Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ομογένεια

Δικαίωμα Ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς
www.tsigris.gr

Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έγινε -για πρώτη φορά στην Ιστορία της- χώρα υποδοχής μεταναστών, τους οποίους εντάσσει αρμονικά, με όρους ισότητας και δικαιοσύνης, στην κοινωνία μας. Η Ελλάδα είναι σήμερα, στον πυρήνα της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Κινείται σε ανοικτούς ορίζοντες. Δίνει δυναμικό παρόν στο διεθνές γίγνεσθαι.

Η ελληνική οικονομία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα, έχει μία σημαντική περιφερειακή παρουσία. Το αναπτυξιακό περιβάλλον βελτιώνεται ραγδαία. Η Ελλάδα, είναι σήμερα, μια χώρα ασφαλής και φιλόξενη. Γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Εξελίσσεται σε διεθνές εμπορικό, τουριστικό, χρηματοπιστωτικό κέντρο. Σε σύγχρονο τουριστικό προορισμό. Σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

Σήμερα, μπορούν όλοι να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα προχωρά, με σίγουρα και σταθερά βήματα, σε μια νέα προοπτική. Προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Προοπτική δυναμικής και περήφανης παρουσίας στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Κόσμο.

Σταθμός στις σχέσεις της Πολιτείας με τον Ελληνισμό της Διασποράς υπήρξε η ψήφιση του νόμου για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Συγκεκριμένα:
· Αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Συμβούλιο και προσδιορίζεται το πλαίσιο του γνωμοδοτικού και εισηγητικού ρόλου του.
· Κατοχυρώνεται η περιφερειακή αντιπροσώπευση και διευκολύνεται η ανάδειξη ιδιαιτερότητας της ομογένειας, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία διαμένει.
· Ενισχύεται, ταυτόχρονα, η συνεχής αμφίδρομη επικοινωνία μας.

Ο Πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής, στην ομιλία του στην 6η Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού είπε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να εκπληρώσει ένα, ακόμη, χρέος απέναντι στους Ομογενείς. Μια ιστορική υποχρέωση μεγάλης σημασίας, που αφορά στην ενίσχυση των δεσμών του Οικουμενικού Ελληνισμού με την Πατρίδα. Μια υποχρέωση της Πολιτείας, που αφορά στην παροχή της δυνατότητας ψήφου, στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Στην τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αποφάνθηκε (στο άρθρο 51 του Συντάγματος) ότι νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των Βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια.

Σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, το δικαίωμα της ψήφου θα το έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις εκλογικές Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους. Η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές, θα οργανωθεί, κατ’ αρχήν, με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σταθερός γνώμονας της Νέας Διακυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, που συμβάλλουν στην ιστορική συνέχεια και τη δυναμική παρουσία του Οικουμενικού Ελληνισμού, παντού όπου βρίσκεται. Στόχος της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεχούς, αμφίδρομης επικοινωνίας μας, αλλά και η στήριξη και η ανάδειξη της δημιουργικής συνεισφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: