Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

Ανοίγει η Ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Συντριπτική Διαφορά σε Όλους τους Δείκτες
Σύμφωνα και με τις δύο πιο πρόσφατες έρευνες (MRB: 26-28/2, ALPHA και GPO: 21-23/2, MEGA) σε όλους τους βασικούς δείκτες που αξιολογούν τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αυξάνουν τα ήδη υψηλά ποσοστά της θετικής αξιολόγησής τους, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Η γενική άποψη για τη συνολική παρουσία και το έργο της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση συγκεντρώνει σήμερα 44,6% θετικών απαντήσεων, έναντι μόνο 28,9% που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε σχέση μάλιστα με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας παρατηρείται αύξηση των θετικών απαντήσεων για την Κυβέρνηση και μείωση των θετικών απαντήσεων για το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, η πολύ μεγάλη διαφορά (14 μονάδες) που χώριζε τα δύο κόμματα πριν από ένα μήνα, γίνεται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη (15,7%).

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τη γενική αξιολόγηση των δύο πολιτικών αρχηγών. Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικών κρίσεων (58%) που απολάμβανε τον προηγούμενο μήνα ο Κώστας Καραμανλής αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Γιώργου Παπανδρέου υφίσταται μία εντυπωσιακή μείωση κατά 4,1%. Το αποτέλεσμα είναι, η εντυπωσιακή διαφορά των 15 περίπου μονάδων που χώριζε τον προηγούμενο μήνα τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, να εκτοξεύεται σήμερα σχεδόν στις 20 μονάδες.

Το κυρίαρχο συμπέρασμα που προκύπτει επομένως δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος πολιτικός και ποιο Κόμμα, κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. Στους βασικούς δείκτες αποτυπώνεται μία σαφέστατη ποιοτική υπεροχή της Κυβέρνησης, η οποία εκφράζεται με τεράστιες ποσοτικά διαφορές.

Τρία χρόνια μετά τις εκλογές του 2004, όχι μόνο δεν μπορεί να μιλήσει κανείς αξιόπιστα για ουσιαστική φθορά της Κυβέρνησης, αλλά αντίθετα μπορεί με σαφήνεια να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο κακό είναι ότι οι πολίτες προτιμούν τη ΝΔ, επειδή δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή και όχι επειδή τους δίνει τις προοπτικές, που οι περισσότεροι ελπίσαμε πριν από 3 χρόνια . . . . .

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ Βασίλη, σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου. Πιστεύω ότι η ΝΔ σήμερα είναι η μοναδική αξιόπιστη πολιτική δύναμη της χώρας και αυτό καταγράφει το σύνολο των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Αυτές οι μετρήσεις βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν και στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Η άποψή μου είναι ότι πράγματι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές σχετικά εύκολα.