Η Αποκατάσταση του Κύρους της Δικαιοσύνης
www.tsigris.gr
www.tsigris.gr
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επίκαιρο το μήνυμα της εξάλειψης των φαινόμενων διαφθοράς και αδιαφάνειας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Η Δικαιοσύνη αποτελεί τον πλέον ευαίσθητο χώρο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.
Σε διάστημα τεσσάρων ετών η Κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλες παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και του κύρους της Ελληνικής Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα:
1. Μετέτρεψε το έγκλημα της η δωροδοκίας δικαστή από πληµµέληµα σε κακούργημα,. Επιβάλλεται πλέον ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, αντί φυλάκιση 1 μέχρι 5 ετών, όπως ίσχυε και ορίζεται χρηματική ποινή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ.
2. Τιμωρείται αυστηρά -σε βαθμό κακουργήματος- όποιος δωροδοκεί δικαστικό λειτουργό. Το μέτρο περιλαμβάνει διαδίκους, δικηγόρους και οποιονδήποτε τρίτο.
3. Εντατικοποιείται ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών και γίνεται περισσότερο ουσιαστικός. Ασκείται πλέον πλήρης έλεγχος της υπηρεσιακής απόδοσης, των γνώσεων, της ικανότητας και του ήθους του δικαστή.
4. Ενεργοποιήθηκε ο έλεγχος του πόθεν έσχες των περίπου 3.000 δικαστών και ενισχύθηκε δραστικά η υπηρεσία ελέγχου µε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδοµή. Στο πλαίσιο αυτό διενεργείται έλεγχος των δηλώσεων και προηγούμενων ετών.
5. Παύει να ασκεί τα καθήκοντά του οποιοσδήποτε δικαστής, εις βάρος του οποίου διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για θέματα διαφθοράς ή άλλα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.
6. Ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερήσει -για οποιονδήποτε λόγο- την έκδοση απόφασης πέραν του 8µήνου και η δικογραφία τού αφαιρείται υποχρεωτικά.
7. Προχωρά ο επανέλεγχος πειθαρχικών υποθέσεων του παρελθόντος και ήδη επανελέγχονται σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις που αφορούν σε φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών και είχαν τεθεί στο αρχείο.
8. Διασφαλίσθηκε το αδιάβλητο της διαδικασίας των κληρώσεων των δικαστικών λειτουργών για τον καθορισμό των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων. Ενεργός ρόλος στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της κλήρωσης ανατέθηκε ήδη, πέραν του προέδρου, στο νεότερο δικαστή της σύνθεσης.
9. Αποκλείσθηκε η δυνατότητα αντικατάστασης οποιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως µέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, πλην εκείνων που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί.
10. Θεσπίσθηκαν αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.
Εκτός από τη λήψη των παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών, η Κυβέρνηση προώθησε και μια σειρά από βελτιωτικά μέτρα για ορισμένα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως: 1) το σύστημα διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών, 2) τη διαδικασία κρίσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών και 3) τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των μεταθέσεων των δικαστών.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται η αταλάντευτη βούληση της Πολιτείας για προώθηση όλων των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του κύρους των θεσμών, στην κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης και στην περαιτέρω εμβάθυνση των θεσμών του κράτους δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου