Ψάχνοντας το Αυτονόητο
Όποιος έχει έστω και ελάχιστη σχέση με το πανεπιστήμιο γνωρίζει πολύ καλά ότι στις φοιτητικές εστίες, στις σχολές, στα κτίρια των διοικητικών υπηρεσιών, στις αίθουσες διδασκαλίας, καθημερινά τελούνται εγκληματικές πράξεις, κυρίως από κάποια εξωπανεπιστημιακά στοιχεία που παρεισφρέουν στους χώρους των πανεπιστημίων με την ανοχή -τις περισσότερες φορές- της πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως των διδασκόντων και των πρυτανικών αρχών.
Εγκληματικές πράξεις που αρχίζουν από κλοπές πανάκριβου τεχνολογικού εξοπλισμού και φτάνουν μέχρι φθορές περιουσιακών στοιχείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Και ενώ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας συμβαίνουν τα παραπάνω, σχεδόν καθημερινά, στην πολιτική μας ζωή κάποιοι ψάχνουν ακόμη για τα αυτονόητα. Ότι είναι, δηλαδή, δουλειά της Αστυνομίας να περιφρουρήσει τη νομιμότητα από εγκληματικές πράξεις που τελούνται εντός των πανεπιστημικών χώρων.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος είπε πρόσφατα το αυτονόητο, αλλά η προσπάθειά του έπεσε στο κενό, κυρίως γιατί αποδοκιμάσθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Έμεινε λοιπόν, για μια ακόμη φορά, μόνη της η Κυβέρνηση να υπερασπίζεται το αυτονόητο. Μόνο που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ασύλου άμεσα, το δημόσιο πανεπιστήμιο δύσκολα θα δει προκοπή.
9 σχόλια:
Συμφωνώ με το τελευταίο σας σχόλιο και πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το άσυλο πρέπει να αντιμετωπιστεί ορθολογικά και όχι να καταργηθεί και να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση να καταστρέφονται τα πανεπιστήμιά μας από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
Αν και θεωρώ βέβαιο ότι όλες οι μεταδικτατορικές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για τους δικούς τους σκοπούς το θέμα του ασύλου και των "γνωστών - αγνώστων", πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κινδύνευε η δημοκρατία μας από την πλήρη κατάργηση του ασύλου.Παρ'όλα αυτά,επειδή στη συνείδηση του έλληνα το πανεπιστημιακό άσυλο είναι συνδεδεμένο με το έπος του Πολυτεχνείου και της αντίστασης στη χούντα,νομίζω ότι η προτιμότερη λύση είναι η εξασφάλιση διακομματικής συναίνεσης στην εφαρμογή του νόμου. Αν δεν απατώμαι, ο νόμος προβλέπει επέμβαση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όταν παραβιάζεται ο νόμος. Κάτι που οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν το τολμούν,φοβούμενες το πολιτικό κόστος και τις κραυγές της Αριστεράς.Πάντως,προσωπικά θα ήθελα πολύ να ξέρω πόσοι από τους κουκουλοφόρους που καίνε,σπάζουν και λεηλατούν την περιουσία μας, είναι αστυνομικοί σε υπηρεσία;
Συγχαρητήρια κ καθηγητά,ειναι καιρός και κάποιος να τους τα πει και έξω από τα δόντια αλλά λέω μήπως αυτά που λέτε για το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον υπέρβαρο ΠΑΓΚΑΛΟ να κοιτάξετε και απο τα δικά σας μεγαλοστελέχοι που όταν ειναι αντιπολίτευση άλλα λεν και τώρα απο την κυβέπνηση άλλα κανουν.Δεν χρειάζεται αλλαγή νόμου για το ΑΣΥΛΟ αλλά έναν νομο για εφαρμογή του νόμου.Για τον Πάνο μπορει να μου πεί όταν το 1995 βγήκαν οι μάσκες πόσοι απο αυτούς είταν Αστυνομικοι: ΟΥΔΕΙΣ.Αφήστε πια αυτοί την καραμέλα κουράστηκε ο κόσμος. ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΑΣ
Τα νέα σημερινά επεισόδια με τους γνωστούς-άγνωστους στα πανεπιστήμια με πείθουν ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας. Το μπάχαλο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Δεν το αντέχουν οι γονείς που πληρώνουν για να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν.
ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ
Ελπίζω η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου για την Παιδεία και να μην υποκύψει στις πιέσεις των λίγων βολεμένων του πανεπιστημίου της ακινησίας που καταδικάζει τους φοιτητές σε αδράνεια και εκπαιδευτική καθυστέρηση.
Είχα την αίσθηση ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θα έπρεπε να είναι άσυλο ιδεών. Ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει την άποψή του όσο ακραία κι αν είναι. Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά μόνο ως τέτοιο άσυλο δεν λειτουργεί το πανεπιστήμιο σήμερα. Δοκιμάστε να εκφράσετε άποψη ενάντια στην κρατούσα "δημοκρατική" και θα καταλάβετε καλά τι εστί πρόοδος! Θα σας χτίσουν το γραφείο, θα σας προπηλακίσουν, θα σας δείρουν.
Πιστεύω ότι το άσυλο με τη σημερινή του μορφή πρέπει να καταργηθεί πλήρως και να αντικατασταθεί από ένα πραγματικό άσυλο ιδεών. Χώρος όπου κάποιος θα μπορεί να υποστηρίζει ακόμα και τις πιο ακραίες απόψεις: Την τρομοκρατία, την κατάργηση της δημοκρατίας, την αποποινικοποίηση της ανθρωποκτονία και ότι πιο ακραίο και αποκρουστικό μπορείτε να φανταστείτε. Η αστυνομία, ως όργανο μιας δημοκρατικής πολιτείας, πρέπει να έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων για να προστατεύει αυτούς που εκφράζουν αντικοινωνικές απόψεις από τις αντιδράσεις των υπολοίπων.
Το πραγματικό ασυλο ειναι η δημοκρατια και οχι το πραξικόπημα των αριστερών ιδεών που γινεται μεσα στα πανεπιστήμια. Ο πέλεκυς πρέπει να ειναι βαρύς για το ασυλο της τρομοκρατίας, το άσυλο της λήστειας, το ασυλο των βιασμών, το ασυλο των ναρκωτικών, το ασυλο της ντροπης της ελληνικής κοινωνιας. Αν πρεπει να φοβόμαστε για κατι αυτο πρεπει να ειναι το ασυλο των αριστερών τρομοκρατών που διάγουν και αναπτύσσονται μεσα στα πανεπιστήμια.
Ο γνωστός-άγνωστος
Έλληνας
Μπαίνω στον διάλογο μαζί σας για το Πανεπιστημιακό Άσυλο με μια μικρή χρονική καθυστέρηση. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας. Πιστεύω ότι πραγματικά κάτι πρέπει να γίνει με το ζήτημα αυτό και όλοι θα π[ρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρώτα και κύρια η πανεπιστημιακή κοινότητα που την αφορά κατά κύριο λόγο και κυρίως το διδακτικό προσωπικό.
ΠΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ;
Ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο νωρίτερα, αλλά δεν μπορούσα γιατί ήμουν σε μια κατάληψη...(πλάκα κάνω). Στην πράξη βέβαια αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα για ορισμένους, οι οποίο επιλέγουν να συμμετέχουν σε μια κατάληψη χωρίς απαραιτήτως να γνωρίζουν το λόγο, για τον οποίο το κάνουν. Ενδεχομένως για να βρουν κανένα γνωστό, να πιούν κανένα καφεδάκι ή καλύτερα κανένα ποτάκι,...έτσι για να περάσει η ώρα. Υπάρχουν πάλι και ορισμένοι άλλοι που νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν τις ιδέες τους για μια καλύτερη μόρφωση. Αναρωτιέμαι βέβαια πως ακριβώς θα γίνει αυτό, όταν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της διδακτικής περιόδου. Υπάρχουν πάλι και ορισμένοι, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των καθηγητών, γίνονται υποχείρια τους, στο αγώνα τους να μην χάσουν τα κεκτημένα. Επιτέλους, ας αναλογιστούμε όλοι, και κυρίως αυτοί που παίρνουν μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις, τις συνέπειες των πράξεων μας για το υπέρτατο αυτό αγαθό της Παιδείας. Ας πούμε ένα βροντερό όχι σε όποιον μας θέτει το ερώτημα "πάμε κατάληψη;".
Δημοσίευση σχολίου