Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής βίας (Ν. 3500/2006), θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπο τον ήλων ενός προβλήματος το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, ακόμη κοινωνικό ταμπού. Ενός προβλήματος του οποίου όλοι μας γνωρίζουμε την ύπαρξη αλλά δεν υποψιαζόμαστε την έκταση.
Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μια στις τρεις ελληνικές οικογένειες! Και τούτο, πρέπει να υπογραμμίσω, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου των μελών της. Μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες.
Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτουμε. Η βία μέσα στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια. Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αδιανόητα μεγάλου αριθμού γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων μέσα στην ίδια την οικογενειακή τους καθημερινότητα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι!
Με το Ν. 3500/2006 η Πολιτεία κινητοποιεί όλους τους φορείς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν αυστηρά και αποφασιστικά τα ακραία φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας μέσα στην ελληνική οικογένεια. Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βαρβαρότητας. Να ακουσθούν καθαρά οι μέχρι σήμερα σιωπηλοί μάρτυρες μιας κατ’ όνομα μόνο οικογενειακής ζωής.
Με το νόμο για την αντιμετώπιση της ενδο-οικογενειακής βίας επιχειρείται: 1) Η περιφρούρηση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου εντός των οικογενειακών τειχών. 2) Η προστασία, ιδιαίτερα της γυναίκας, σε βάρος της οποίας συνήθως εκδηλώνεται η ενδο-οικογενειακή βία, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των δύο φύλων και την παρεμπόδιση της ελεύθερης ανάπτυξης της γυναικείας προσωπικότητας. 3) Η προστασία της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας του παιδιού. 4) Η οριοθέτηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος.
Με το νομοθέτημα αυτό θεσπίζονται έξι (6) νέες εγκληματικές συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν καν αξιόποινες πράξεις σε ενδο-οικογενειακό επίπεδο και εισάγονται πέντε (5) κρίσιμες μεταρρυθμιστικές τομές. Επιπλέον, αυστηροποιούνται οι ποινές για ορισμένες ήδη ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές στο ενδο-οικογενειακό πλαίσιο. Βασικός στόχος του νομοθετήματος είναι, όμως, και η ενεργή κοινωνική προστασία, στήριξη και συμπαράσταση στα θύματα ενδο-οικογενειακής βίας.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδο-οικογενειακής βίας, επιχειρεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Πολιτεία, να διασφαλίσει σχέσεις βασισμένες στην ατομική αξιοπρέπεια, την αυτοδιάθεση και την αυτο-εκτίμηση μέσα στην ελληνική οικογένεια, άρα και στην ελληνική κοινωνία.
Η Πολιτεία με το νομοθέτημά της αυτό απέδειξε ότι αφουγκράζεται -με την καρδιά και με το νου- τις χιλιάδες γυναίκες, τα χιλιάδες παιδιά, τους χιλιάδες ανήμπορους ηλικιωμένους που βιώνουν την οικογενειακή τους ζωή σαν ένα ανείπωτο, μέχρι σήμερα, δράμα.
1 σχόλιο:
Για την οικογενειακή βία κατά των ΑΝΤΡΩΝ τι έχετε να πείτε; Προσωπικά έχω πέσει πολλές φορές θύμα από την σύζυγό μου. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να το εκμυστηρευτώ στον κοινωνικό μου περίγυρο ή να το συζητήσω με φίλους μου. Πόσο ντροπιαστικό είναι να πω ότι η γυναίκα μου είναι βίαια και εξασκεί βία πάνω μου! Δεν μπορώ να απευθυνθώ πουθενά. Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο για να προστατεύει γυναίκες και όχι άντρες.
Δημοσίευση σχολίου