Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

Άρθρο 16

Όχι Άλλα Παιχνίδια με τους Θεσμούς
Περισσότεροι από ένας (1) στους δύο (2) Έλληνες τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, κρίνοντας ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από τις δύο πρόσφατες πανελλήνιες έρευνες που έδωσαν μία ηχηρή απάντηση σε όλους όσους εξακολουθούν να οχυρώνονται πίσω από ιδεολογήματα του παρελθόντος, θεωρώντας ότι οι απαγορεύσεις συνιστούν «προοδευτική» πολιτική. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της GPO (MEGA, 15/1/2007) το 55% συμφωνεί με την άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης στο άρθρο 16 του Συντάγματος έναντι του 39,2% που διαφωνεί, ενώ και στην έρευνα της Καπα-Research (Το Βήμα, 31/12/2006) το 57,4% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων έναντι του 38,8% που διαφωνεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφούσα αυτή άποψη σχηματίζεται από το 73% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 34% των ψηφοφόρων της αριστεράς. Η πλειοψηφία αυτή διαθέτει επομένως, σε μεγάλο βαθμό, διακομματικά χαρακτηριστικά, δικαιώνοντας τη θέση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αδιαπραγμάτευτη» και θα προχωρήσει «με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Η συναίνεση αυτή μάλιστα θα μπορούσε να ήταν πολύ ευρύτερη αν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν, σε μικρότερο βαθμό, στη σαφή υπόδειξη του ίδιου του αρχηγού τους σε πρόσφατη συνέντευξή του (Το Βήμα, 10/12/2006). Όμως, πώς να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει κοινό πολιτικό λόγο, όταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά τη θέση του υπέρ της άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης του άρθρου 16, τελικά αποφασίζει να «αποδράσει» από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για ένα θέμα που έχει διχάσει επί σειρά ετών τα πολιτικά κόμματα, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τους ίδιους τους πολίτες, δεν επιτρέπονται ανευθυνότητας και μικροπολιτικά παιχνίδια.

Φτάνει πια. Η Δημοκρατία δεν επιτρέπει άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Η Ελληνική κοινωνία δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία για τις ιστορικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύονται σταθερά την παράταξη των μεγάλων επιλογών για τον Τόπο και τον Πρωθυπουργό των μεταρρυθμίσεων.-

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση στην Αθήνα τις δύο (2) τελευταίες ημέρες είναι απελπιστική, λόγω των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων. Η αντίδραση απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι απαράδεκτη και προσβάλει κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να αποχωρήσει από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είχε δεσμευθεί ότι θα συμμετείχε στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Με τις πρακτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχάζεται η κοινή γνώμη, πολώνεται το πολιτικό κλίμα και δυναμιτίζετε η αναθεωρητική διαδικασία. Κρίνω ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν είναι υπεύθυνη και ο λαός θα την τιμωρήσει για μια ακόμη αφορά στις επόμενες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Το Άρθρο 16 του Συντάγματος είναι αυταρχικό και αναχρονιστικό και πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμου που απαγορεύει συνταγματικά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Αν και πιστεύω ότι στην Ελλάδα δύσκολα θα ιδρυθεί κάποιο σοβαρό μη κρατικό πανεπιστήμιο, η αναθεώρηση του Άρθρου 16 επιβάλλεται για να μπει τάξη στην σημερινή ασυδοσία που κυριαρχεί στην Ελληνική εκπαίδευση με τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που μοιράζουν πτυχία με το κιλό.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα καταλαβαίνουν όλοι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών για την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ μια ζωή αποχωρεί από όλες τις ιστορικές στιγμές της μεταπολίτευσης. Πρώτα με την ένταξη της χώρας στην Ευραπαϊκή Ένωση, τώρα από τη συζήτηση για την αναθεςώρηση του Συντάγματος, αύριο από κάτι άλλο. ΩΣ ΕΔΩ. Η Ελλάδα θα πάει μπροστά είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι!

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα η συμμετοχή των βουλευτών στο κοινοβουλευτικό έργο είναι στην πράξη ιδιαιτέρως περιορισμένη. Το νομοθετικό έργο συντελείται στα υπουργικά γραφεία, ενώ οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης περιορίζονται στην αποδοχή της προειλημμένης απόφασης του κόμματος τους. Η δε ουσιαστική επέμβαση της αντιπολίτευσης περιορίζεται ακόμη περισσότερο από το πλαίσιο αυτό. Συνεπεία τούτου επιχειρεί να εντυπωσιάσει με πυροτεχνήματα, όπως η αποχώρησή της από το Βουλή κατά τη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την πορεία της χώρας. Αν η αποχώρηση αυτή στηρίζονταν και από μια συγκεκριμένη στρατηγική και άποψη για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος της μεταρρύθμισης της παιδείας ίσως να εύρισκε υποστηρικτές στους πολίτες. Ωστόσο, οι εποχές άλλαξαν. Οι έλληνες πολίτες δεν εντυπωσιάζονται πιά με τέτοιες κινήσεις που παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες. Αποζητούν την έκφραση συγκεκριμένων απόψεων για την επίλυση των προβληματων της ζωής τους. Δεν θέλουν εντυπωσιάζονται πιά από θεαματικές αποχωρήσεις και άναρθρες κραυγές. Επιζητούν υπευθυνότητα. Θέλουν να τους εκπροσωπούν και να νοιώθουν υπερήφανοι για αυτό. Για το λόγο αυτό, εαν το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει τίποτα να μας πει, καλύτερα να σωπάσει...

Ανώνυμος είπε...

Το πανεπιστημιακό κατεστημένο αντιδρά και από ότι φαίνεται έχει τη δυνατότητα να επιρρεάζει και κάποια κόμματα. Η αντίδραση, όμως, αυτή δεν θα περάσει γιατί οι πολίτες ζητούν αλλαγές στην Παιδεία και στα πανεπιστήμια ειδικότερα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Θα ήθελα πρώτα και κύρια να σας ευχαριστήσω όλους για τα σχόλιά σας. Πραγματικά δεν περίμενα να υπήρχε αυτή η ανταπόκριση για επικοινωνία μαζί μου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο επιτρέψτε μου να συνυπογράψω το παρακάτω σχόλιο του ανώνυμου φίλου/φίλης για την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: "...Οι έλληνες πολίτες δεν εντυπωσιάζονται πιά με τέτοιες κινήσεις που παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες. Αποζητούν την έκφραση συγκεκριμένων απόψεων για την επίλυση των προβληματων της ζωής τους. Δεν θέλουν εντυπωσιάζονται πιά από θεαματικές αποχωρήσεις και άναρθρες κραυγές. Επιζητούν υπευθυνότητα. Θέλουν να τους εκπροσωπούν και να νοιώθουν υπερήφανοι για αυτό..."