Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας
www.tsigris.gr
www.tsigris.gr
Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο γνώση, αλλά και αίσθηση. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, ο τρόπος που ζούμε και δρούμε, ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Ο τρόπος που περιφρουρούμε την πολιτιστική κληρονομιά μας, που προστατεύουμε το περιβάλλον, που χτίζουμε τα σπίτια μας. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τη νέα γενιά.
Πολιτισμός είμαστε όλοι εμείς, στη γειτονιά, στο χωριό, στην πόλη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας για τον πολιτισμό και με τη συμμετοχή όλων, μπορούμε να προσδώσουμε νέα διάσταση στην καθημερινότητά μας. Ο πολιτισμός αποτελεί διαχρονικά συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Πρόκειται για προνομιακό πεδίο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, μέσο προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, καταλύτη για την ουσιαστική και ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας. Είναι ταυτόχρονα το ζην και το ευ ζην.
Στόχος της Κυβέρνησής μας είναι να φέρει τον πολιτισμό πιο κοντά στους πολίτες, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του πολιτιστικού επιπέδου της Ελλάδας. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους καλλιτέχνες και να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για δημιουργία και ελευθερία, χωρίς κανένα περιορισμό. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να καταστήσει την πρόσβαση σε τέτοιους χώρους σύγχρονης δημιουργίας, πολύ πιο εύκολη για τις πλατιές μάζες. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα κράτος που δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες άνθισης του πολιτισμού, και επιτρέπει στην πολιτιστική δημιουργία να αναπτυχθεί χωρίς παρεμβάσεις και παρεμβολές.
Το πολιτιστικό όραμά μας γίνεται πράξη με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την καταγραφή, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, με τον σχεδιασμό και προσανατολισμό των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην εκπαιδευτική λειτουργία, και την ανάδειξή τους σε χώρους ζωντανής επαφής με την ιστορία και την παράδοση, με τη διαμόρφωση μιας σχέσης ανοικτής συνεργασίας της πολιτείας με τον πνευματικό κόσμο και όλους όσους εργάζονται για τον πολιτισμό, χωρίς διακρίσεις και μακριά από δογματικές αντιλήψεις.
Ένα ειδικό κεφάλαιο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αποτελεί και η επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, με πρώτο μέλημα την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Μια μεγάλη πρόκληση και ένα ιστορικό χρέος. Για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού στο τρίπτυχο υποδομές- θεσμοί-επενδύσεις.
Σε νομοθετικό επίπεδο, προωθούμε νομοσχέδια για το Συμβούλιο Πολιτισμού, προκειμένου να συντελεστεί η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τα πολιτιστικά ζητήματα και η αναβάθμιση του θεσμού των κρατικών βραβείων, καθώς και νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που διέπει τον κινηματογράφο, για τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη των κινηματογραφικών παραγωγών.
Το μέλλον της κοινωνίας μας περνά μέσα από την παραγωγή υπηρεσιών προς τον άνθρωπο, την παραγωγή γνώσης και παιδείας, την παραγωγή πολιτισμού. Είναι ανάγκη να μετουσιωθεί η κληρονομιά της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε έργα, νοοτροπίες και πρακτικές που να συνιστούν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής μας. Ο τομέας του πολιτισμού αναδεικνύεται σιγά-σιγά και ως ένας ζωντανός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας μας. Συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα, κυρίως μέσω του τομέα του τουρισμού, στην κατεύθυνση της δημιουργίας εισοδήματος και απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου