Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Πάταξη της Διαφθοράς

Ποιος Επιθυμεί Πραγματικά τη Διαφάνεια;
www.tsigris.gr

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ακώλυτη άσκηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, έχει αναλάβει έως σήμερα μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, η Κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, η Κυβέρνηση είχε θέσει σε συζήτηση το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος) καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές και το οποίο εξειδικεύθηκε με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προτάθηκε, συζητήθηκε, αλλά -με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ- δεν υπερψηφίσθηκε από την προβλεπόμενη πλειοψηφία της Βουλής. Με τη στάση του, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν επιθυμεί τη θωράκιση του δημόσιου βίου από τη διαφθορά και γι’ αυτό έχει ιστορικές ευθύνες.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται, άλλωστε, και μέσω μιας σειράς χειρισμών της σε κρίσιμα θέματα, από τα οποία καταδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα κατά το παρελθόν άφηναν σκιές αμφιβολίας και αποδομούσαν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.
Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο πρέπει να είναι διαρκής. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κάθαρση, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: