Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Αστυνομία και Εγκληματικότητα

Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας

Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής απαιτούνται: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Στις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής, 10) η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης του εγκλήματος και 11) η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.
("Καθημερινή", 6-5-2008, σελ. 3)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε,



Διάβασα το αίτημα σου, για το οποίο, είμαι σύμφωνος ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες προς αποκατάσταση μιας διαιωνιζόμενης αδικίας. Δεν είμαι, όμως σύμφωνος με το συντακτικό σου και τις υπερβολικές εκφράσεις στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όλοι οι πολιτικοί έχουν ευθύνες για αυτή την αδικία και όχι μόνο. Με την ευκαιρία αυτή διάβασε το βιογραφικό μου στην διεύθυνση www.yanniskakanos.gr για να με γνωρίσεις καλύτερα.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς



Γιάννης Η. Κάκανος

Υπαστυνόμος ε.α.

Δημοσιογράφος



κ. Συνάδελφε

Δεν είναι στο ήθος μας να μιλάμε τη ξύλινη γλώσσα στον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδος αλλά στο καινούριο Νομοσχέδιο που σου αποστέλουμε Προαγωγές Κατώτερων Αστυνομικών το Άρθρο 3 Δημιουργεί μία ανισότητα εις βάρος των παλαιών Συναδέλφων. Εμάς πρό του Ν.2226/94 δεν μας ενδιαφέρει το Βαθμολόγιο αλλά να μπορούμε να εισαγόμαστε με κατατακτήριες εξετάσεις στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Ένα μέλος της Συντονιστικής επιτροπής θεωρεί το δια βίου μάθηση των Αστυνομικών τη μεγαλύτερη ύψιστη τιμή την οποία μας στερούνε. Εμείς ζητάμε με Νομοθετική Πρωτοβουλία την Αναδρομικότητα του Νόμου όπως το έχει κάνει μέλος μας με αίτηση ακύρωσης στο Διοικιτικό Εφετείο Πειραιά και πάλι βρήκαμε τη σκληρή αντίδραση της εισηγήτριας σε ενημερώνουμε ξεκάθαρα αγνοούσε και αυτή ότι με το πτυχίο της Σχολής Αστυφυλάκων μπορείς να εισαχθείς στο Πανεπιστήμιο Αυτοί που είναι του Ν.2226/94.

Παλαίυουμε με Υπομνήματα με Αγώνες και βρίσκουμε ένα Υπουργείο Αδιάφορο στα Αιτήματα μας Αλλά να περνάνε οι θέσεις των Αξιωματικών - Ταξιάρχου Αποστολόπουλου και ορισμένων άλλων έχοντας την κομπλεξικότητα και το μίσος για τους παλαιούς Αστυνομικούς προ του Ν.2226/94.

Αστυνομία Δέν είναι μόνο οι ανακριτικές πράξεις Είναι και Αστυφύλακες αυτοί που τους στέρησε το Υπουργείο το Δικαιωμα της Προαγωγής .

Ένα Παράδειγμα δίκαιο.

Στό Νόμο για το ΤΕΜΑ δώσανε Αναδρομικότητα στους Πυρονόμους το 1970 για μια Πενταετία μή Απόφοιτους Λυκείου να δίδουνε Εξετάσεις μαζί με τους Απόφοιτους Λυκείου για να γίνονται Αξιωματικοί.

Σε εμάς ενώ είχαμε το Δικαίωμα εσαεί να δίδουμε εξετάσεις στη Σχολή Ενωματαρχών-Αρχιφυλάκων Μή Απόφοιτοι Λυκείου μας το στερήσανε αυτό το δικαίωμα και έρχονται τώρα με το νέο Νόμο που σου αποστέλουμε να έχουν εσαει Αρχαιότερους τους μέχρι Χθές Υφιστάμενους μας. Λές και η σχολή Νόμου 2226 /94 κρίβει μια μεγάλη σοφία.Πολλά μέλη μας το 1974 προταξανε τα στήθη τους και δεν υπήρξανε Ριψοασπίδες για την Άμυνα της Ελλάδος από την Εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο.

Τι άλλο να τους πούμε κ. Συνάδελφε;;;

Το φύλλο μητρώου που σου αποστείλαμε δείχνει ενός έτους φοίτηση στη σχολή αστυφυλάκων.Ο Στρατός τη Μονοετούς φοίτηση σχολή τη διαβάθμισε Ανώτερο Στρατιωτικό Ίδρυμα.Σε μας η εσαει Εχθρότητα.Όταν προτείνανε στον κ.Πολύδωρα Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας να πάει Επιθεωρητής στη Κρήτη Είπε:

"Εγώ θα βγάλω τα κάστανα απο τη φωτιά;;" και Παραιτήθηκε.

Εμείς του Απαντάμε κ. Πολύδωρα τα αστέρια που φοράτε Αντιστοιχούν στο πεζοδρόμιο με αγώνες. Αν ο κ. Αποστολόπουλος με την αξία του απο τον ΑΣ ΙΣΣΑΡΗ Μεγαλουπόλεος πέρασε στη Σχολή Αξιωματικών του Θυμίζουμε ότι και το πεζοδρόμιο της Τρίπολης έβγαλε Αστυφύλακες Αξίας.

Δέν είναι αργά να το εξετάσουνε πάλι αυτο το Νομοσχέδιο καθότι έπειτα από πίεση μας κάνουνε Παραγωγικές Σχολές τη Σχολή Ενωματαρχών - Αρχιφυλάκων ΑΠ.

Πύργος 17/05/2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ Ν.2226/94 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΔ - ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΕΝΩΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ