Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αντεγκληματική Πολιτική
Με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 84) εισάγεται ένας νέος και καινοτόμος θεσμός για την πρόληψη της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.), μπορούν να αναλάβουν τις παρακάτω επιμέρους δράσεις:

1. Την καταγραφή και μελέτη της εγκληματικότητας στην πραγματική της διάσταση στο πλαίσιο των Δήμων.
2. Την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των πολιτών σε προγράμματα πρόληψης.
3. Την πλαισίωση και το συντονισμό πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων που στοχεύουν στην πρόληψη.
4. Τη συνδρομή στο κοινωνικό έργο της αστυνομίας.
5. Την πρόταση της δημιουργίας κέντρων βοηθείας, αρωγής και πληροφόρησης για τα θύματα εγκληματικών πράξεων.
6. Την ανάπτυξη της κοινοτικής διαμεσολάβησης και την εμπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
7. Την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων παροχής κοινωφελούς εργασίας.
8. Την υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, Νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ) για την αναβάθμιση ορισμένων περιοχών, που παρουσιάζουν προβλήματα παραβατικότητας.
9. Την κατάστρωση προγραμμάτων πρόληψης, σχετικά με ειδικές μορφές παραβατικής-εγκληματικής συμπεριφοράς, όπως η σχολική και εξωσχολική βία, η χρήση ναρκωτικών, η κακοποίηση και η εκμετάλλευση ανηλίκων.

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις και λειτουργίες των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, οι Δήμοι της Χώρας μπορούν να καταστούν οι φυσικοί χώροι διαχείρισης και πρόληψης της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και να συμβάλλουν στην εμπέδωση της ασφαλείας του πολίτη στην καθημερινή του ζωή, ως βασικό όρο της ποιότητας ζωής.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή πρωτοβουλία τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας. Πιστεύω ότι όταν θα ιδρυθούν από του κατά τόπου Δήμους και Κοινότητες της χώρας θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας και τη δημιουργία καλύτερη σχέσης εμπιστοσύνης των δημοτών με την αστυνομία. Πάντως, όπως γνωρίζεται κ. καθηγητά, στον Δήμο Αιγίου δεν έχει ακόμη ιδρυθεί τέτοιο Συμβούλιο.

ΑΙΓΙΟ, 13/2/2007

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών από την Πάτρα. Μακάρι να γίνει κάτι από τους Δήμους γιατί φοβόμαστε να αφήσουμε τα παιδιά μας να πάνε μόνα τους στο σχολείο. Αλλά και εμείς οι γονείς φοβόμαστε για τις ληστείες και αυτά που ακούμε κάθε μέρα από την τηλεόραση.

Ανώνυμος είπε...

Στο Αίγιο το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύ καλή δουλειά από την τοπική Αστυνομία. Το πράγμα είχε παραγίνει στο παρελθόν. Σήμερα, ευτυχώς, έχει μπει τάξη. Ελπίζω η τοπική Αστυνομία να συνεχίσει έτσι και να αρχίσουν πάλι τα ίδια με παλιά.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τσιγκρή σας γνωρίζω και ως πατριώτη και ως απιστήμονα από τα ωραία άρθρα που γράφετε στις τοπικές εφημερίδες της Αχαϊας. Ως εγκληματολόγος είστε ένας άνθρωπος που πρέπει να λέτε ότι γνωρίζεται στις τοπικές αρχές προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση των εγκλήματων στην περιοχή μας.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στη Αστυνομία και τον Διευθυντή της προσωπικά για την μεγάλη τους επιτυχία να εξιχνιάσουν το έγκλημα του Παναγούλια στο Διακοφτό. Επιτέλους μπήκε οριστικό τέρμα στην ανικανότα και τη διαφθορά. Μπράβο και σε εσάς κ. Τσιγκρή που με τη θέση που κατέχεται στο Υπουργείο έχετε συμβάλει καθοριστικά σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Ανώνυμος είπε...

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας υπήρχαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από το 1999, όμως όταν έφυγε ο Πανούσης από πρόεδρος ο θεσμός πήρε την κάτω βόλτα. Είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα προβλέπονται και από τον Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ. ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ως εκπαιδευτικός κρίνω τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας ιδιατέρως σημαντική. Όπως όλοι ίσως οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζω καθημερινά προβληματικές συμπεριφορές ορισμένων παιδιών. Τις περισσότερες φορές αρκεί η ενημέρωση του γονέα, η συζήτηση με το ίδιο το παιδί, προκειμένου να αποκαλυφθεί και να ξεπεραστεί το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Τι γίνεται όμως όταν ο γονέας αρνείται να συνεργαστεί ή όταν δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα; Ή τέλος, όταν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα, ώστε να χρειάζεται την υποστήριξη κάποιου ειδικού;
Πριν μερικά χρόνια, μια μαθήτριά μου παρουσίαζε σε καθημερινή βάση προβληματική συμπεριφορά: έβριζε, ούρλιαζε, μάλωνε με τους συμμαθητές της, προσπαθούσε να κάνει κακό στον εαυτό της…Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον γονέα, αλλά εκείνος αρνιόταν κάθε πρόσκληση. Ώσπου μια μέρα έσκασε η βόμβα: η μαθήτρια συνελήφθη από την αστυνομία να παρανομεί, το γεγονός δημοσιοποιήθηκε σε τοπικό κανάλι και η μαθήτρια κλήθηκε να καταθέσει.
Η θλίψη μου ενισχύθηκε από οργή όταν έμαθα αργότερα ότι όλοι οι ντόπιοι ήξεραν από καιρό πού είχε μπλέξει η κοπέλα…Ως συνήθως, όλοι ήξεραν, αλλά σιωπούσαν και δεν έκαναν τίποτα. Ελπίζω, λοιπόν, με τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά. Να βρεθεί κάποιος που θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, πριν στιγματιστούν και περιθωριοποιηθούν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΓΚΡΗ,
Είμαι από επαρχία και συγκεκριμένα πατριώτης σας από πόλη μικρότερη των 10.000 κατοίκων. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν είναι ενήμεροι οι τοπικοί παράγωντες για αυτές τις εξελίξεις που προβλέπονται στη νομοθεσία μας. Εδώ στην επαρχία φοβόμαστε τις επιθέσεις κατά των περιουσιών μας και αισθανόμαστε απροστάτευτοι από την Αστυνομία. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει δράση για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

ΑΚΡΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού (με πρώτα και κύρια τους οικονομικούς μετανάστες), να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να οικοδομηθεί μια ανοιχτή κοινωνία για όλους.