Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Εκλογολογία

Εγκλωβισμένοι στα Αδιέξοδά τους
www.tsigris.gr

Η κατ’ επανάληψη δήλωση πρόθεσης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργεί αδιέξοδα στα οποία εγκλώβισε τη Χώρα, αλλά και το κόμμα του.

Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο διετέλεσε Διευθυντής του Νομικού Γραφείου και Νομικός Σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου και συνέταξε το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986, χαρακτήρισε δημόσια την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως «…τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του πολιτεύματος».

Άλλος διακεκριμένος συνταγματολόγος, ο Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος ήταν δύο φορές επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ο γενικός εισηγητής για το Σύνταγμα εκ μέρους όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης την περίοδο 1974-1975, δήλωσε πρόσφατα ότι: «…μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος γίνεται ερμηνευτικός περίγελος, καθώς περιφρονείται εξόφθαλμα το βαθύτερο νόημά της».

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντί, ως όφειλε, να απαντήσει με επιχειρήματα, προκειμένου να αιτιολογήσει τη θέση της, υπέπεσε σε νέο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα. Ο εκπρόσωπος του τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, με ακραίο κυνισμό και ολοκληρωτική προσέγγιση, δήλωσε ότι: «…η εφαρμογή και ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος».

Για μια ακόμη φορά η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ταυτίζει το εθνικό συμφέρον με το κομματικό συμφέρον, και δεν διστάζει ακόμη και να τοποθετηθεί ενάντια στις επιταγές του Συντάγματος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα στενά κομματικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις της.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι θεσμοί υπάρχουν για να υπηρετούν τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν διστάζουν να εμπλέξουν το Θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αλλεπάλληλα εκλογικά σενάρια, ανάλογα με τις συγκυριακές κομματικές τους ανάγκες και επιδιώξεις.

Το κόμμα που εμπνεύστηκε το σύνθημα «κάντε πέρα να περάσει η Ελλάδα» δεν μπορεί να ξεπεράσει το σύνδρομο της ιδιοκτησιακής αντίληψης, με το οποίο προσεγγίζει τη Χώρα. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ταυτιστεί με την Ελλάδα. Ταυτίζει το κράτος με το κόμμα. Τίθεται υπεράνω των θεσμών και της βούλησης των πολιτών. Το δίκιο του και οι στόχοι του είναι πάνω από τους νόμους.

Όσοι συγκροτούν την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένουν αμετανόητα ίδιοι. Θιασώτες αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Υποταγμένοι στους τακτικισμούς του χθες. Είναι το χθες. Η Ελλάδα όμως πηγαίνει μπροστά. Οι Έλληνες κοιτούν μπροστά. Θέλουν να κοιτούν άφοβα και με σιγουριά το μέλλον. Οι πολίτες απορρίπτουν τα παιχνίδια με τον Τόπο και τη Δημοκρατία.

Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βάλει τη Χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εκβιάζει την κοινωνία. Έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών, αδιαφορώντας για την οικονομική επιβάρυνση των εκλογικών δαπανών και σε περίοδο οικονομική κρίσης. Αντιτίθεται στη βούληση των Ελλήνων, των οποίων η πλειοψηφία απορρίπτει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: