Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Δημόσια Ασφάλεια

Η Ενίσχυση του Αισθήματος Ασφάλειας των Πολιτών
www.tsigris.gr

Το νέο Σχέδιο Αστυνόμευσης, που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνική Αστυνομία περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε σημεία:
· Πεζές περιπολίες στα πολυσύχναστα μέρη. Διατίθενται ήδη περίπου 1.100 «ζευγάρια περιπολιών».
· Μηχανές μικρού κυβισμού, ευέλικτες για τους μικρούς, στενούς δρόμους.
· Περιπολικά και μηχανές της Άμεσης Δράσης και Ομάδας “Ζ” για τους μεγάλους δρόμους.
· Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε πολυσύχναστες πλατείες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
· Αστυνομικά Τμήματα των Εθνικών Οδών και των Αυτοκινητοδρόμων.

Η Κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς τα σώματα ασφαλείας κατά τον πιο ανώδυνο δημοσιονομικά τρόπο. Δρομολογήθηκαν όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίδονται λύσεις σε πάγια, χρόνια οικονομικά, μισθολογικά και κλαδικά αιτήματα του προσωπικού:
· Υπεγράφη διάταξη για την πενταετία, που συμπεριλαμβάνεται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.
· Προσδιορίσθηκε το επίδομα ειδικών συνθηκών στο ύψος του 8%, του εκάστοτε μισθού του Ανθυπολοχαγού.
· Ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για την ομογενοποίηση του προσωπικού του Σώματος, με το οποίο εντάσσονται οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί στο αστυνομικό προσωπικό.
· Ολοκληρώθηκε ήδη η πρόσληψη 1.400 Ειδικών Φρουρών.
· Αυξήθηκαν οι ώρες νυκτερινής απασχόλησης του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται στην οργάνωση των συστημάτων πρόληψης και την αποτελεσματικότητα. Στα βασικά εγκλήματα, η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στο σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 25η θέση της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat. Η Ελληνική Κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, εμπιστεύεται την Αστυνομία με πρωτοφανή ποσοστά που αγγίζουν το 70%.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συστάθηκε ειδική Επιτροπή επεξεργασίας για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, και καταρτίστηκε σχέδιο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα και στους περιβάλλοντες χώρους. Συστάθηκαν Γραφεία Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις διευθύνσεις ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν μέτρα για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, ενώ συμπληρώθηκε η απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, προτάθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και έτυχε ευρείας αποδοχής το Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ», ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Προβλέπει, τόσο την ανάπτυξη ταυτόχρονης δράσης όλων των χωρών, σε επίπεδο διωκτικών αρχών, όσο και την υποστηρικτική συνδρομή των θυμάτων.

Στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής, 10) η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης του εγκλήματος και 11) η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.

Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η σημερινή Κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση, τις πολιτικές και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν. Λέει την αλήθεια στους πολίτες και λαμβάνει τις αποφάσεις που απαιτούνται. Οι ιδέες μας γίνονται δράσεις, που εκφράζουν τη βούληση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, των πολιτών που συναντώνται στο κέντρο της πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: