Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ανάπτυξη

Η Ελλάδα Αλλάζει Πρόσωπο
www.tsigris.gr

H επίτευξη δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί ουσιαστική -πολιτική και κοινωνική- συνεργασία. Απαιτεί πραγματικά προοδευτική αντίληψη και όχι εµµονή στη συντήρηση αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών του παρελθόντος.

Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ψήφισε και εφαάρμοσε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, που παρέχει ισχυρά επενδυτικά κίνητρα έως και 60%. Καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ξένες επενδύσεις δεκαπλασιάστηκαν, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 10%. Αναθεωρήθηκε το Γ΄ ΚΠΣ, υπηρετώντας τη λογική της μεταφοράς περισσότερων πόρων στην Περιφέρεια. Παράλληλα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, κυρίως αυτών που αφορούν έργα στην περιφέρεια. Κινητοποιήθηκε και αναβαθμίσθηκε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αυξάνονται με ρυθμό γύρω στο 20%.

Σχεδιάσθηκε και εφαρμόσθηκε η Ψηφιακή Στρατηγική 2006 - 2013. Προωθείται το σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας, στο πλαίσιο του οποίου χρηματοδοτείται η δημιουργία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 πόλεις και ασύρματα δίκτυα σε 120 πόλεις. Προωθείται μια μεγάλη παρέμβαση για την εξάπλωση του γρήγορου internet ειδικά στην περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και το πρόγραμμα για την “Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση”.

Δημιουργήθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων. Μελετήθηκαν και δημοπρατήθηκαν έργα ύψους άνω των 16 δισ. Ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην ιστορία της χώρας και περιλαμβάνει 262 δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα και 7 μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης (συνολικού ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ).

Άνοιξαν στον ανταγωνισμό οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δόθηκε έμφαση στις ανανεώσιμες ενέργειας πηγές ενέργειας και προωθούνται μεγάλης κλίμακας έργα για τη διασύνδεση της Ελλάδας με μεγάλα και διεθνή δίκτυα ενέργειας.

Σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται εθνικό σχέδιο για ενίσχυση των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας, αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων, διασύνδεσής τους με τις επιχειρήσεις και έχει τεθεί ως νέος εθνικός στόχος η σταδιακή αύξηση (μέχρι το 2010) των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στο 1,5% του ΑΕΠ από το 0,6% που ήταν το 2004. Προωθείται η δημιουργία “Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας” στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Εξασφαλίσθηκαν σημαντικοί πόροι για την ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο του Δ’ ΚΠΣ. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007 - 2013 βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το 82% των πόρων του ΕΣΠΑ κατευθύνεται στην Ελληνική περιφέρεια.
Βασικό στοιχείο της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η ανάπτυξη συγκροτημένης, πολύπλευρης και εντατικής προσπάθειας για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Είναι ο δρόμος της ευθύνης, που οδηγεί στην ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, στη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, που οδηγεί τελικά στην έξοδο από την οικονομική κρίση και τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια: