Η Ελλάδα στο Κέντρο της Διεθνούς Πολιτικής
www.tsigris.gr
www.tsigris.gr
Μετά το διεθνή χαρακτήρα των εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά και την άτυπη σύνοδο του Ο.Α.Σ.Ε. στην Κέρκυρα, ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα η πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές, διημερίδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans - Gert Poettering, του Προέδρου του Ε.Λ.Κ. Wilfried Martens, του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Κ.Ο του Ε.Λ.Κ. Joseph Daul και των Επιτρόπων Viniam Reding, Σταύρο Δήμα και Jacques Barrot .
Στα θέματα που απασχόλησαν τους ομιλητές εντάσσονται η αξιολόγηση του πολιτικού μηνύματος των ευρωεκλογών, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και γενικότερα o προγραμματισμός των πολιτικών στη νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν πολιτικό μήνυμα με διττή σημασία. Η ανάδειξη του Ε.Λ.Κ. σε νικητή των Ευρωεκλογών εκφράζει το αίτημα για υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, στη χάραξη και εφαρμογή των πολιτικών, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Η μεγάλη αποχή της τάξης του 60% αναδεικνύει την αναγκαιότητα για μια Ευρώπη πιο προσιτή στους πολίτες, με περισσότερη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, στόχος που ευνοείται από τη σημαντική αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την προσδοκώμενη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής συνθήκης.
Η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης ξεκίνησε από την Αθήνα τον προγραμματισμό των δράσεων, των πολιτικών και των στόχων για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, προτεραιότητες της οποίας είναι: 1) η έξοδος από την οικονομική κρίση, 2) η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, 3) η αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, 4) η προστασία του περιβάλλοντος και 5) η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Από την άλλη μεριά, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας επισκέφθηκαν το γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX, στο Βαθύ της Σάμου, περιηγήθηκαν στο χώρο αναμονής μεταναστών του νησιού και μετέβησαν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στον Κυπρίνο Έβρου.
Κατά την κοινή επίσκεψη των δύο αρμοδίων ανδρών διαπιστώθηκαν επί τόπου ότι: 1) Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση. 2) Απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει. 3) Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών.
Ο Jacques Barrot συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Οργανισμός FRONTEX, να υπάρξει κοινή πολιτική επανεισδοχής και κοινοί έλεγχοι και επισήμανε ότι στην ενταξιακή διαδικασία η Τουρκία θα κρίνεται αυστηρά για τη λαθρομετανάστευση.
Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπηρετεί την Ελλάδα με την καρδιά, το νου και τη σκέψη στο όραμα μιας ισχυρής και περήφανης Πατρίδας στην καρδιά της Ευρώπης. Μιας Πατρίδας που λειτουργεί ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη αυτή γειτονιά του κόσμου. Μιας Πατρίδας που προασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και αναβαθμίζει το κύρος της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου