Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Μεταρρύθμιση
www.tsigris.gr
Σύμφωνα µε τα στοιχεία όλων των ερευνών μέτρησης της κοινής γνώμης, η αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας στη πρόταση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πλειοψηφική. Συγκεκριμένα, τρεις στους τέσσερις πολίτες κρίνουν θετικά την πρωτοβουλία. Η κοινή γνώμη μάλιστα δηλώνει -µε ποσοστά απόλυτης πλειοψηφίας- τη διαφωνία της στις απόψεις που εκφράστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες η πρωτοβουλία γίνεται «για επικοινωνιακούς λόγους» και ότι πρόκειται για «συντηρητική αναθεώρηση».

Γίνεται επομένως σαφές ότι οι Έλληνες, όχι µόνο συμφωνούν σχεδόν καθολικά µε την πρωτοβουλία και την πρόταση που κατάθεσε ο Πρωθυπουργός, αλλά καταδικάζουν ταυτόχρονα την αρνητική στάση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Έτσι, παρά την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ και των κοµµάτων της Αριστεράς, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα επιθυμούσε να υπάρξει συναίνεση στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με ζητούμενο τη συναίνεση γίνεται σαφές, ότι η κοινή γνώμη επιζητά τη μεταρρύθμιση ακόμα και θεμάτων που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ταμπού, όπως η ίδρυση µη κρατικών πανεπιστημίων και η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαµβανόµενους στο ∆ηµόσιο. Στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, η αναθεωρητική πρόταση της Κυβέρνησης περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτής της πληγής. Μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα. Εντυπωσιακά θετικές είναι, όμως, και οι απαντήσεις που δίνονται αναλυτικά και στα επιμέρους θέματα, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σύμφωνα µε την πρόταση της Κυβέρνησης.

Τα προς αναθεώρηση θέματα που έχει προτείνει ο Πρωθυπουργός γίνονται αποδεκτά µε ποσοστά απόλυτης πλειοψηφίας από του Έλληνες πολίτες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο πρώτος στόχος, που είναι η συναίνεση των πολιτών, έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτό που μένει είναι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συναινέσουν στη αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για κάθαρση του δημόσιου βίου, για περιφρούρηση του κύρους και της αξιοπιστίας των θεσμών, για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για εκσυγχρονισμό του κράτους, για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του Τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: