Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ισχυρή Παιδεία – Δυνατή Ελλάδα
www.tsigris.gr

Η πολιτική μας για την Παιδεία δεν περιορίζεται προγραμματικά στα όρια μιας τετραετίας. Διαμορφώνει την προοπτική ολόκληρης της νέας γενιάς, και οι πολιτικές μας δεν γνωρίζουν κομματικά σύνορα, ιδεοληψίες και φανατισμούς. Πρέπει να βασίζονται στη συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων, στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στη συναίνεση.

Το βασικό κοινωνικό στερεότυπο που οφείλουμε να καταρρίψουμε, είναι η εννοιολογική ταύτιση των όρων Εκπαίδευση και Παιδεία. Εκπαίδευση είναι το σύστημα, οι πόροι, η υλικοτεχνική υποδομή, το θεσμικό πλαίσιο, τα εποπτικά μέσα, και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι.
Παιδεία είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το μπόλιασμα της ψυχής της νέας γενιάς με διαχρονικές αξίες του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας. Με ήθος, ανθρωπιά και ευαισθησίες.

Στόχος μας είναι η νέα γενιά της Χώρας μας να αποτελεί τον εκφραστή και τον συνεχιστή ενός διαχρονικού πολιτισμού, που είναι ανοικτός στις προκλήσεις του κόσμου, διαπνέεται από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζει δυναμικά να προσφέρει, όχι μόνο στην πατρίδα, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη του την έκταση, με ξεκάθαρη στρατηγική και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από συνεκτικότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα.

Η πρώτη βαθμίδα αποτελεί το θεμέλιο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εφαρμόζουμε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα νήπια, και επεκτείνουμε τον θεσμό των ολοήμερων νηπιαγωγείων, διευρύνοντας το πρόγραμμα λειτουργίας τους για την στήριξη της εργαζόμενης μητέρας. Μειώνουμε τον ανώτατο αριθμό των κατά τμήμα φοιτούντων μαθητών, διασφαλίζοντας καλύτερο παιδαγωγικό περιβάλλον στο σχολείο, και καλύπτοντας τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και διδακτικά βιβλία. Διευρύνουμε την πιλοτική εφαρμογή της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ στόχος μας είναι η εισαγωγή των νέων βιβλίων να γίνεται μετά από σοβαρή ετοιμασία και υπεύθυνη αξιολόγηση του ουσιαστικού περιεχομένου τους.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιδιώκουμε την περαιτέρω μείωση του ανώτατου αριθμού φοιτούντων μαθητών ανά Τμήμα, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου, και ξεκινούμε τον σχεδιασμό για την καθιέρωση της αυτονομίας του Λυκείου, με την αποδέσμευσή του από το σύστημα εισαγωγή στα ΑΕΙ. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση στην Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση, εντάσσοντας λειτουργικά σε αυτή νέα σύγχρονα εργαστήρια. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και την προώθηση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τη χώρα και την Παιδεία μας μπροστά. Αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σήμερα και χτίζει τα θεμέλια και τις βάσεις για το αύριο. Για το αύριο της Παιδείας και του Πολιτισμού που αξίζουν στην Ελλάδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: