Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Περιβάλλον

Η Πολιτική μας για την Προστασία του Περιβάλλοντος
www.tsigris.gr

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών, στόχος μας είναι η διαρκής θεσμική και οικονομική ενδυνάμωσή τους, ώστε να πάρουν στα χέρια τους τις υποθέσεις που αφορούν άμεσα τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την ανάδειξη ενός νέου καθημερινού πολιτισμού. Σήμερα, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναπτύσσουν με ρεαλιστικό τρόπο, τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, οι οποίες να παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Αποβλέπουμε στην αποκέντρωση και την οριοθέτηση της εξουσίας, της ευθύνης, της αρμοδιότητας, έτσι ώστε να δοθεί τέλος σε μια κατάσταση όπου, όλοι είναι αρμόδιοι, αλλά τελικά κανείς δεν είναι υπεύθυνος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το προνομιακό πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτύσσεται η έννοια της κοινωνίας των πολιτών, η έννοια της κοινωνικής ευθύνης.

Οι αναπτυξιακές πολιτικές και η πολιτική για το περιβάλλον μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Η στάθμη στο ένα, προσδιορίζει και τη στάθμη στο άλλο. Η πρόοδος στο ένα ορίζει και την πρόοδο στο άλλο. Το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβάλλον, είναι άκαιρο και άκυρο.

Με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίζει που και με ποιους όρους μπορεί να αναπτύσσει την οικονομική δραστηριότητά του. Μπαίνει τέλος στις καθυστερήσεις, στις εξαρτήσεις και στις διαπλοκές του παρελθόντος. Διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία της ανάπτυξης.

Η ευημερία που απορρέει από την ανευθυνότητα, τη βεβήλωση του φυσικού μας πλούτου, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, δεν είναι απλά και μόνο εφήμερη. Μακροπρόθεσμα είναι καταστροφική. Ότι βλάπτει το περιβάλλον, βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία μας. Την ίδια τη ζωή μας. Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη διασφαλίζεται μόνο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική για το περιβάλλον.

Η ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών είναι, και θα συνεχίσει να είναι, ανάλογη με την περιβαλλοντική ευθύνη που επιδεικνύουν. Η ανταπόκριση στην αλλαγή του κλίματος είναι η κρίσιμη παράμετρος που θα διακρίνει σταδιακά τον πρώτο από το δεύτερο και τον τρίτο Κόσμο.

Η μέριμνα για το περιβάλλον εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική ευθύνης όλων μας. Ευθύνης προς την οικογένειά μας, προς τους συμπολίτες μας, προς τη χώρα μας. Ευθύνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση δράσεων που πλήττουν το περιβάλλον. Ευθύνης για τις καθημερινές νοοτροπίες, συνήθειες και πρακτικές μας.

Αυτό είναι το μήνυμα του σήμερα. Και μας αφορά όλους. Αυτός είναι και ο γνώμονας της νέας αναπτυξιακής πολιτικής μας. Γνώμονας που διαπνέει οριζόντια όλες τις επιμέρους πολιτικές μας. Αυτό είναι το νέο και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο, με το οποίο θέλουμε να μπολιάσουμε κάθε επιχειρηματική δράση, κάθε προσωπική στάση. Αυτός είναι τελικά ο πιο ασφαλής και αισιόδοξος δρόμος μπροστά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: