Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Τι Ξεχνά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ Ξεχνά – Οι Πολίτες Όχι
www.tsigris.gr

Στο ολοσέλιδο άρθρο του για την «Αυτονομία της Πολιτικής» σε Κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δοκιμάζει τα όρια ανοχής της κρίσης και της μνήμης μας.

Τοποθετείται πάνω στο μείζον θέμα της “επικράτησης όρων διαφάνειας” και “κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος”, ως κάποιος περιηγητής, που επισκέφθηκε την χώρα μας, εντόπισε τα προβλήματα και τώρα, τα σχολιάζει με την άνεση εξωτερικού επιστημονικού συνεργάτη.

Προφανώς, το ΠΑΣΟΚ έχει συμφέρον να μηδενίζει συνεχώς το κοντέρ και να παριστάνει πως ο πολιτικός χρόνος άρχισε να μετρά μετά την εκλογή του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, το Φεβρουάριο του 2004. Μάταια όμως. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για δύο δεκαετίες είχε αναλάβει κρίσιμα κυβερνητικά πόστα και συνεπώς ευθύνεται για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Για τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα που επικαλείται, να του επισημάνουμε ότι το κορυφαίο ήταν εκείνο της κατάρρευσης Χρηματιστηρίου αξιών αθηνών. Αυτό που οδήγησε στην μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβλεπε για χρόνια τις χαριστικές συμβάσεις και τις σχέσεις διαπλοκής ιδιωτών και κράτους, την πελατειακή διαχείριση της δημόσιας διοίκησης και τις λίστες προαγωγών ή προγραφών με βάση έναν άκρατο πράσινο κομματισμό, χωρίς να προβάλλει την παραμικρή αντίρρηση.

Αλλά και ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε την πολιτική επιλογή να μείνει δέσμιος των κομματικών δεσμεύσεων και εξαρτήσεών του, αντί να δεχτεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε βασικά και ουσιώδη ζητήματα επιβολής όρων διαφάνειας και νομιμότητας στη λειτουργία του κράτους, στις σχέσεις κράτους-ιδιωτών και στη δημόσια ζωή εν γένει.

Η στείρα άρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σκόπιμη αποχή του από υποθέσεις όπως του βασικού μετόχου, της συνταγματικής αναθεώρησης, του νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος, της εξέτασης των οικονομικών των κομμάτων κ.λπ., αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πολιτεύεται με βάση το δημόσιο συμφέρον, αλλά με κίνητρο τη δίψα του για επιστροφή στην εξουσία.

Σε επίρρωση όλων των προηγουμένων, έρχεται το λίαν αντιπροσωπευτικό γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αρνείται πεισματικά να ξεκαθαρίσει μια και έξω το τοπίο αναφορικά με τα ταμεία του ΠαΣοΚ και τις αποκαλύψεις του κ. Τσουκάτου. Την ίδια στιγμή, αρθρογραφεί για τη διαφάνεια και κουνάει στην κυβέρνηση το δάκτυλό του, παριστάνοντας τον κατήγορο και τον τιμητή. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση -αν όχι απέναντι στον εαυτό του, τουλάχιστον απέναντι στους πολίτες- να είναι συνεπές στα λόγια και στις πράξεις του.

Ας μας εξηγήσουν τελικά στην Ηγετική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αν δεν καταλάβαιναν τα όσα γίνονταν τόσα χρόνια, οπότε είναι ακατάλληλοι για να κυβερνήσουν ή σιωπούσαν, οπότε είναι ένοχοι για να παριστάνουν σήμερα τους κατήγορους και τους τιμητές ή και τα δύο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: