Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Φυλακές

Φυλακές με Ανθρώπινο Πρόσωπο

www.tsigris.gr

Για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσουν οι φυλακές μας ως τόποι βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του θεσμού, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του πολιτισμού μιας χώρας Σήμερα, η Ελλάδα καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας. Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους – και όχι εστίες διαφθοράς, όπως ήταν μέχρι χθες. Αναμορφωτήρια, με την ουσιαστική έννοια – όχι κολαστήρια.

Στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, προωθείται η αποσυμφόρηση των φυλακών με την κατασκευή 6 νέων καταστημάτων κράτησης σύγχρονων προδιαγραφών. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μεταφορά, στη χώρα καταγωγής τους, αλλοδαπών κρατουμένων που σήμερα εκτίουν την ποινή τους στις Ελληνικές φυλακές. Ελαστικοποιήθηκαν τα κριτήρια μεταφοράς κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και έχει ήδη γίνει νομοθετική ρύθμιση για την εξαγορά του υπολοίπου των ποινών των κρατουμένων για πλημμελήματα.

Στρατηγικής σημασίας επιλογή αποτελεί και ο διαχωρισμός των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ήδη πράξη ο διαχωρισμός των κρατουμένων σε αρκετά κατάστημα κράτησης, ενώ το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας

Η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεμελιώδη προϋπόθεση σωφρονισμού και ομαλής επανένταξης στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).

Η όλη προσπάθειά μας πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να κατατείνει σε έναν θεμελιώδη στόχο: Να διασφαλισθεί η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, καθιστώντας τις φυλακές κέντρα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλους – «σχολεία» μιας δεύτερης ευκαιρίας στην ελπίδα και στη ζωή.

Για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας συστήματος απαιτείται γνώση του προβλήματος, βούληση και σχέδιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ως χώρα θα πετύχουμε το στόχο μας, γιατί η Ελλάδα διαθέτει και τη βούληση και τις πολιτικές, αλλά και τους ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν.

("Ελεύθερος Τύπος", 24-4-2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: