαρτημάτων μεταφορικού μέσου, απειλές κατά συνομηλίκων, διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων, πώληση κλοπιμαίων, κλπ.
Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων πρέπει -μεταξύ άλλων- να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια ανοιχτή κοινωνία για όλους.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Φυλακές
www.tsigris.gr
Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του πολιτισμού μιας χώρας Σήμερα, η Ελλάδα καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας. Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους – και όχι εστίες διαφθοράς, όπως ήταν μέχρι χθες. Αναμορφωτήρια, με την ουσιαστική έννοια – όχι κολαστήρια.
Στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, προωθείται η αποσυμφόρηση των φυλακών με την κατασκευή 6 νέων καταστημάτων κράτησης σύγχρονων προδιαγραφών. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μεταφορά, στη χώρα καταγωγής τους, αλλοδαπών κρατουμένων που σήμερα εκτίουν την ποινή τους στις Ελληνικές φυλακές. Ελαστικοποιήθηκαν τα κριτήρια μεταφοράς κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και έχει ήδη γίνει νομοθετική ρύθμιση για την εξαγορά του υπολοίπου των ποινών των κρατουμένων για πλημμελήματα.
Στρατηγικής σημασίας επιλογή αποτελεί και ο διαχωρισμός των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ήδη πράξη ο διαχωρισμός των κρατουμένων σε αρκετά κατάστημα κράτησης, ενώ το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας.
Η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση σωφρονισμού και ομαλής επανένταξης στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).
Η όλη προσπάθειά μας πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να κατατείνει σε έναν θεμελιώδη στόχο: Να διασφαλισθεί η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, καθιστώντας τις φυλακές κέντρα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλους – «σχολεία» μιας δεύτερης ευκαιρίας στην ελπίδα και στη ζωή.
Για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας συστήματος απαιτείται γνώση του προβλήματος, βούληση και σχέδιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η Ελλάδα σήμερα διαθέτει και τη βούληση και τις πολιτικές, αλλά και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν.
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Ομιλία στην Πάτρα
www.tsigris.gr
Ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ καλεί τα μέσα ενημέρωσης, τους φορείς του Νομού μας και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια συζήτηση που θα ακολουθήσει. Το πρόβλημα μας αφορά όλους.
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008
Ευχές
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008
Αθλητισμός
www.tsigris.gr
Η εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού είναι μια πρόκληση, διότι θεωρούμε ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι ο χρηματοδότης, αλλά να θεσπίζει τους κανόνες, να μεριμνά και να επιβλέπει την πιστή τήρησή τους, και να δημιουργεί προϋποθέσεις για την πρόοδο του αθλητικού θεάματος, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς.
Σκοπός μας είναι, επίσης, η χρηματοδότηση των αθλητικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων στους τομείς της εκπαίδευσης των στελεχών του αθλητισμού και της αθλητικής έρευνας. Προγραμματίζεται η επέκταση των χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας στους ελεύθερους χώρους και χρησιμοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων τις ημέρες που δεν θα γίνονται μαθήματα. Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα «αθλητισμός στη γειτονιά», σε πενήντα συνοικίες της Αθήνας και πενήντα της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την προσέλκυση στην άσκηση ατόμων όλων των ηλικιών, που δεν συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωματείων.
Θέλουμε να βγουν από τα σπίτια τους οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, και να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα στον αθλητισμό. Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή όλων των παιδιών με αναπηρία σε 1.600 σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την άμεση ένταξή τους σε αθλητικά προγράμματα. Προωθούμε την προσβασιμότητα όλων των αθλητικών χώρων αλλά και τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών για τα Άτομα με Αναπηρίες.
Για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, επιδιώκουμε να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησής του ως Ανεξάρτητη Αρχή, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τον παγκόσμιο οργανισμό. Επίσης, προγραμματίζουμε μια συνεχή ενημερωτική προσπάθεια για τις αρνητικές συνέπειες του ντόπινγκ, με στόχο κυρίως τους νέους ανθρώπους.
Αναφορικά με την μεταολυμπιακή αξιοποίηση, πρόκειται να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, προκειμένου να συνδεθούν άμεσα οι αθλητικές εγκαταστάσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα αξιοποιηθεί και ένα σύγχρονο διεθνές μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, το οποίο αποτελεί απαραίτητη υποδομή για την Αθήνα, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ.
Το διάστημα που πέρασε, η στρατηγική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εμπεριείχε ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος: Με δραστικές παρεμβάσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των αθλητικών υποδομών, τη καλλιέργεια ενός νέου αθλητικού πνεύματος, αποσκοπούμε στην οικοδόμηση αθλητισμού ανταγωνιστικού στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, αλλά και καθαρού, μακριά από ουσίες και αναβολικά. Ενός αθλητισμού που σέβεται τους ανθρώπους του και τις ανάγκες τους.
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008
Οικονομία
www.tsigris.gr
Η Κυβέρνηση έθεσε, από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρους στόχους: 1) Τη δημοσιονομική εξυγίανση, για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη του χθες. 2) Την αυτοτροφοδοτούμενη -και όχι κρατικοδίαιτη- ανάπτυξη. 3) Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της Οικονομίας. 4) Την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 5) Τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 6) Το νοικοκύρεμα των οικονομικών και την εξοικονόμηση πόρων ώστε να ενισχυθεί το κοινωνικό Κράτος, η κοινωνική συνοχή, η καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. 7) Την προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την παράλληλη προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Το μέσο για την επίτευξη των στόχων μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης με επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δημιουργήσαμε ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής και δώσαμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της σπατάλης, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ, που κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,8% κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ενώ περιορίσαμε δραστικά τη σπατάλη δημόσιων πόρων. Η ελληνική οικονομία, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Αντιπολίτευσης, διατήρησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη, το τρίτο τρίμηνο 2006 έφτασε το 4,4% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βελτιώσαμε, κατά οκτώ (8) θέσεις, τη διεθνή κατάταξή μας, ως προς την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη παγκόσμια επίδοση, μετά την Κίνα και την Ινδία.
Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις έως και δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες. Εφαρμόζουμε πάνω από 30 μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θωρακίσαμε την Κεφαλαιαγορά. Προχωρήσαμε στη εισαγωγή των Δημόσιων Λογιστικών Προτύπων. Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο για την ενίσχυση της υγιούς εμπορικής δραστηριότητας. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ίδρυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων και προχωρούμε στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των εμπορικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες και του Πτωχευτικού Κώδικα. Ψηφίσαμε νέο σύγχρονο και αυστηρότερο νόμο για τον ανταγωνισμό και ενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εξασφαλίσαμε για τους αγρότες μας επιδοτήσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, που, έως το 2013, φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ.
Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Είναι ο δρόμος της ευθύνης, που οδηγεί στην ήπια και αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή, στην ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, στη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Οι παραπάνω είναι βασικοί οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι στην οικονομική πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης και αποτελούν τη νέα οικονομική στρατηγική της Χώρας. Είναι όροι και προϋποθέσεις για την κοινωνία που θέλουμε. Την κοινωνία που γίνεται πιο δυναμική, πιο δίκαιη, πιο αισιόδοξη.
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008
Για την Επέτειο του "ΟΧΙ"
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Τοπική Αυτοδιοίκηση
www.tsigris.gr
Προχωρούμε στη σύσταση 13 Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας, έναν στην έδρα κάθε Περιφέρειας, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ενώ το σχήμα εκτέλεσης και διαχείρισης των έργων, συμπληρώνεται με τη σύσταση δυο ανωνύμων εταιρειών: Της Δήμος Α.Ε., και της Νομός Α.Ε. Ενισχύσαμε ουσιαστικά το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. Ειλημμένη απόφαση της Νέας Διακυβέρνησης είναι ή διαρκής ενίσχυση των τακτικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς τις παρακρατήσεις του παρελθόντος, να αποδίδονται δηλαδή στο ακέραιο, όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι.
Η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, θα προκύψει μέσα από διάλογο με τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καποδίστριας 1», όπου οι συνενώσεις οι οποίες προωθήθηκαν ήταν αναγκαστικές, και βασίστηκαν σε μικροπολιτικά κριτήρια, παραγνωρίζοντας τις τοπικές ιδιομορφίες, και συνακόλουθα τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Οι σχετικές διαδικασίες, θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στις κάθε είδους τοπικές ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε να έχουν έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες, να υποστηριχτούν από την κεντρική διοίκηση οικονομικά και λειτουργικά, και να αποδειχθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες.
Στόχος μας είναι μια διοικητική δομή που θα υπηρετεί τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό που προέχει είναι να φτάσουμε σε μια σύγχρονη διοικητική δομή, με ενισχυμένα αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Μια δομή λειτουργική και αποτελεσματική, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πολίτη, και να παρέχει το επίπεδο των υπηρεσιών που δικαιούται να αναμένεται.
Ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση των μητροπολιτικών συνεργασιών, οι οποίες δεν θίγουν την οντότητα και την αυτοτέλεια των υφιστάμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σταθερή προτεραιότητά μας αποτελεί η προστασία του Περιβάλλοντος. Η διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων για τις επόμενες γενιές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί τη σύμπραξη όλων μας, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συντονισμένης δράσης και της συνεργασίας της κεντρικής διοίκησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Την ίδια ώρα, γίνεται μια εργώδης προσπάθεια για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, και τον τερματισμό της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, ενώ κάθε μεγάλο έργο που προχωρεί και ολοκληρώνεται, υπηρετεί την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Η ατζέντα θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας, όπως η θωράκιση του περιβάλλοντος, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Προστασίας, η εμπέδωση κανόνων χρηστής και διαφανούς διοίκησης, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτούς τους λόγους οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής για την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008
Ημέρα της Αστυνομίας
www.tsigris.gr
Ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, τονίζει ότι: «Η Κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς τα σώματα ασφαλείας κατά τον πιο ανώδυνο δημοσιονομικά τρόπο. Δρομολογήθηκαν όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίδονται λύσεις σε πάγια, χρόνια οικονομικά, μισθολογικά και κλαδικά αιτήματα του προσωπικού: 1) Υπεγράφη διάταξη για την πενταετία, που συμπεριλαμβάνεται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. 2) Προσδιορίσθηκε το επίδομα ειδικών συνθηκών στο ύψος του 8%, του εκάστοτε μισθού του Ανθυπολοχαγού. 3) Ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για την ομογενοποίηση του προσωπικού του Σώματος, με το οποίο εντάσσονται οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί στο αστυνομικό προσωπικό. 4) Ολοκληρώθηκε ήδη η πρόσληψη 1.400 Ειδικών Φρουρών. 5) Αυξήθηκαν οι ώρες νυκτερινής απασχόλησης του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, εύχεται Χρόνια Πολλά στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ευχαριστεί τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά για ότι έχουν κάνει μέχρι σήμερα για την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008
Δημόσια Ασφάλεια
www.tsigris.gr
· Πεζές περιπολίες στα πολυσύχναστα μέρη. Διατίθενται ήδη περίπου 1.100 «ζευγάρια περιπολιών».
· Μηχανές μικρού κυβισμού, ευέλικτες για τους μικρούς, στενούς δρόμους.
· Περιπολικά και μηχανές της Άμεσης Δράσης και Ομάδας “Ζ” για τους μεγάλους δρόμους.
· Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε πολυσύχναστες πλατείες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
· Αστυνομικά Τμήματα των Εθνικών Οδών και των Αυτοκινητοδρόμων.
Η Κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς τα σώματα ασφαλείας κατά τον πιο ανώδυνο δημοσιονομικά τρόπο. Δρομολογήθηκαν όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίδονται λύσεις σε πάγια, χρόνια οικονομικά, μισθολογικά και κλαδικά αιτήματα του προσωπικού:
· Υπεγράφη διάταξη για την πενταετία, που συμπεριλαμβάνεται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.
· Προσδιορίσθηκε το επίδομα ειδικών συνθηκών στο ύψος του 8%, του εκάστοτε μισθού του Ανθυπολοχαγού.
· Ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για την ομογενοποίηση του προσωπικού του Σώματος, με το οποίο εντάσσονται οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί στο αστυνομικό προσωπικό.
· Ολοκληρώθηκε ήδη η πρόσληψη 1.400 Ειδικών Φρουρών.
· Αυξήθηκαν οι ώρες νυκτερινής απασχόλησης του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται στην οργάνωση των συστημάτων πρόληψης και την αποτελεσματικότητα. Στα βασικά εγκλήματα, η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στο σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 25η θέση της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat. Η Ελληνική Κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, εμπιστεύεται την Αστυνομία με πρωτοφανή ποσοστά που αγγίζουν το 70%.
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συστάθηκε ειδική Επιτροπή επεξεργασίας για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, και καταρτίστηκε σχέδιο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα και στους περιβάλλοντες χώρους. Συστάθηκαν Γραφεία Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις διευθύνσεις ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν μέτρα για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, ενώ συμπληρώθηκε η απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.
Τέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, προτάθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και έτυχε ευρείας αποδοχής το Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ», ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Προβλέπει, τόσο την ανάπτυξη ταυτόχρονης δράσης όλων των χωρών, σε επίπεδο διωκτικών αρχών, όσο και την υποστηρικτική συνδρομή των θυμάτων.
Στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής, 10) η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης του εγκλήματος και 11) η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.
Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η σημερινή Κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση, τις πολιτικές και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν. Λέει την αλήθεια στους πολίτες και λαμβάνει τις αποφάσεις που απαιτούνται. Οι ιδέες μας γίνονται δράσεις, που εκφράζουν τη βούληση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, των πολιτών που συναντώνται στο κέντρο της πολιτικής
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008
Δημόσια Διοίκηση
www.tsigris.gr
Δημιουργείται Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πολιτικές που υλοποιεί η Κυβέρνηση Καραμανλή:
· Το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία μετατράπηκε σε κακούργημα.
· Απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο. Μια σειρά δικαιολογητικών αναζητούνται πλέον από τη Διοίκηση για λογαριασμό των πολιτών.
· Ορίσθηκε προθεσμία διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών από τη Διοίκηση και καθιερώσαμε την υποχρέωση καταβολής πλήρους αποζημίωσης για τη μη έγκαιρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Η Νέα Διακυβέρνηση προώθησε τη σταδιακή μετατροπή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, φέρνοντας τη Δημόσια Διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και συντομεύοντας τις διαδικασίες. Ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα ΚΕΠ πενταπλασιάσθηκε. Σήμερα 208 πιστοποιητικά, τα αναζητούν οι υπηρεσίες και όχι ο πολίτης.
Η Κυβέρνηση επέλυσε το ζήτημα των συμβασιούχων, ένα από τα δυσκολότερα κοινωνικά προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των συμβασιούχων εκείνων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα με την εγγύηση του ΑΣΕΠ. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι υπεβλήθησαν 72.926 αιτήσεις και έγιναν αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ οι συμβάσεις 32.924 συμβασιούχων.
Ψηφίσθηκε ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας, με τη συναίνεση -στα περισσότερα θέματα- της ΑΔΕΔΥ. Με το νέο Υπαλληλικό Κώδικα -ο οποίος διακρίνεται για το κοινωνικό του πρόσωπο και την προώθηση των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους υπαλλήλους- εισάγεται αντικειμενικό και διαφανές σύστημα αξιοκρατικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.
Γίνεται διαφανές το σύστημα προμηθειών του Δημοσίου. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και των νέων τεχνολογιών -στο χώρο των δημόσιων υπηρεσιών- αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Ήδη έχει επιτευχθεί σημαντική άνοδος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, το 2007 πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 3,5 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, που ουσιαστικά υποκατέστησαν ισάριθμες επισκέψεις πολιτών στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σημειώθηκε άλμα ανάπτυξης 159% σε σχέση με το 2003.
Η μετάβαση σε μια ανοικτή Δημόσια Διοίκηση, στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά και ικανή να αναλάβει η ίδια αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Η συνέχιση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στη Δημόσια Διοίκηση να επιτύχει όλους τους παραπάνω στόχους της και να ξεφύγει από τις παθογένειες του παρελθόντος. Για να μπορέσει ο πολίτης να αποκαταστήσει τη σχέση του με το Κράτος και να το εμπιστευθεί και πάλι.
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον σαφές ότι χαρακτηρίσθηκε από τις μεγάλες αλλαγές, που είχε ανάγκη ο Τόπος και απαιτούσαν οι πολίτες. Υπήρξε η τετραετία των τομών και των μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση προχωρά μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και λαϊκισμούς, μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις, απαλλαγμένη από νοοτροπίες συντήρησης.
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008
Νέα Διακυβέρνηση
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον σαφές ότι χαρακτηρίσθηκε από μεγάλες αλλαγές, που είχε ανάγκη ο Τόπος και απαιτούσαν οι πολίτες. Ήταν η τετραετία των τομών και των μεταρρυθμίσεων.
Όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης πηγάζουν από την αδιαπραγμάτευτη αρχή για διαφάνεια και ισοπολιτεία και μέσα από αυτό το πολιτικό σκεπτικό πρέπει να αναλύονται. Προχωρά μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και λαϊκισμούς, μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις. και απαλλαγμένη από νοοτροπίες συντήρησης.
Σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο η Νέα Διακυβέρνηση έχει ήδη δώσει απτά δείγματα γραφής που αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος ενισχύεται μέσα από την συνέπεια των προεκλογικών δεσμεύσεων και των κυβερνητικών δράσεων. Η Νέα Διακυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και αυτό επαναφέρει την αξιοπιστία της πολιτικής στην διακυβέρνηση της χώρας.
Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι έχουν αντιµετωπιστεί όλα τα προβλήµατα του Τόπου. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο έλεγχος της οικονοµίας, η αντιµετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, η μεταρρυθµιστική πολιτική για την παιδεία και την υγεία και η πάταξη των φαινοµένων διαφθοράς είναι μάχες διαρκείας.
Ο Πρωθυπουργός της Χώρας Κώστας Καραμανλής αποτελεί τη σταθερή επιλογή των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την κυρίαρχη κοινωνική και πολιτική δύναμη. Δύναμη εμπιστοσύνης και ευθύνης για το μέλλον. Δύναμη μεταρρύθμισης.
Ο βασικός αντίπαλος της Κυβέρνησης ήταν και παραµένουν τα κρίσιµα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο Τόπος. Στην κατεύθυνση αυτή, εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της. Αποφασισμένη να πάει πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά. Έχει τη θέληση, έχει τη δύναμη, έχει την τόλμη, να πάει τη Χώρα μπροστά. Προχωρά χωρίς αιφνιδιασμούς. Με την κοινωνία παρούσα. Χωρίς δογµατισµούς. Με τον πολίτη συµµέτοχο. Χωρίς προκαταλήψεις. Με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση.
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008
Ένας Χρόνος Μετά
Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ -με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις Εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη- έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, οι Έλληνες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Διακυβέρνηση. Ζήτησαν διακυβέρνηση ευθύνης, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, σύγχρονο κράτος δικαίου. Ζήτησαν νέο πολιτικό πολιτισμό. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα πορεία. Οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Χώρα μπήκε σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης. Η πολιτική της ΝΔ αποδεικνύεται αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα: Στο εσωτερικό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρύτερη περιοχή. Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον σαφές ότι χαρακτηρίσθηκε από μεγάλες αλλαγές, που είχε ανάγκη ο Τόπος και απαιτούσαν οι πολίτες. Ήταν η τετραετία των τομών και των μεταρρυθμίσεων. Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι έχουν αντιµετωπιστεί όλα τα προβλήµατα του Τόπου. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο έλεγχος της οικονοµίας, η αντιµετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, η μεταρρυθµιστική πολιτική για την παιδεία και την υγεία και η πάταξη των φαινοµένων διαφθοράς είναι μάχες διαρκείας. Ο βασικός αντίπαλος της Κυβέρνησης ήταν και παραµένουν τα κρίσιµα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο Τόπος. Στην κατεύθυνση αυτή, εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της. Αποφασισμένη να πάει πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά. Έχει τη θέληση, έχει τη δύναμη, έχει την τόλμη, να πάει τη Χώρα μπροστά. Προχωρά χωρίς αιφνιδιασμούς. Με την κοινωνία παρούσα. Χωρίς δογµατισµούς. Με τον πολίτη συµµέτοχο. Χωρίς προκαταλήψεις. Με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση».
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008
Λαθρομετανάστευση
www.tsigris.gr
Πάντως, η ιδέα για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος φρούρησης των συνόρων φαίνεται ότι για την ώρα έχει μπει στο περιθώριο, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί πρώτα και κύρια την Ελλάδα, η οποία -λόγω της γεωγραφικής της θέσης- αποτελεί τη βασική πύλη της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί το πλέον νευραλγικό -από άποψη γεωγραφικής θέσης- εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα διακινείται το μεγαλύτερο μέρος λαθρομεταναστών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Μεταξύ των προτάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από τη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ είναι: 1) η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 2) η ενίσχυση των ελέγχων, 3) η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων και 4) η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης, 2) περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, 3) ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση, 4) ενημέρωσης των μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης, 5) εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής, 6) υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών και 7) επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ακόμη να κάνουν πολλά στον τομέα των υποδομών για την υποδοχή μεταναστών και πρέπει να θέσουν σαφείς στοχεύσεις στη μεταναστευτική τους πολιτική. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ζωή των μεταναστών καλύτερη. Είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε και να συνεργαστούμε για να οικοδομηθεί μια Ευρώπη για Όλους.
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Καλή Χρονιά
www.tsigris.gr
Σύμφωνα με τον πολιτευτή της ΝΔ Άγγελο ΤΣΙΓΚΡΗ: «Το βασικό κοινωνικό στερεότυπο που οφείλουμε να καταρρίψουμε, είναι η εννοιολογική ταύτιση των όρων Εκπαίδευση και Παιδεία. Εκπαίδευση είναι το σύστημα, οι πόροι, η υλικοτεχνική υποδομή, το θεσμικό πλαίσιο, τα εποπτικά μέσα, και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι. Παιδεία είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μετάδοση των διαχρονικών αξιών του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, του ήθους, της ανθρωπιάς, της ευαισθησίας. Εθνική Παιδεία είναι η εξέλιξη του δικού μας ζωντανού πολιτισμού, που περιλαμβάνει τη συλλογή και την αξιοποίηση ιδεών και προσεγγίσεων, την επεξεργασία τους και την προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Δέσμευσή μας είναι το κάθε ευρώ που δαπανάται στο χώρο της εκπαίδευσης από ευρωπαϊκές ή εθνικές πηγές, να φέρει το μέγιστο δυνατό κοινωνικό αποτέλεσμα».
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008
Το Αίγιο στην Α2
Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008
Οικονομία
www.tsigris.gr
Η Κυβέρνηση χάραξε άμεσα μια νέα συγκροτημένη οικονομική στρατηγική. Κινήθηκε με γνώμονα το διάλογο και τη συνεννόηση και προώθησε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας. Ελήφθησαν δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων άρχισε ήδη να παράγει απτά αποτελέσματα:
· Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζει σημαντική διεύρυνση (της τάξης του 16%).
· «Οι επενδύσεις», όπως τονίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, «επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα».
· Με όχημα το νέο αναπτυξιακό νόμο δρομολογήθηκαν σχεδόν 2.300 επενδύσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» επωφελήθηκαν 85 χιλιάδες επιχειρήσεις και μεμονωμένοι επαγγελματίες, με περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ.
· «Η Οικονομία», όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, «βρίσκεται σε διαδικασία πραγματικής σύγκλισης».
· Οι οικονομικοί δείκτες, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, βελτιώνονται.
· Η ανεργία, η πιο βαριά κληρονομιά του χτες, υποχωρεί και σήμερα κυμαίνεται γύρο στο 8%.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι σταθερά βήματα προόδου. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Κανείς δεν εξωραΐζει την πραγματικότητα και δεν υποτιμά τα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τη δύναμη να κάνουμε την αυτοκριτική μας, όπου και όταν χρειάζεται. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση, με την εντολή και τη στήριξη των πολιτών.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα, τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Καλύπτει τα κενά, που άφησε πίσω του το χτες. Διασφαλίζει δημοσιονομική σταθερότητα και δημιουργεί νέα θεσμικά πλαίσια, νέα εργαλεία ανάπτυξης και προόδου. Τίθενται σε εφαρμογή οι αναθεωρημένες διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, που αυξάνουν τις επιδοτήσεις έως και το 60% της επένδυσης. Ενισχύονται, πρωτίστως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επενδυτική δραστηριότητα στην Περιφέρεια, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Η μεταρρυθμιστική στρατηγική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν στηρίζεται σε ιδεολογήματα και προκαταλήψεις. Είναι μια διαρκής διαδικασία, με πυξίδα το αύριο. Είναι διαδικασία συνεχούς προσαρμογής στο εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαίτηση της κοινωνίας. Είναι επιλογή που γίνεται πράξη, μαζί με τους πολίτες, για όλους τους πολίτες. Και την επιλογή αυτή η Νέα Δημοκρατία δεν τη διαπραγματεύεται. Το μέλλον της κοινωνίας μας δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
Μετανάστευση
www.tsigris.gr
Η κατάσταση επιβάλει τη χάραξη μιας μακρόπνοης και ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία θα πρέπει να στηριχθεί: 1) στην εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και στον καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων, 2) στην καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 3) στην ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και 4) στη συνεργασία των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Πάντως, η ιδέα για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος φρούρησης των συνόρων φαίνεται ότι για την ώρα έχει μπει στο περιθώριο, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί πρώτα και κύρια την Ελλάδα, η οποία -λόγω της γεωγραφικής της θέσης- αποτελεί τη βασική πύλη της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί το πλέον νευραλγικό -από άποψη γεωγραφικής θέσης- εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα διακινείται το μεγαλύτερο μέρος λαθρομεταναστών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Μεταξύ των προτάσεων που θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 2) η ενίσχυση των ελέγχων, 3) η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων και 4) η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης, 2) περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, 3) ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση, 4) ενημέρωσης των μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης, 5) εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής, 6) υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών και 7) επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης.
Η Ευρώπη έχει ακόμη να κάνει πολλά στον τομέα των υποδομών για την υποδοχή μεταναστών και πρέπει να θέσει σαφείς στοχεύσεις στη μεταναστευτική της πολιτική. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να αποδείξουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ζωή των μεταναστών καλύτερη. Είμαστε όλοι μας υποχρεωμένοι να παλέψουμε και να συνεργαστούμε για να οικοδομηθεί μια Ευρώπη για Όλους.
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008
Ενδο-οικογενειακή Βία
Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μια στις τρεις ελληνικές οικογένειες! Και τούτο, πρέπει να υπογραμμίσω, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου των μελών της. Μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες.
Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτουμε. Η βία μέσα στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια. Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αδιανόητα μεγάλου αριθμού γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων μέσα στην ίδια την οικογενειακή τους καθημερινότητα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι!
Με το Ν. 3500/2006 η Πολιτεία κινητοποιεί όλους τους φορείς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν αυστηρά και αποφασιστικά τα ακραία φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας μέσα στην ελληνική οικογένεια. Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βαρβαρότητας. Να ακουσθούν καθαρά οι μέχρι σήμερα σιωπηλοί μάρτυρες μιας κατ’ όνομα μόνο οικογενειακής ζωής.
Με το νόμο για την αντιμετώπιση της ενδο-οικογενειακής βίας επιχειρείται: 1) Η περιφρούρηση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου εντός των οικογενειακών τειχών. 2) Η προστασία, ιδιαίτερα της γυναίκας, σε βάρος της οποίας συνήθως εκδηλώνεται η ενδο-οικογενειακή βία, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των δύο φύλων και την παρεμπόδιση της ελεύθερης ανάπτυξης της γυναικείας προσωπικότητας. 3) Η προστασία της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας του παιδιού. 4) Η οριοθέτηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος.
Με το νομοθέτημα αυτό θεσπίζονται έξι (6) νέες εγκληματικές συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν καν αξιόποινες πράξεις σε ενδο-οικογενειακό επίπεδο και εισάγονται πέντε (5) κρίσιμες μεταρρυθμιστικές τομές. Επιπλέον, αυστηροποιούνται οι ποινές για ορισμένες ήδη ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές στο ενδο-οικογενειακό πλαίσιο. Βασικός στόχος του νομοθετήματος είναι, όμως, και η ενεργή κοινωνική προστασία, στήριξη και συμπαράσταση στα θύματα ενδο-οικογενειακής βίας.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδο-οικογενειακής βίας, επιχειρεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Πολιτεία, να διασφαλίσει σχέσεις βασισμένες στην ατομική αξιοπρέπεια, την αυτοδιάθεση και την αυτο-εκτίμηση μέσα στην ελληνική οικογένεια, άρα και στην ελληνική κοινωνία.
Η Πολιτεία με το νομοθέτημά της αυτό απέδειξε ότι αφουγκράζεται -με την καρδιά και με το νου- τις χιλιάδες γυναίκες, τα χιλιάδες παιδιά, τους χιλιάδες ανήμπορους ηλικιωμένους που βιώνουν την οικογενειακή τους ζωή σαν ένα ανείπωτο, μέχρι σήμερα, δράμα.
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Οικονομία
www.tsigris.gr
Η Ελλάδα πέρασε μια μακρά περίοδο, στη διάρκεια της οποίας συσσωρεύτηκαν παθογένειες και δημιουργήθηκαν προβλήματα, που βαραίνουν το παρόν και το μέλλον.
· Το δημόσιο χρέος, από το 1980 έως το 2004, τετραπλασιάστηκε. Σήμερα, ακόμη και το σύνολο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν φτάνει για την πληρωμή των τόκων του.
· Οι δήθεν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί άφησαν το έλλειμμα δυόμισι φορές πάνω από το ανώτατο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας.
· Στις αρχές του 2004, η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων ήταν μόλις στο ένα πέμπτο.
· Η κακοδιαχείριση προκαλούσε αλλεπάλληλα κοινοτικά πρόστιμα.
· Η απουσία μεταρρυθμιστικού σχεδίου υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις, να υποχωρούν οι εξαγωγές, να μειώνεται η τουριστική κίνηση.
· Διευρύνονταν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και αυξανόταν η ανεργία, πλήττοντας κυρίως τις γυναίκες και τους νέους μας. Η ανεργία από το 3% το 1980, είχε ξεπεράσει το 11% στις αρχές του 2004.
Η Κυβέρνηση χάραξε άμεσα μια νέα συγκροτημένη στρατηγική. Κινήθηκε με γνώμονα το διάλογο και τη συνεννόηση και προώθησε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Ελήφθησαν δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων άρχισε ήδη να παράγει απτά αποτελέσματα:
· Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη (το 3ο τρίμηνο του 2006 έφτασε στο 4,4%).
· Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (περιορίστηκε κάτω από το 3% και συνεχίζει να μειώνεται).
· Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας βελτιώνεται (η Ελλάδα ανέβηκε οκτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη).
· Οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από 20% τον τελευταίο χρόνο.
· Το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκε από τα 11 στα 12.000 ευρώ. Πάνω από 3.000.000 πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν ολοένα και λιγότερους φόρους.
· Εξασφαλίζεται επιπλέον κοινωνικό μέρισμα 1,2 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
· Αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ, καθώς και το κατώτατο επίδομα στους ανέργους.
· Δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας για τους άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι παραπάνω είναι βασικοί οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι στην οικονομική πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης και αποτελούν τη νέα οικονομική στρατηγική της Χώρας. Είναι όροι και προϋποθέσεις για την κοινωνία που θέλουμε. Την κοινωνία που γίνεται πιο δυναμική, πιο δίκαιη, πιο αισιόδοξη.
Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008
Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
www.tsigris.gr
Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της κοινωνίας μας από το οργανωμένο έγκλημα, αναθεώρησε πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταστολή των εγκλημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Έτσι γίνεται η πρώτη συστηματική προσπάθεια στη χώρα μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση των φαινομένων νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και τη διακοπή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταλλασσόμενες μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησής του μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μέγεθος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κυμαίνεται διεθνώς από 2 έως και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -διατυπώνοντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει το εν λόγω φαινόμενο- δήλωσε πρόσφατα ότι: «…το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος αποτελεί τον πυρήνα του οργανωμένου εγκλήματος και πρέπει να εκριζώνεται όπου και αν βρίσκεται».
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ωστόσο, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται εντονότερο σε χώρες που υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ανίχνευσης λόγω της ανυπαρξίας αποτελεσματικών μηχανισμών καταπολέμησης του φαινομένου. Ενόψει του κινδύνου αυτού η χώρα μας προχωρά στη βελτίωση του νομοθετικού της πλαισίου για να απομακρύνει τον κίνδυνο να αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιων φαινομένων μεγάλης κλίμακας.
Παράλληλα, με το νομοθέτημα αυτό, διασφαλίζεται η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από κινδύνους όπως η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων και κυρίως η πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας στη φήμη και τη σταθερότητά του.
Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνίσταται στην μετατροπή των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε άλλη μορφή προκειμένου να μην μπορεί να ανιχνευθεί η προέλευσή τους. Αυτό πραγματοποιείται με την εισαγωγή των παράνομων εσόδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε με το σπάσιμο μεγάλων ποσών σε μικρότερα και την κατάθεσή τους σε λογαριασμούς είτε με την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια σειρά από συναλλαγές προκειμένου τα συγκεκριμένα ποσά να απομακρυνθούν από την πηγή της προέλευσής τους. Τέλος, επιχειρείται η ενσωμάτωσή τους στο πεδίο της νόμιμης οικονομίας μέσω της επένδυσής τους σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια.
Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη την αταλάντευτη βούλησή της να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία και αυτό επιχειρείται με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της χρηματοδότησή τους από τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από εγκληματικές δραστηριότητες.
Το Μπάσκετ στο Αίγιο
www.tsigris.gr
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008
Νομιμοποίηση Εσόδων
www.tsigris.gr
Μεταξύ των άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαίας της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, τονίζει ότι: «Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταλλασσόμενες μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησής του μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες. Η σημασία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος αναδεικνύεται και από ορισμένα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μέγεθος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κυμαίνεται διεθνώς από 2 έως και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ».
Σύμφωνα με τον πολιτευτή της ΝΔ Άγγελο ΤΣΙΓΚΡΗ: «Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνίσταται στην μετατροπή των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε άλλη μορφή προκειμένου να μην μπορεί να ανιχνευθεί η προέλευσή τους. Αυτό πραγματοποιείται με την εισαγωγή των παράνομων εσόδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε με το σπάσιμο μεγάλων ποσών σε μικρότερα και την κατάθεσή τους σε λογαριασμούς είτε με την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια σειρά από συναλλαγές προκειμένου τα συγκεκριμένα ποσά να απομακρυνθούν από την πηγή της προέλευσής τους. Τέλος, επιχειρείται η ενσωμάτωσή τους στο πεδίο της νόμιμης οικονομίας μέσω της επένδυσής τους σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη την αταλάντευτη βούλησή της να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της χρηματοδότησή τους από τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από εγκληματικές δραστηριότητες».
Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008
Δικαιοσύνη
www.tsigris.gr
Σε διάστημα τεσσάρων ετών η Κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλες παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και του κύρους της Ελληνικής Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα:
1. Μετέτρεψε το έγκλημα της η δωροδοκίας δικαστή από πληµµέληµα σε κακούργημα,. Επιβάλλεται πλέον ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, αντί φυλάκιση 1 μέχρι 5 ετών, όπως ίσχυε και ορίζεται χρηματική ποινή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ.
2. Τιμωρείται αυστηρά -σε βαθμό κακουργήματος- όποιος δωροδοκεί δικαστικό λειτουργό. Το μέτρο περιλαμβάνει διαδίκους, δικηγόρους και οποιονδήποτε τρίτο.
3. Εντατικοποιείται ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών και γίνεται περισσότερο ουσιαστικός. Ασκείται πλέον πλήρης έλεγχος της υπηρεσιακής απόδοσης, των γνώσεων, της ικανότητας και του ήθους του δικαστή.
4. Ενεργοποιήθηκε ο έλεγχος του πόθεν έσχες των περίπου 3.000 δικαστών και ενισχύθηκε δραστικά η υπηρεσία ελέγχου µε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδοµή. Στο πλαίσιο αυτό διενεργείται έλεγχος των δηλώσεων και προηγούμενων ετών.
5. Παύει να ασκεί τα καθήκοντά του οποιοσδήποτε δικαστής, εις βάρος του οποίου διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για θέματα διαφθοράς ή άλλα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.
6. Ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερήσει -για οποιονδήποτε λόγο- την έκδοση απόφασης πέραν του 8µήνου και η δικογραφία τού αφαιρείται υποχρεωτικά.
7. Προχωρά ο επανέλεγχος πειθαρχικών υποθέσεων του παρελθόντος και ήδη επανελέγχονται σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις που αφορούν σε φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών και είχαν τεθεί στο αρχείο.
8. Διασφαλίσθηκε το αδιάβλητο της διαδικασίας των κληρώσεων των δικαστικών λειτουργών για τον καθορισμό των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων. Ενεργός ρόλος στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της κλήρωσης ανατέθηκε ήδη, πέραν του προέδρου, στο νεότερο δικαστή της σύνθεσης.
9. Αποκλείσθηκε η δυνατότητα αντικατάστασης οποιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως µέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, πλην εκείνων που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί.
10. Θεσπίσθηκαν αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.
Εκτός από τη λήψη των παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών, η Κυβέρνηση προώθησε και μια σειρά από βελτιωτικά μέτρα για ορισμένα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως: 1) το σύστημα διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών, 2) τη διαδικασία κρίσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών και 3) τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των μεταθέσεων των δικαστών.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται η αταλάντευτη βούληση της Πολιτείας για προώθηση όλων των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του κύρους των θεσμών, στην κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης και στην περαιτέρω εμβάθυνση των θεσμών του κράτους δικαίου.
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008
Ανήλικοι Πρόσφυγες
www.tsigris.gr
Μεταξύ των άλλων, ο Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, τονίζει ότι: «Τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα πολλές φορές είναι παιδιά χωρίς οικογένεια. Φθάνουν μόνα τους στη χώρα υποδοχής, στην οποία συχνά είναι δύσκολη η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ανάγκη από την προστασία των εθνικών αρχών. Συχνά είναι θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων ή παιδιά των φαναριών, αλλά αρκετές φορές απελαύνονται χωρίς να χαρακτηριστούν ως θύματα. Τα παιδιά αυτά, εφόσον είναι ασυνόδευτα και δεν έχει προηγηθεί έρευνα για το αν είναι θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, δεν πρέπει να κρατούνται. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο Εισαγγελέας Ανηλίκων και να ξεκινά η διαδικασία για την προστασία τους, να γίνεται έρευνα στις χώρες προέλευσης και υποδοχής και να εγκαθίστανται σε κάποιο ίδρυμα έως ότου να παραδοθούν στις οικογένειές τους».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος -σύμφωνα με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο- καθώς συχνά τα παιδιά αυτά είναι πρόσφυγες, χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο. Έτσι δεν είναι απλό να διαπιστωθεί αν συνοδεύονται από τους φυσικούς γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Η παράνομη είσοδος και η έλλειψη άμεσης επίσημης καταγραφής παρεμποδίζει τον εντοπισμό και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Πάντως η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την κοινωνική της ευαισθησία, με ουσιαστικές παρεμβάσεις που κάνουν τη ζωή των μεταναστών καλύτερη».
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008
Εγκληματικότητα
www.tsigris.gr
Στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής, 10) η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης του εγκλήματος και 11) η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτείται γνώση του προβλήματος, βούληση και σχέδιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η Ελλάδα σήμερα διαθέτει τη βούληση, τις πολιτικές, αλλά και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν.
Λαθρομετανάστευση
www.tsigris.gr
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Μεταξύ των προτάσεων που θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 2) η ενίσχυση των ελέγχων, 3) η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων και 4) η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008
Εθνική Παιδεία
www.tsigris.gr
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πολιτευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τη χώρα και την Εθνική μας Παιδεία μπροστά και ο πολίτης δε ακολουθεί απλά σε αυτή τη διαδρομή, αλλά προπορεύεται και δείχνει το δρόμο που απαιτεί να ακολουθήσει η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Η Νέα Διακυβέρνηση, μαζί με τον πολίτη, αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του σήμερα και χτίζουν τα θεμέλια και τις βάσεις για το αύριο. Για το αύριο της Παιδείας και του Πολιτισμού που αξίζουν στην Ελλάδα μας».
Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008
Πάταξη της Διαφθοράς
www.tsigris.gr
Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, η Κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, η Κυβέρνηση είχε θέσει σε συζήτηση το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος) καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές και το οποίο εξειδικεύθηκε με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προτάθηκε, συζητήθηκε, αλλά -με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ- δεν υπερψηφίσθηκε από την προβλεπόμενη πλειοψηφία της Βουλής. Με τη στάση του, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν επιθυμεί τη θωράκιση του δημόσιου βίου από τη διαφθορά και γι’ αυτό έχει ιστορικές ευθύνες.
Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται, άλλωστε, και μέσω μιας σειράς χειρισμών της σε κρίσιμα θέματα, από τα οποία καταδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα κατά το παρελθόν άφηναν σκιές αμφιβολίας και αποδομούσαν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008
Ναρκωτικά
Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι: 1) Το 28% των ανδρών ηλικίας 25–35 ετών έχουν κάνει χρήση χασίς ή μαριχουάνας. 2) Το 35% των Ελλήνων θεωρούν εύκολο το να βρει κάποιος ναρκωτικά. 3) Κάθε χρόνο αυξάνονται οι μαθητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. 4) Το 6,1% των μαθητών ηλικίας 14–18 ετών έχουν κάποια εμπειρία με ναρκωτικά. 5) Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από μαθητές στην Αθήνα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. 6) Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά (9,4%) χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή ριζοσπαστικών μεθόδων πρόληψης και να σχεδιάσουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στο ζήτημα. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή στη φιλοσοφία αντιμετώπισης του ζητήματος. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται άμεσα με το εμπόριο και ότι όσο το εμπόριο ανθεί και κάποιοι πλουτίζουν από αυτό, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα.
Κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Η αλλαγή στο καθεστώς αντιμετώπισης των χρηστών θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του εμπορίου. Η «αγορά» των εμπόρων θα συρρικνωθεί αυτόματα, τα κέρδη τους θα μειωθούν κατακόρυφα και ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι έμποροι του λευκού θανάτου θα φαντάζει δυσανάλογος σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη τους.
Μια ορθολογική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών θα απαιτούσε: 1) Αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. 2) Παρακολούθηση των χρηστών από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. 3) Δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή τους την παροχή βοήθειας στους χρήστες. 4) Συνεργασία των νοσοκομείων με τις θεραπευτικές κοινότητες, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ένταξη όλων των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης. 5) Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τους εξαρτημένους χρήστες που έχουν δηλωθεί στις επίσημες υγειονομικές υπηρεσίες των κατά τόπους νοσοκομείων.
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008
Κοντά στους Σεισμοπαθείς
www.tsigris gr
Διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο
www.tsigris.gr
Την τελευταία εικοσαετία η διαφάνεια δοκιμάσθηκε, ατυχώς, μέσα από τη ραγδαία διόγκωση της διαπλοκής και της διαφθοράς, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Χαρακτηριστική περίπτωση σύγκρουσης με τη διαφθορά αποτελεί το «παραδικαστικό κύκλωμα», όπου η Κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και χωρίς να παρεμβαίνει, καθοιονδήποτε τρόπο- να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιφέρει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι τελευταίες εκθέσεις της «Διεθνούς Διαφάνειας» για την Ελλάδα, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο στη μάχη με τη διαφθορά, στο μέτρο που ανακόπηκε η πτωτική πορεία που ακολουθούσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στην κατάταξη ως προς τη διαφάνεια και αρχίσαμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι και οι τελευταίες εκθέσεις του ΑΣΕΠ.
Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κάθαρση, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.