Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Νομιμοποίηση Εσόδων

Το Νομοσχέδιο για το Ξέπλημα Μαύρου Χρήματος
www.tsigris.gr

Ο Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ έδωσε στη δημοσιότητα τις απόψεις του για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Μεταξύ των άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαίας της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, τονίζει ότι: «Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταλλασσόμενες μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησής του μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες. Η σημασία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος αναδεικνύεται και από ορισμένα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μέγεθος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κυμαίνεται διεθνώς από 2 έως και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον πολιτευτή της ΝΔ Άγγελο ΤΣΙΓΚΡΗ: «Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνίσταται στην μετατροπή των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε άλλη μορφή προκειμένου να μην μπορεί να ανιχνευθεί η προέλευσή τους. Αυτό πραγματοποιείται με την εισαγωγή των παράνομων εσόδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε με το σπάσιμο μεγάλων ποσών σε μικρότερα και την κατάθεσή τους σε λογαριασμούς είτε με την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια σειρά από συναλλαγές προκειμένου τα συγκεκριμένα ποσά να απομακρυνθούν από την πηγή της προέλευσής τους. Τέλος, επιχειρείται η ενσωμάτωσή τους στο πεδίο της νόμιμης οικονομίας μέσω της επένδυσής τους σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ επισημαίνει ότι: «Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη την αταλάντευτη βούλησή της να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της χρηματοδότησή τους από τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από εγκληματικές δραστηριότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: