Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο

Η Ενίσχυση της Διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο
www.tsigris.gr

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ακώλυτη άσκηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η υπεράσπιση της διαφάνειας και ο συνακόλουθος αγώνας για την πάταξη της διαφθοράς συνιστούν διαχρονικό χρέος της Πολιτείας υπέρ της Δημοκρατίας και υπέρ των απαράγραπτων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αυτό της το χρέος εκπληρώνει σήμερα με υπευθυνότητα η Κυβέρνηση.

Την τελευταία εικοσαετία η διαφάνεια δοκιμάσθηκε, ατυχώς, μέσα από τη ραγδαία διόγκωση της διαπλοκής και της διαφθοράς, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Η ιδιότητα του ενεργού πολίτη, που συμμετέχει στις διαδικασίες της Δημοκρατίας μας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την άμεση και σε βάθος πληροφόρησή του για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο. Οι όποιες παραβιάσεις του Νόμου -από όπου και αν αυτές προέρχονται, αλλά κυρίως αυτές των δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων- πρέπει να έρχονται άμεσα στο φως και να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση προώθησε δέσμη μέτρων για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα που καταλαμβάνουν όλους τους τομείς της Διοίκησης (κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής) και έχουν χαρακτήρα τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό. Μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκαν και τα ακόλουθα: 1) Ο Ειδικός Γραμματέας και τα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) δεν διώκονται, δεν εξετάζονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός, βεβαίως, αν ενήργησαν δολίως ή αν υπάρχει παραβίαση του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας. 2) Στο πλαίσιο των ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών που διενεργούνται από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προβλέφθηκε ότι είναι δυνατή η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου. 3) Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον έλεγχο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. απαιτείται να υποβάλλουν δηλώσεις όχι μόνο για τη δική τους περιουσιακή κατάσταση, αλλά και για εκείνη των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους, προς ενίσχυση της διαφάνειας. 4) Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Δημόσιο χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από αξιόποινες πράξεις υπαλλήλου, λειτουργού ή οργάνου του.

Χαρακτηριστική περίπτωση σύγκρουσης με τη διαφθορά αποτελεί το «παραδικαστικό κύκλωμα», όπου η Κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και χωρίς να παρεμβαίνει, καθοιονδήποτε τρόπο- να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιφέρει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι τελευταίες εκθέσεις της «Διεθνούς Διαφάνειας» για την Ελλάδα, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο στη μάχη με τη διαφθορά, στο μέτρο που ανακόπηκε η πτωτική πορεία που ακολουθούσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στην κατάταξη ως προς τη διαφάνεια και αρχίσαμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι και οι τελευταίες εκθέσεις του ΑΣΕΠ.

Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κάθαρση, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: