Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Λαθρομετανάστευση

Μέτρα για τον Έλεγχο της Λαθρομετανάστευσης
www.tsigris.gr

Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη -αλλά πρόσφατα και στη χώρα μας- έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η κατάσταση επιβάλει τη χάραξη μιας μακρόπνοης και ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία θα πρέπει να στηριχθεί: 1) στην εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και στον καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων, 2) στην καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 3) στην ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και 4) στη συνεργασία των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Πάντως, η ιδέα για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος φρούρησης των συνόρων φαίνεται ότι για την ώρα έχει μπει στο περιθώριο, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί πρώτα και κύρια την Ελλάδα, η οποία -λόγω της γεωγραφικής της θέσης- αποτελεί τη βασική πύλη της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί το πλέον νευραλγικό -από άποψη γεωγραφικής θέσης- εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα διακινείται το μεγαλύτερο μέρος λαθρομεταναστών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ των προτάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από τη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ είναι: 1) η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 2) η ενίσχυση των ελέγχων, 3) η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων και 4) η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης, 2) περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, 3) ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση, 4) ενημέρωσης των μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης, 5) εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής, 6) υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών και 7) επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ακόμη να κάνουν πολλά στον τομέα των υποδομών για την υποδοχή μεταναστών και πρέπει να θέσουν σαφείς στοχεύσεις στη μεταναστευτική τους πολιτική. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ζωή των μεταναστών καλύτερη. Είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε και να συνεργαστούμε για να οικοδομηθεί μια Ευρώπη για Όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: