Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Κοινωνική Συνοχή

Χτίζουμε Κοινωνία Συνοχής και Αλληλεγγύης
www.tsigris.gr

Κάνουμε πράξη την καθαρή και ισχυρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Στη νέα τετραετία συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις πιο δυνατά, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα, για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία για να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές που να βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Να δώσουν προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην εφαρμογή μιας νέας κοινωνικής πολιτικής που θα υπηρετεί τους πολίτες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της νέας της θητείας να υλοποιεί μια σειρά από μέτρα και πολιτικές που υπηρετούν το στόχο για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής. Προχωρούμε άμεσα στην ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά.

Με στοχευμένες μεταβιβάσεις στις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μεταβιβάσεις που θα φτάσουν, σε βάθος τριετίας, τα 2 δισ. ευρώ. Χορηγούμε, από την αρχή του 2008, το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για το ΕΚΑΣ, το κατώτατο επίδομα ανεργίας, τις συντάξεις του ΟΓΑ. Θεσπίσαμε, από το 2009, την Κατώτατη Εθνική Σύνταξη, το ύψος της οποίας θα είναι πάνω από το όριο της φτώχειας.

Καμία αλλαγή στο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί όμως να είναι ουσιαστική, αν δεν στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις. Γι’ αυτό κρίναμε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς χρονοτριβές, στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού μας Συστήματος. Και με δική μας πρωτοβουλία, ανοίξαμε πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, που οδήγησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου Ασφαλιστικού Συστήματος.

Στο διάλογο αυτό η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε συγκροτημένες θέσεις, τις οποίες παρουσιάσε προεκλογικά και ψήφισε πρόσφατα ως Νόμο του κράτους. Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση βασίζεται σε δύο άξονες: 1) Στη θωράκιση του Συστήματος για να αποτρέπονται πλασματικές αναπηρικές συντάξεις και 2) Στη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων.

Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θεσμοθέτησε μέτρα και πολιτικές που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στο μέλλον, χωρίς πρόσθετες εισφορές, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας, χωρίς μείωση των συντάξεων. Στόχος των θέσεων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, που θα εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια σε κάθε πολίτη. Ιδίως, μάλιστα, στους οικονομικά ασθενέστερους. Αλλά και στις νέες και τους νέους μας, που αγωνιούν για το ασφαλιστικό τους μέλλον.

Αυτοί είναι οι στόχοι της Νέας Διακυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Και οι στόχοι αυτοί κατακτούνται με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτό το δρόμο επέλεξε η Κυβέρνηση και αυτόν συνεχίζουμε όλοι μαζί της, προχωρώντας με όραμα για τον Τόπο μας. Προχωρούμε πιο δυνατά, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: