Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2007

Το Μεταρρυθμιστικό Έργο της Κυβέρνησης

Αλλάζει η Εικόνα της Χώρας
www.tsigris.gr
Στις 7 Μαρτίου του 2004, οι Έλληνες ζήτησαν διακυβέρνηση ευθύνης, οικονομία ευκαιριών, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, διαφάνεια, σύγχρονο κράτος δικαίου. Ζήτησαν νέο πολιτικό πολιτισμό. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα πορεία. Οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Χώρα μπήκε σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης. Η πολιτική της ΝΔ αποδεικνύεται αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα: Στο εσωτερικό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρύτερη περιοχή.

Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της πρώτης τετραετίας της ΝΔ. Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον σαφές ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο Τόπος και απαιτούν οι πολίτες. Είναι η τετραετία των τομών και των μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση προχωρά μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και λαϊκισμούς, μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις. και απαλλαγμένη από νοοτροπίες συντήρησης.


1. Συνταγματική Αναθεώρηση

Σύμφωνα µε τα στοιχεία όλων των ερευνών μέτρησης της κοινής γνώμης, η αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας στη συνολική πρόταση του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πλειοψηφική. Συγκεκριμένα, τρεις (3) στους τέσσερις (4) πολίτες κρίνουν θετικά την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Η κοινή γνώμη μάλιστα δηλώνει µε ποσοστά απόλυτης πλειοψηφίας τη διαφωνία της, τόσο µε την άποψη που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ ότι η πρωτοβουλία γίνεται «για επικοινωνιακούς λόγους», όσο και µε την άποψη που διατύπωσαν τα κόµµατα της Αριστεράς ότι πρόκειται για «συντηρητική αναθεώρηση» µε την οποία διαφωνούν.

Γίνεται επομένως σαφές ότι οι Έλληνες, όχι µόνο συμφωνούν σχεδόν καθολικά µε την πρωτοβουλία και την πρόταση που κατάθεσε ο Πρωθυπουργός, αλλά καταδικάζουν ταυτόχρονα την αρνητική στάση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Έτσι, παρά την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ και των κοµµάτων της Αριστεράς, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα επιθυμούσε να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και συναίνεση στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με ζητούμενο τη συναίνεση γίνεται επίσης σαφές, ότι η κοινή γνώμη επιζητά τη μεταρρύθμιση ακόμα και θεμάτων που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν «ταμπού», όπως η ίδρυση µη κρατικών πανεπιστημίων και η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαµβανόµενους στο ∆ηµόσιο. Εντυπωσιακά θετικές είναι, όμως, και οι απαντήσεις που δίνονται αναλυτικά και στα επιμέρους θέματα (βλ. τον παρακάτω Πίνακα), που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σύμφωνα µε την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Τα θέματα που ανέφερε ο Πρωθυπουργός γίνονται αποδεκτά µε ποσοστά απόλυτης πλειοψηφίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο πρώτος στόχος της Κυβέρνησης -η συναίνεση των πολιτών- έχει ήδη επιτευχθεί.


2. Συνταγματική Κατοχύρωση της Διαφάνειας

Από την άλλη μεριά, η Κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς- έχει αναλάβει έως σήμερα μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες κατατείνουν στη δημιουργία ενός Κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, απαλλαγμένου από γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και φαινόμενα δυσλειτουργίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ένα θεσμικό περιβάλλον χρηστής διακυβέρνησης, το οποίο προάγει τις βάσεις για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο του Τόπου, η Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος) καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές και το οποίο εξειδικεύθηκε με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, αποτελούν χρήσιμο οδηγό για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη: 1) Να προχωρήσει στην κάθαρση του δημόσιου βίου. 2) Να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών. 3) Να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του Τόπου.


3. Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

Η Νέα Δηµοκρατία έθεσε εξαρχής το στοίχηµα για εξευρωπαϊσµό της Παιδείας ως πρωταρχικό ζήτηµα της Νέας Διακυβέρνησης. Στις Προγραµµατικές Δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «…Η επένδυση στην Παιδεία είναι πρώτη επιλογή µας και προσωπικό όραµά µου. Είναι η γέφυρα που µας οδηγεί στη Νέα Εποχή… Στόχος µας είναι να δηµιουργήσουµε τα σχολεία και Πανεπιστήµια του μέλλοντος. Να μεταβάλλουµε τη Χώρα µας σε εκπαιδευτικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Εµείς να παράγουµε Παιδεία…».

Η Νέα Διακυβέρνηση έθεσε -και ήδη υλοποιεί- στον ευαίσθητο τοµέα της Παιδείας τους παρακάτω στόχους: 1) Την ενίσχυση του ρόλου του Δηµόσιου Πανεπιστήµιου, προκειµένου να συναγωνίζεται τα μεγάλα Πανεπιστήµια της Ευρώπης και της Αµερικής. 2) Την ενίσχυση των Ολοήµερων Σχολείων. 3) Την υποχρεωτική εκπαίδευση για 12 χρόνια. 4) Την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%. 5) Την αύξηση του αριθµού των δασκάλων και καθηγητών, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα της παρεχόµενης διδασκαλίας. 6) Την καθιέρωση ειδικού πλαισίου για τη λειτουργία µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων.

Η μεγάλη πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας και η συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας, αγκαλιάζουν τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και ζητούν άμεση υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων.


4. Πολιτικές Τόνωσης της Απασχόλησης

Η ανεργία αποτελεί μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και πρέπει να αντιμετωπίζεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η ανεργία των νέων ανθρώπων αναβάλει για το μέλλον τα όνειρα μια γενιάς. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η ανεργία των νέων δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης, τάσεις σύγκρουσης με την κοινωνία και φυγής στο περιθώριο.

Στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και δίνει τη μάχη σε τρία μέτωπα.
Το πρώτο μέτωπο αφορά τη διαχείριση της ανεργίας. Η Κυβέρνηση παρέχει στους άνεργους συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα από αναβαθμισμένες Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (τον ΟΑΕΔ και τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης). Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη περίπου 400 εργασιακών συμβούλων για την εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ανέργου. Ολοκληρώθηκε η μηχανοργάνωση του ΟΑΕΔ και διευρύνθηκε η εξατομικευμένη παρέμβαση. Τέλος, χρηματοδοτείται και εξασφαλίζεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των ανέργων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης. Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία εφαρμόζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, ύστερα από έρευνες και μελέτες για τα αίτια και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Στις περιοχές αυτές, παρέχονται αυξημένα κίνητρα και επιδοτήσεις, με σκοπό την ταχεία ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα φέρει αύξηση της απασχόλησης. Τέλος, δίδεται έμφαση στην αποτελεσματικότερη κατάρτιση και την εντατικότερη προώθηση του θεσμού της δια βίου μάθησης.

Το τρίτο μέτωπο αφορά την ανάπτυξη. Η αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης που ήδη αποδίδει απτά αποτελέσματα. Ειδικότερα για τους νέους, υλοποιούνται ήδη από τον ΟΑΕΔ εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης.

Το πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη γιατί η αντιμετώπισή του βρίσκεται σε συνάρτηση με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας. Η Κυβέρνηση εντάσσει την αντιμετώπιση της ανεργίας σε μια ολοκληρωμένη πολιτική, όπως αυτή περιγράφεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

5. Αναπτυξιακή Πολιτική

Η Κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Μετά από πολλά χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων, απελευθερώθηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Καταρτίσθηκαν ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, αλλά και εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις, προτιμήσεις και περιθώρια συναλλαγής και διαφθοράς. Άνοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων, που παρέμειναν αδρανοποιημένα για πολλά χρόνια.

Άρχισε ήδη να διαµορφώνεται ολοκληρωμένο και διαφανές πλαίσιο που επιτρέπει να αναπτυχθούν και στη χώρα µας διαδικασίες που είναι ήδη διαδεδομένες στα σύγχρονα κράτη, κυρίως µε το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα. Αυτό σημαίνει κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων, προώθηση έργων σε ολόκληρη τη χώρα και απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Εγκαινιάσθηκε, ήδη, αποφασιστική στροφή της αναπτυξιακής πολιτικής στην Περιφέρεια. Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στις πολιτικές που αφορούν ιδιαίτερα την ύπαιθρο, την ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα. Σχεδόν όλο το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) κατευθύνεται στην Ελληνική Περιφέρεια. Τα οφέλη της ανάπτυξης διαχέονται σε όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες. Στην κατεύθυνση αυτή εκπονήθηκε και ήδη υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραµµα κατασκευής δημοσίων έργων (ύψους 12,5 δις ευρώ), ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η ποιότητα και επεκτείνεται η τουριστική ανάπτυξη µε στοχευµένες πολιτικές.

Βασικό στοιχείο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση µε τις πρακτικές του παρελθόντος, γνωρίζει και αναγνωρίζει τη σημασία της ελληνικής επιχείρησης στην ανάπτυξη, στη μεγέθυνση του παραγόμενου προϊόντος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μια από τις πολύ σημαντικές ρυθμίσεις, σ’ αυτήν την κατεύθυνση, είναι η μείωση -μέσα στην τριετία- έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Κυρίως, μάλιστα, η αύξηση της χρηματοδότησης παλιών και νέων επιχειρήσεων σε ποσοστό έως και 55% των επενδύσεών τους. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, µε το οποίο μειώνονται δραστικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ο χρόνος και το κόστος για την ίδρυσή τους.

Τέλος, καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία της αγοράς θα αποδειχθεί και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, που σκοπό της έχει να παρέχεται μια δεύτερη ευκαιρία σ’ εκείνους που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο από απρόβλεπτους παράγοντες.


6. Δημόσια Διοίκηση στην Υπηρεσία του Πολίτη και της Ανάπτυξης

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προωθούνται μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν στη Χώρα να αναπτυχθεί ταχύτερα και να αντιμετωπίσει τις σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του ευρωπαϊκού, αλλά και του διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή της Δημόσιας Διοίκησης. Μία αποτελεσματική και ανταγωνιστική Δημόσια Διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει η ίδια ως παράγοντας ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Από την άλλη μεριά, μπορεί να διευκολύνει τους ιδιώτες -και γενικά τους φορείς που δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα- να είναι πιο παραγωγικοί, ενισχύοντας ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα, ιδίως μέσα από τη διασφάλιση του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού.

Την τελευταία διετία συντελέσθηκαν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της επανίδρυσης του Κράτους: Μεταρρύθμιση στις ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες για όλους, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και την εξοικονόμηση πόρων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενίσχυση της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά και θα γίνουν προφανέστατα στο αμέσως επόμενο διάστημα: Το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιοι του μέσου όρου της Ευρωζώνης και τα μεμονωμένα φαινόμενα κακοδιοίκησης και σπατάλης όχι μόνο δεν συγκαλύπτονται, αλλά πατάσσονται. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, η Δημόσια Διοίκηση αρχίζει να γίνεται αποδεκτή ως ένας από τους δυναμικότερους φορείς παραγωγικότητας και ανάπτυξης.

Αλλά και περαιτέρω ελήφθη μέριμνα και για την ανάδειξη της Δημόσιας Διοίκησης σε αρωγό κάθε πρωτοβουλίας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, του υγιούς ανταγωνισμού και, κατ’ επέκταση, της απασχόλησης, ιδίως μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της άρσης των διοικητικών εμποδίων.

Αναφορικά με τα ΚΕΠ, η πρόοδος που συντελέσθηκε ήταν τεράστια: Ενώ πριν από δύο χρόνια τα ΚΕΠ ήταν υπό κατάρρευση, ελλείψει πόρων και στρατηγικής, σήμερα απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και της ικανοποίησης των πολιτών σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%. Ο δε αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια από τα ΚΕΠ υπερπενταπλασιάσθηκε.

Σήμερα, οι προοπτικές της Δημόσιας Διοίκησης είναι ευοίωνες. Η Δημόσια Διοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του πολίτη και να καταστεί αποτελεσματικότερη και ανταγωνιστικότερη, εφαρμόζοντας τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Η συνέχιση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στη Δημόσια Διοίκηση να επιτύχει όλους τους παραπάνω στόχους της και να ξεφύγει από τις παθογένειες του παρελθόντος. Για να μπορέσει ο πολίτης να αποκαταστήσει τη σχέση του με το Κράτος και να το εμπιστευθεί και πάλι.

7. Φορολογική Μεταρρύθμιση

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υλοποιώντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη δημιουργία σύγχρονων ελεγκτικών υπηρεσιών αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, έθεσε ήδη σε λειτουργία την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Η δημιουργία της νέας Υπηρεσίας ικανοποιεί την ανάγκη λειτουργίας μιας αποτελεσματικής, ευέλικτης και σύγχρονης Υπηρεσίας πρόληψης και καταστολής του οικονομικού εγκλήματος, της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Η νέα Υπηρεσία έχει την ευθύνη μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να βοηθήσει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικής διοίκησης και πολιτών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταξιωθεί στη κοινή συνείδηση ως ελεγκτική Υπηρεσία εμπιστοσύνης και κύρους.

Με τη Φορολογική Μεταρρύθμιση δίδεται μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση στο φορολογικό μας σύστημα, το οποίο ταυτόχρονα γίνεται πιο αντικειμενικό και αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και απλουστεύονται οι διαδικασίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελληνικής Οικονομίας. Έχει διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε στο παρελθόν. Έμειναν στο περιθώριο οι δυνατότητες που παρείχαν οι νέες τεχνολογίες και ζημιώθηκε τόσο το Δημόσιο, όσο και οι νομοταγείς πολίτες.

Σήμερα η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά. Οι έλεγχοι που διενεργούνται από τα ελεγκτικά κέντρα και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που διενεργεί τις διασταυρώσεις στοιχείων, έχουν μπει σε φάση έντασης και προβλέπεται ότι σύντομα η φοροδιαφυγή θα υποχωρήσει αισθητά.

8. Αγροτική Ανάπτυξη και Πολιτικές Ενίσχυσης των Αγροτών

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών. Η εξασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων, η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, η ορθολογική αντιμετώπιση της υπερβάλλουσας παραγωγής, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης του αγροτικού τοµέα και αναμένεται να τον καταστήσουν συμπαραστάτη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Οι εύστοχες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, φέρνουν την αναδιάρθρωση του αγροτικού τοµέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση διασφαλίζει την ενίσχυση των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων με τη δυναμική και αποφασιστική της παρουσία στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Χάρη στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, εγκρίθηκαν από την ΕΕ οι θετικές ρυθμίσεις για τα τρία μεσογειακά προϊόντα (λάδι, βαμβάκι, καπνός) που ισχύουν ήδη από το 2006 ως το 2013.

Η καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων γίνεται γρήγορα και µε απλούστερες διαδικασίες. Ενθαρρύνονται οι νέοι αγρότες να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης. Αναβαθμίζεται η ζωή στην περιφέρεια και δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν οι αγρότες στον τόπο τους.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Για τη επίτευξη του παραπάνω στόχου, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες ένταξης στα αναπτυξιακά προγράµµατα του Γ’ ΚΠΣ και έτσι βελτιώθηκε ο ρυθμός απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων. Πριν τον Μάρτιο του 2004 τα κοινοτικά κονδύλια ήταν κυριολεκτικά στον αέρα. Η Κυβέρνηση εξασφάλισε αύξηση των κοινοτικών πόρων κατά 406 εκατ. ευρώ για το σύνολο των προγραµµάτων του Γ’ ΚΠΣ για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Από την άλλη μεριά, ο νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί πρωτοποριακούς θεσμούς και υλοποιεί στο ακέραιο τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ.

Ο νέος νόμος εισάγει καινοτομίες, όπως: τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, την ενίσχυση του Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, τους αγροτικούς συμβούλους, τα κίνητρα για τους νέους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τη ∆ιευρυµένη Ομάδα Εργασίας ανά προϊόν, τις πολιτικές γης και τους αναδασμούς, τη μείωση ορισμένων εισφορών του ΕΛΓΑ, τη βελτίωση των ελέγχων στην εισαγωγή και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, την ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, την ενίσχυση της γεωργικής έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και τη δημιουργία του Ειδικού Αρχείου Κωδικοποίησης Ερευνών και Μελετών για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο οικονομικής, κοινωνικής, διοικητικής, γεωτεχνικής και άλλης στήριξης του αγρότη και της οικογένειάς του. Με τη λειτουργία των νέων θεσμών, θα καταστεί δυνατή η παροχή στους αγρότες των αναγκαίων τεχνικών και επαγγελματικών συμβουλών και της απαραίτητης πληροφόρησης, καθώς και η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής µε τους φορείς εμπορίας και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, ώστε να υλοποιούνται έγκαιρα όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.


9. Οι Πολίτες Εμπιστεύονται την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Όσα προηγήθηκαν δεν σηµαίνουν σε καμία περίπτωση ότι έχουν αντιµετωπιστεί όλα τα προβλήµατα του Τόπου μέσα σε δυόμισι χρόνια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο έλεγχος της οικονοµίας, η αντιµετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, η μεταρρυθµιστική πολιτική για την παιδεία και την υγεία και η πάταξη των φαινοµένων διαφθοράς είναι μάχες διαρκείας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαχρονικά σταθερή υπεροχή της Νέας ∆ηµοκρατίας. Συγκεκριμένα, το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί -από τον Μάρτιο του 2004 έως και σήμερα- µε ερωτήματα «πρόθεσης ψήφου», «παράστασης νίκης» και «αξιολόγησης των κοµµάτων και των πολιτικών αρχηγών», η Νέα Δηµοκρατία διαθέτει σταθερά το προβάδισμα σε όλους τους σχετικούς δείκτες.

Σήμερα, η Νέα ∆ηµοκρατία, όχι µόνο εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά υπερέχει εντυπωσιακά και σε όλους τους λεγόμενους ποιοτικούς δείκτες που μετρούν την ικανότητα διακυβέρνησης, το βαθμό ικανοποίησης, την εικόνα των στελεχών και την εμπιστοσύνη των πολιτών για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων. Η ελληνική κοινή γνώμη εμπιστεύεται την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του το σύγχρονο αποφασιστικό ηγέτη που χρειάζεται ο Τόπος. Η ΝΔ θεωρείται καταλληλότερη να αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου.

Ποτέ άλλοτε το κόµµα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης δεν είχε επιτύχει τέτοια υπεροχή, ιδίως στην αντίστοιχη χρονικά συγκυρία (μεσοδιάστηµα της κυβερνητικής περιόδου). Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει ότι είναι σε θέση να αναδείξει πειστικές εναλλακτικές λύσεις για τα σηµαντικά προβλήµατα του τόπου. Αντίθετα απ’ ότι θα περίµενε κανείς για ένα κόµµα της αντιπολίτευσης, η εµβέλεια της κυβερνητικής - προγραµµατικής του εικόνας μειώνεται αντί να αυξάνει.

Ο βασικός αντίπαλος της Κυβέρνησης ήταν και παραµένουν τα κρίσιµα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο Τόπος. Στην κατεύθυνση αυτή, εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της. Αποφασισμένη να πάει πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά. Έχει τη θέληση, έχει τη δύναμη, έχει την τόλμη, να πάει τη Χώρα μπροστά. Προχωρά χωρίς αιφνιδιασμούς. Με την κοινωνία παρούσα. Χωρίς δογµατισµούς. Με τον πολίτη συµµέτοχο. Χωρίς προκαταλήψεις. Με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά τα έχει κάνει δηλαδή αυτή η κυβέρνηση κ. Τσιγκρή;

Ανώνυμος είπε...

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να μόνο να παράγει έργο, αλλά και να το προβάλει για να γίνεται γνωστό στους πολίτες. Στην Πάτρα έχουμε μεσάνυχτα για τις μεταρρυθμίσεις γιατί δεν μας ενημερώνει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια από το Υπουργείο, οι αγρότες της Αιγιάλειας εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Μια περιοχή που κάποτε ήταν σε άνθιση από τη γεωργία και μόνο, σήμερα είναι σε οικονομικό μαρασμό. Πιστεύουμε στη ΝΔ και τον Κασραμανλή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για τους αγρότες.

Ένας φίλος από το σχολείο στο Αίγιο

Ανώνυμος είπε...

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντυάγματος και η προσπάθεά της για απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλειο. Κρίμα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε μια πρωτοβουλία που θα απελευθερώσει πολλές από τις υγειείς δυνάμεις του Τόπου και θα απογειώσει την ανάπτυξη και την αξιοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα είναι και πάλι κυβέρνηση, γιατί απέδειξε ότι δεν χωρίζει τους Έλληνες και ότι διαθέτει στελέχη με ικανότητες και ήθος.

Αιγείρα

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει, όμως, οι πολίτες να μάθουν για τις μεταρρυθμίσεις και το κυβερνητικό έργο γιατί οι κάτοικοι των χωριών και των μικρών πόλεων δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα και ενημερώνονται μόνο από την τηλεόραση.

Ανώνυμος είπε...

Να μην σας βλέπουμε μόνο πριν από τις εκλογές γιατί δεν μας πείθετε για το ενδιαφέρον σας. Τα κόμματα μας θυμάστε όταν θέλετε ψήφο και μετά μας ξεχνάτε.

Ανώνυμος είπε...

Να γράφετε μικρότερα κείμενα για να μπορούμε να τα διαβάζουμε. Το κείμενο αυτό για τις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ μεγάλο για να το διαβάσει κάποιος ολόκληρο. Πάντως είναι καλή η ιδέα σας για ανταλλαγή απόψεων. Μπήκα στην ιστοσελίδα σας γιατί σας είδα στην τηλεόραση και τα είπατε καλά.

ΠΑΤΡΑ (12/2/2007)

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι κάτι φαίνεται να αλλάζει στην Ελλάδα από το 2004. Πρέπει όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού της έργου και να μην λογαριάζει το πολιτικό κόστος των επιλογών της.

Φίλος από ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλή ανάλυση για το κυβερνητικό έργο της ΝΔ, μόνο που θα πρέπει να βγουν τα στελέχη του Κόμματος να ενημερώσουν τους πολίτες, γιατί δεν προβάλλεται αρκετά το έργο μας.

ΠΑΤΡΑ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ,ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΛΥΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΣ. ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ,ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΔΩΣΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝΕ ΑΨΟΓΑ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ? Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Κ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Τσιγκρή ως επιστήμονας και ως άνθρωπος τιμάτε την ιδιαίτερη πατρίδας σας την Αχαΐα. Ελπίζω και εύχομαι να είστε υποψήφιος της Νέα Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μην σας φοβίζει το εγχείρημα. Πιστεύω ότι αν κατέβετε θα βγείτε με την πρώτη βουλευτής. Θα σας στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις για το ήθος και τις γνώσεις σου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Προεκλογικά οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τον Κώστα Καραμανλή και την ΝΔ για τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας. Η πλατιά κοινωνική συμμαχία που διαμορφώθηκε οδήγησε σε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Μαρτίου 2004, η οποία ενισχύθηκε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004. Σήμερα, οι πολίτες περιβάλλουν με την ίδια εμπιστοσύνη την Κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί αναγνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και γιατί αναγνωρίζουν τις επίπονες προσπάθειές της να επαναφέρει τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα, προσδίδοντας παράλληλα αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.

Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι έχουν αντιµετωπιστεί όλα τα προβλήµατα του Τόπου μέσα σε τρία χρόνια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο έλεγχος της οικονοµίας, η αντιµετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, η μεταρρυθµιστική πολιτική για την παιδεία και την υγεία και η πάταξη των φαινοµένων διαφθοράς είναι μάχες διαρκείας.