Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Περιβάλλον

Σύγχρονη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική
www.tsigris.gr

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί στοχευμένες πολιτικές και εφαρμόζει συγκροτημένο σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Στόχοι της χώρας μας ως το 2020, όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας είναι:
1. Η μείωση των εκπομπών του εκτός συστήματος εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα κατά 4% μέχρι το 2020.
2. Η κάλυψη ποσοστού 18% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
3. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση κατά 20%.

Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, για τη βιώσιμη ανάπτυξη η Κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
1. Κίνητρα για την ανανέωση και την απόσυρση του στόλου των παλιών και συνάμα ρυπογόνων αυτοκινήτων και των βαρέων φορτηγών και την αντικατάστασή τους με καινούρια πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
2. Την εφαρμογή του λεγόμενου «πράσινου» δακτυλίου , από 1η Σεπτεμβρίου 2011 στην Αττική και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο κρίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαραίτητο.
3. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας , βασισμένο πλέον στον κυβισμό και την επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων.

Το περιβαλλοντικό όφελος από την απόσυρση είναι αρκετά σημαντικό, αφού όπως εκτιμάται οι εκπομπές ρύπων θα παρουσιάσουν τάσεις μείωσης, έως και 50% - 60% το 2015.

Από την άλλη μεριά, με το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών γίνεται σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων εν λειτουργία οικιακών κλιματιστικών, με αντίστοιχη επιδότηση αγοράς νέας συσκευής υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών. Ενώ αρχικός στόχος ήταν 60.000 συσκευές, μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί 107.000 συσκευές και έχει επιτευχθεί το 94% του νέου στόχου. Αυτό σημαίνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει τα 40,6 GWh και η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 35.800 τόνους ετησίως.

Οι πολιτικές μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχουν περιεχόμενο, συγκεκριμένες στοχεύσεις και τα αποτελέσματά τους μεταξύ των άλλων:
· Συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας και προστατεύουν τους περιβαλλοντικούς πόρους για τις επόμενες γενιές.
· Ανακουφίζουν οικονομικά τους πολίτες.
· Στηρίζουν την απασχόληση, βοηθώντας στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
· Μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας , τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
· Στηρίζουν τη μεταποίηση και το εμπόριο.
· Αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Για τους πολιτικούς μας αντιπάλους η «πράσινη ανάπτυξη» είναι άλλη μια «πράσινη καραμέλα» και αδειανό πουκάμισο του εικοσαετούς κυβερνητικού τους παρελθόντος. Για εμάς η περιβαλλοντική πολιτική και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασικός και αδιαπραγμάτευτος πυλώνας της πολιτικής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: