Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Δικαιοσύνη

Η Επιτάχυνση στην Απονομή της Δικαιοσύνης

Ο θεσμός της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή. Η «αργόσυρτη» απονομή της, όμως, δεν αποτελεί μόνο μιαν ιδιότυπη δικαστική ομηρία για χιλιάδες Έλληνες πολίτες, αλλά καθιδρύει ένα καθεστώς οιονεί ατιμωρησίας με πολλαπλά αρνητικές συνέπειες. Η όλη κατάσταση έχει επιφέρει καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της χώρας μας, καθώς αυτή η κατάσταση συνιστά παραβίαση της «αρχής της δίκαιης δίκης».

Μια από τις βασικότερες προτεραιότητες της σημερινής Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του καίριου αυτού προβλήματος. Με τις πρωτοβουλίες της, αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να μελετήσει το πρόβλημα σε βάθος και να λάβει μέτρα που θα βγάλουν τη Δικαιοσύνη από το τέλμα της. Αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει μια βαθιά τομή προκειμένου ο πολίτης να αισθανθεί την αλλαγή στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και στην ποιότητά της.

Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προωθούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καθυστερούσαν απαράδεκτα επί πολλά χρόνια, καθώς ο τομέας της Δικαιοσύνης ήταν παραμελημένος.

Τα μέτρα, που συγκροτούν το συγκεκριμένο πολυθεματικό νομοθέτημα, αποβλέπουν: 1) στην αισθητή βελτίωση της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων, 2) στην ελάφρυνση της δικαστικής ύλης, 3) στην αποποινικοποίηση ορισμένων ήσσονος κοινωνικής απαξίας παραβατικών πράξεων, 4) στην ταχύτερη περαίωση δικαστικών διαδικασιών, 5) στην απλούστευση και επίσπευση της ποινικής προδικασίας, 6) στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή και 7) στην προσαρμογή της νομοθεσίας μας στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με το νομοθέτημα αυτό προωθούνται μια σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των δικαστηρίων, ελαφρύνουν τη δικαστική ύλη και επιταχύνουν τις διαδικασίες. Εισάγονται, επίσης, μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στην προκαταρκτική εξέταση και προδικαστικά ζητήματα, με στόχο την αποτροπή της αβασάνιστης άσκησης ποινικών διώξεων, αλλά και τη εξάλειψη του φαινομένου των ατέρμονων ποινικών δικών.

Κεντρική επιδίωξη του νομοθετήματος αυτού είναι να επιφέρει κατά τρόπο συνετό τις αναγκαίες, κρίσιμες και άμεσα εφαρμόσιμες αλλαγές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς να οδηγήσει σε πειραματισμούς και ανατροπές που θα προκαλούσαν σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου ή έκπτωση εις βάρος της ποιότητας.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη και στην αναβάθμιση της ποιότητας της απονεμόμενης Δικαιοσύνης. Καθημερινά γίνονται πολλά μικρά βήματα – που αποτελούν, συνολικά, ένα μεγάλο άλμα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και στην περαιτέρω εμβάθυνση των θεσμών του κράτους δικαίου.
("Ελεύθερος Τύπος", 8-5-2008)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κ. Τσιγκρή, διάβασα το άρθρο σας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της 8ης Μαϊου, όπου αναφέρεστε σε έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε, περί ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης. Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου στέλνατε στην διεύθυνση e mail: katerinapanagopoulou@hotmail.com
τον νόμο αυτό ή στοιχεία που θα μπορούσα να τον αναζητήσω σε Φ.Ε.Κ.?

Σας ευχαριστώ πολύ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ