Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Ανεργία

Ανεργία και Διεθνής Οικονομική Κρίση
www.tsigris.gr

Το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία γενικά και η ανεργία των νέων και των γυναικών ειδικότερα, είναι ζητήματα στα οποία το πολιτικό σύστημα και οι δυνάμεις που εκπροσωπούν την κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζουν με υψηλή κοινωνική συνείδηση.

Σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο η ανεργία δημιουργεί απογοήτευση, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται οι προϋποθέσεις σύγκρουσης με την κοινωνία ή φυγής στο περιθώριο.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, κάθε μήνα χάνουν τη δουλειά τους. Στο 9,5% έφθασε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2009, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Από το ξέσπασμα της κρίσης (Δεκέμβριος 2007) στις ΗΠΑ έχουν χαθεί 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανησυχεί ότι η ανεργία θα φθάσει το 10% το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης είναι ορατές και στην Ευρωζώνη. Η ανεργία σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό από το Μάιο του 1999 και διαμορφώθηκε σε ποσοστό 9,5% τον περασμένο Μάιο. Συνολικά η Eurostat καταγράφει 15 εκατομμύρια ανέργους στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πατρίδα μας, παρά το γεγονός ότι είμαστε η μια από τις δύο χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει επιπτώσεις, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 9,4% τον περασμένο Απρίλιο.

Επειδή η ανεργία δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να μην ξεχνά τι μας παρέδωσε. Το πρώτο τρίμηνο του 2004, στην Ελλάδα των υπερκοστολογημένων Ολυμπιακών έργων, η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 11,3%, οι άνεργοι έφθαναν τους 544.000, ενώ οι θέσεις εργασίας ήταν 230.000 λιγότερες σε σχέση με σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Πρωθυπουργός κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στο Υπουργείο Απασχόλησης και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έθεσε τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, όπως διαμορφώνονται με βάση τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης καθώς και τους εθνικούς στόχους, ζητώντας επιτάχυνση και ένταση των προσπαθειών. Έθεσε αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη διευθέτηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και εντατικοποίηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και γι’ αυτό όλες οι πολιτικές της είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, στην τόνωση της απασχόλησης, στη στήριξη των ανέργων και γενικά των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: