Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Νεανική Ομαδική Βία

Πολιτικές Πρόληψης της Σύγχρονης Νεανικής Βίας
Το φαινόμενο της βίας αποτελεί διαχρονικά δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης όλων των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία.

Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η έλλειψη στενών κοινωνικών δεσμών, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς συντρόφους, οράματα, στόχους, ιδανικά και ευαισθησία καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο από ποτέ ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Ο αθλητισμός, η μουσική, η τέχνη, ο κινηματογράφος, τα μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από μηνύματα βίας. Η «γοητεία» της βίας έχει γίνει πλέον σχεδόν ακαταμάχητη και η ειρηνοφιλία φαντάζει ύποπτη και επικίνδυνα θηλυπρεπής συμπεριφορά, καθώς το πρότυπο της αρρενωπότητας έχει ταυτιστεί με αυτό της βίας στη συνείδηση του ευρύτερου κοινού.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της νεανικής ομαδικής βίας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται, θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού (με πρώτα και κύρια τους οικονομικούς μετανάστες), να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου. Με λίγα λόγια, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να οικοδομηθεί μια ανοιχτή κοινωνία για όλους.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντιμότατε κε Καθηγητά,
Παρακαλώ δεχθείτε τα πλέον θερμά και ειλικρινή συγχαρητήριά μου για τη μεστή και εμπεριστατωμένη ανάλυσή σας για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, την οποία καταθέσατε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το Σάββατο 31/3/2007.
Πιστεύω , ακράδαντα, ότι αποτελείται κόσμημα για την ελληνική κοινωνία και είστε φωτεινό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης.
Είθε ο Παντοδύναμος θεός να σας έχει καλά και να σας δίνει φώτιση και δύναμη, στο επ’ αγαθώ της κοινωνίας, έργο που επιτελείτε.

Με βαθύτατη εκτίμηση και θαυμασμό

Ένας Αστυνόμος Α’ που είχε την τιμή να σας έχει Καθηγητή του

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τσιγκρή, οι απόψεις σας για τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του αθλητισμού, είναι της κοινωνίας ολόκληρης. Η βία βρίσκεται παντού. Οι νέοι έχουν γίνει πολύ βίαιοι στο σχολείο, στο σπίτι, στις παρέες τους, παντού. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, γιατί τα παιδιά μας δεν έχουν όνειρα και ενδιαφέροντα και η παιδεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πάντως, μπράβο σας που βλέπεται τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Σας διαβάζω στις εφημερίδες και σας έχω ακούσει και στο ραδιόφωνο. Είστε πάντα εύστοχος στις παρατηρήσεις σας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Θέλω να σας ευχριστήσω για τα καλά σας λόγια. Για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι σήμερα το πρωί στις 11.00 συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αναρωτιέμαι αν η επιτροπή συνεδριάζει με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Παιανία που είχαν ως αποτέλεσμα και έναν νεκρό. Αν η αφορμή ήταν αυτή, πρέπει να υπενθυμίσω στα μεγάλα κεφάλια της Κυβέρνησή σας κ. Τσιγκρή ότι τα επεισόδια διαδραματιστήκανε στον δρόμο και όχι στο γήπεδο. Με τις μικρές μου γνώσεις -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- πιστεύω ότι χρειάζονται μέτρα για την καταπολέμηση της βίας γενικά και όχι μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και μόνο.

Unknown είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σας κε Καθηγητά.Όμως όταν εδώ και χρόνια η παιδεία είναι σε καταληψία και ο θεσμός της οικογένειας παραπαίει,ήδη δεν έχει δημιουργηθεί η θερμοκοιτίδα που τόσα χρόνια εκκόλαπτε το αβγό του φιδιού,την βία?
Δημήτρης Π.ΚΑΤΣΙΚΑΣ