Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Μεταναστευτική Πολιτική

Η Οικοδόμηση μιας Ευρώπης για Όλους
Μια συνολική πρόταση μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους μέτρα: 1) Εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων. 2) Καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 3) Ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 4) Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. 5) Συγκρότηση ευρωπαϊκού σώματος φρούρησης των συνόρων της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων. 6) Διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 7) Στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 8) Αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (βλ. Α. Τσιγκρής: «Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα», εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2003).

Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για την άμεση λήψη μέτρων: 1) Ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης. 2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. 3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωσης των μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και εξέτασή τους για τυχόν μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 7) Επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης.

Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ζωή των μεταναστών καλύτερη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλα λάθη. Όταν άνοιξαν τα σύνορα των γειτονικών μας χωρών (Αλβανία, Βουλγαρία, κ.λπ.) δεν υπήρξε κανένας έλεγχος του μεταναστευτικού κύματος που άρχισε να εισρέει στη χώρα μας. Αυτά τα λάθη που πλερώνει σήμερα η Ελλάδα αναφορικά με τους λαθρομετανάστες και τα προβλήματα που δημιουργούν στη χώρα μας, όπως η εγκληματικότητα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε, πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι τα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα και ο δημόσιος λόγος σχετικά με αυτά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Μερικές φορές κάποιες παρορμητικές κινήσεις και αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδα. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η Ελλάδα δεν είχε σαφείς στοχεύσεις στην μεταναστευτική της πολιτική τότε που ξέσπασε το πρόβλημα για τη χώρα μας. Επίσης, θα συμφωνήσω και στο ότι η λαθρομετανάστευση μπορεί να επηρεάσει και την εγκληματικότητα και να αυξήσει κάποιους δείκτες κοινωνικής παθογένειας, όπως την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Όμως, η νόμιμη μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει πραγματικά μια κοινωνία αν η Πολιτεία διαθέτει μια ορθολογική μεταναστευτική πολιτική και ξέρει ακριβώς πόσους και ποιους μετανάστες χρειάζεται, αλλά μπορεί και να φιλοξενήσει ταυτόχρονα.