Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Δημόσια Έργα

Η Πολιτική μας στον Τομέα των Δημοσίων Έργων
http://www.tsigris.gr/

Σε όλη την Ελλάδα, κατασκευάζονται έργα που αλλάζουν τη ζωή όλων των Ελλήνων. Έργα που οι πολίτες περίμεναν για δεκαετίες. Και η συντριπτική πλειονότητα των έργων αυτών, πάνω από το 80%, γίνεται στην περιφέρεια. Βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην ιστορία της χώρας, προϋπολογισμού 16 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν και δημοπρατήθηκαν 262 δημόσια έργα σε όλη τη χώρα, ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ, 7 μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, ύψους επίσης πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Σήμερα έχουμε, δηλαδή, υπερπενταπλάσιο ετήσιο ρυθμό δημοπράτησης από τον αντίστοιχο της δεκαετίας 1994-2003, στην οποία δημοπρατήθηκαν συνολικά έργα 10,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ολυμπιακών έργων. Με τα έργα αυτά, τριπλασιάζονται οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, αναβαθμίζεται ριζικά το υπόλοιπο Εθνικό Οδικό μας δίκτυο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Συγκεκριμένα:
· Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατεία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Χώρας -συνολικού μήκους 680 χιλιομέτρων- που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου.
· Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης, δημοπρατήθηκε το έργο, υπογράφηκε η σύμβαση και κυρώθηκε από την Βουλή. Η κατασκευή του έργου ήδη ξεκίνησε.
· Μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη).
· Αναφορικά με τον Οδικό Άξονα Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, δημοπρατήσαμε το έργο και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την ανάδειξη του αναδόχου του έργου.
· Μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου και προετοιμάζεται ην υπογραφή της σύμβασης του Οδικού Άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).
· Ξεκίνησε η κατασκευή του έργου της Περιφερειακής Οδού Πελοποννήσου (Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος –Τσακώνα).
· Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και άρχισαν οι εργασίες στα Οδικά Έργα της Αττικής.

Με την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αλλάζει η εικόνα της χώρας και δημιουργούνται οι υποδομές για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής παντού και ιδίως στις ελληνικές περιφέρειες. Υλοποιούνται ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών.

Προχωρά τάχιστα το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεγάλων έργων με σύμβαση παραχώρησης. Το πρόγραμμα «Δρόμοι Ανάπτυξης», προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ, αφορά έργα αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 1.450 χλμ. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο θα αξιοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 6 δισ. ευρώ. Με το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα μελετών, ολοκληρώθηκε ήδη η προετοιμασία της επόμενης γενιάς 60 νέων μεγάλων έργων, ύψους 8 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2007-2013.

Το διάστημα που πέρασε, η στρατηγική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εμπεριείχε ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στις υποδομές και τα δίκτυα της καθημερινότητας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος: Με δραστικές παρεμβάσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των αστικών και μη υποδομών, τη καλλιέργεια νέας κουλτούρας επικοινωνίας και συμβίωσης, αποσκοπούμε στην οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής Ελλάδας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, μιας Ελλάδας που σέβεται τους πολίτες της και τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: