Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πάτρα και Μεταναστευτικό

Η Πάτρα δεν Αντέχει Άλλους Παράνομους Μετανάστες… www।tsigris।gr

Η παράνομη μετανάστευση έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις για τη χώρα μας, αλλά πρώτα και κύρια για την Πάτρα। Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Πάτρα διαβιούν περίπου 5।000 παράνομοι μετανάστες। Με συντηρητικούς υπολογισμούς πιθανολογείται ότι το ερχόμενο φθινόπωρο στην Πάτρα θα βρίσκονται περισσότεροι από 10।000 παράνομοι μετανάστες। Το πρόβλημα τείνει να καταστεί ασφυκτικό για την πρωτεύουσα της Αχαΐας και αποτελεί μόνιμη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής.

Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό με την ίδια προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που τη διακρίνει και στους άλλους τομείς। Τις συνέπειες της προχειρότητας, αλλά και των ιδεολογημάτων της κυβέρνησης, η κοινωνία της Πάτρας τις βιώνει με τρόπο δραματικό.

Με το νόμο για την ιθαγένεια που έσπευσε να ψηφίσει, σε έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας δεν έδειξε την ίδια σπουδή, κατέστησε την Πάτρα και όλη την Ελλάδα πόλο έλξης για νέους δυστυχείς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική।

Διαχειρίστηκε με το χειρότερο τρόπο την υπόθεση των απεργών της Υπατίας, ταπεινώνοντας την Ελληνική Πολιτεία, και τελικά άνοιξε το δρόμο για μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών।

Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως είχε επισημάνει τα αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, και είχε αναδείξει τις δυσκολίες του μεταναστευτικού ζητήματος για μια χώρα όπως η Ελλάδα με την τεράστια ακτογραμμή και την γειτνίασή της με δύο ηπείρους.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ

Ο Άγγελος Τσιγκρής για τις Κυβερνητικές Αντιπαραθέσεις www।tsigris।gr

Η έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και η εικόνα διάλυσης επιδεινώνεται συνεχώς। Υπουργοί καταφέρονται κατά υπουργών. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επικρίνουν υπουργούς με οξείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές διατυπώνουν αμφιβολίες και σοβαρή κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική. Η τηλεοπτική αντιδικία κορυφαίων υπουργών για το μέγεθος της αλήθειας που δεν λέγεται στο λαό, οι τοποθετήσεις για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και οι αντικρουόμενες δηλώσεις για την λήψη ή όχι νέων μέτρων, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι διαπιστώσεις αυτές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το αύριο. Η έλλειψη σχεδίου, η ανυπαρξία κυβερνητικού συντονισμού και η προτεραιότητα στην επικοινωνιακή τακτική, οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια- την Ελληνική οικονομία στην οριστική κατάρρευση και την Ελληνική κοινωνία στην αποσύνθεση._

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Λουκέτα στην Αγορά

Ο Άγγελος Τσιγκρής για τα Λουκέτα στην Αγορά www।tsigris।gr

Η ΓΣΕΒΕ προβλέπει ότι μέχρι το α’ εξάμηνο του 2012 πάνε για λουκέτο 225।000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για άλλες 320.000. Οι διαπιστώσεις αυτές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η εμμονή της κυβέρνησης του Μνημονίου σε αποτυχημένες πολιτικές πρακτικές, η έλλειψη σχεδίου και η ανυπαρξία κυβερνητικού συντονισμού οδηγούν την Ελληνική οικονομία στην οριστική κατάρρευση και την Ελληνική κοινωνία στην αποσύνθεση._

Κυβέρνηση σε Αποσύνθεση

Κυβερνητική Παραλυσία και Οικονομική Κατάρρευση www।tsigris.gr

Οι επαναλαμβανόμενες και απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, για την κυβέρνησή του και για την πορεία της οικονομίας, διαψεύδονται κάθε φόρα με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο।

Οι δηλώσεις υπεραισιοδοξίας, μετά από μια ακόμα πανηγυρική έναρξη «νέας αρχής» του κυβερνητικού έργου, έδωσαν πολύ γρήγορα τη θέση τους στην καταθλιπτική πραγματικότητα। Διότι η αλήθεια δεν αποκρύπτεται από έντεχνες ωραιοποιήσεις.

Άλλωστε, οι προτροπές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών «…να μιλήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση με τη γλώσσα της αλήθειας» αποκαλύπτουν την αγωνία τους, η οποία είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής απαξίωσης προς την πολιτική τους.

Είναι πλέον δεδομένο ότι οι κυβερνητικές παθογένειες εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες και εκδηλώνονται κάθε φορά με οξύτερο τρόπο।


Συγκεκριμένα: 1. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης αντιφάσκουν μόνιμα μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστική η ανακολουθία των δηλώσεων των κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων των ευρωπαϊκών συνόδων και την πορεία της Οικονομίας. Ακόμη, όμως, και η από τηλεοράσεως αντιδικία κορυφαίων υπουργών για το μέγεθος της αλήθειας που δεν λέγεται στο λαό, οι τοποθετήσεις για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, και βέβαια οι αντικρουόμενες δηλώσεις για την λήψη ή όχι νέων μέτρων, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. 2. Η παντελής έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και η εικόνα «διάλυσης» που επιδεινώνεται συνεχώς. Υπουργοί καταφέρονται κατά υπουργών. Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος επικρίνουν υπουργούς με οξείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές διατυπώνουν αμφιβολίες και σοβαρή κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική. 3। Παρουσιάζονται αισιόδοξες και φιλόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας ενώ τα πραγματικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνιμα τις διαψεύδουν.

Η σημαντική υστέρηση των εσόδων και η αύξηση του ελλείμματος αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου και βέβαια προαναγγέλλουν τη λήψη νέων μέτρων।

Η ΓΣΕΒΕ προβλέπει ότι μέχρι το α’ εξάμηνο του 2012 πάνε για λουκέτο μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 225।000. Ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κλείσιμο άλλων 320.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το αύριο। Η εμμονή της κυβέρνησης του Μνημονίου σε αποτυχημένες πολιτικές πρακτικές, η έλλειψη σχεδίου, η ανυπαρξία κυβερνητικού συντονισμού και η προτεραιότητα στην επικοινωνιακή τακτική, οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια- την Ελληνική οικονομία στην οριστική κατάρρευση και την Ελληνική κοινωνία στην αποσάθρωση.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ε.Β.Ο. Αιγίου

Ο κ. Μπεγλίτης μας Γέμισε Υποσχέσεις και Μεγάλα Λόγια www।tsigris।gr

Παρακολουθούμε όλοι μας το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο। Πρώτα ενέπαιξαν τους συμβασιούχους, τους οποίους αφού γέμισαν με υποσχέσεις και παχιά λόγια, τους πέταξαν στο δρόμο। Τώρα με το νέο Νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση απαιτείται η απομάκρυνση περίπου 400 από τους 1048 εργαζομένους που απέμειναν συνολικά στην εταιρεία "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα" μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου। Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει το εργοστάσιο; Γιατί δεν αντιδρά κανείς μπροστά σε αυτή τη δυσμενή για την περιοχή μας εξέλιξη; Γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν παραβρέθηκαν στη σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας; Γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς; Καλώ όλους τους ενεργούς πολίτες να μην επιτρέψουμε να καταδικάσουν την πόλη μας στην υπανάπτυξη και τη φτώχεια.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κλείσιμο Σχολείων

Κρατήστε τα Σχολεία Ανοιχτά - Κρατήστε την Ελπίδα Ζωντανή
www।tsigris।gr

Το βασικό κοινωνικό στερεότυπο που οφείλουμε να καταρρίψουμε, είναι η εννοιολογική ταύτιση των όρων Εκπαίδευση και Παιδεία। Εκπαίδευση είναι το σύστημα, οι πόροι, η υλικοτεχνική υποδομή, το θεσμικό πλαίσιο, τα εποπτικά μέσα, και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι। Παιδεία είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το μπόλιασμα της ψυχής της νέας γενιάς με διαχρονικές αξίες του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας. Με ήθος, ανθρωπιά και ευαισθησίες.

Εθνική Παιδεία είναι η εξέλιξη του δικού μας ζωντανού πολιτισμού, που περιλαμβάνει τη συλλογή και αξιοποίηση αξιόλογων ιδεών και προσεγγίσεων, την επεξεργασία τους, την προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα। Η νέα γενιά πρέπει να αποτελέσει τον εκφραστή και το συνεχιστή ενός διαχρονικού πολιτισμού, που είναι ανοικτός στις προκλήσεις του κόσμου, διαπνέεται από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζει δυναμικά να προσφέρει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη του την έκταση, με ξεκάθαρη στρατηγική και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από συνεκτικότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα।

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, αλλά και του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, γλώσσας ή πολιτισμικής ταυτότητας। Στον πυρήνα της ανθρωποκεντρικής πολιτικής μας για την Παιδεία πρέπει να είναι ο σεβασμός προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν δικαίωμα να απολαύσουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Η πολιτική μας για την Παιδεία δεν πρέπει να περιορίζεται προγραμματικά στα όρια μιας τετραετίας। Πρέπει να διαμορφώνει την προοπτική ολόκληρης της νέας γενιάς. Οι πολιτικές μας δεν πρέπει να γνωρίζουν κομματικά σύνορα, ιδεοληψίες και φανατισμούς. Πρέπει να βασίζονται στη συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων, στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στη συναίνεση.

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Τόπου να δεσμευθούν ότι το κάθε ευρώ που θα δαπανάται στο χώρο της εκπαίδευσης -από ευρωπαϊκές ή εθνικές πηγές- θα φέρει το μέγιστο δυνατό κοινωνικό αποτέλεσμα। Όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε το κλείσιμο σχολείων.

Η εκπαίδευση οδηγεί στην οικονομία της γνώσης, προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και την απασχόληση, ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα, συμβάλλει στην αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, ενισχύει την κοινωνική συνοχή।

Σήμερα η Υπουργό Παιδείας αποφάσισε την εφαρμογή μιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας κλεισίματος χιλίων εννιακοσίων τριάντα τριών (1।933) σχολείων σε όλη τη χώρα। Εφαρμόζει, χωρίς διάλογο, μια ακόμα υποβάθμιση στην εκπαίδευση. Μια ακόμη υποβάθμιση της νέας γενιάς. Μια ακόμη υποβάθμιση για τον Τόπο.

Από αυτή την απαράδεκτη πολιτική θίγονται, πρώτα και κύρια, οι αδύναμοι. Θίγονται όσοι έχουν την εκπαίδευση ως μοναδική διέξοδο διαφυγής από τη μετριότητα και τη μιζέρια. Γιατί η εκπαίδευση για κάποιους νέους αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Θα τους στερήσουμε και την τελευταία τους ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; Θα πετάξουμε στη φωτιά και τα τελευταία τους όνειρα;

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μετανάστευση

Για Μια Νέα Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική


Η χώρα μας θα πρέπει να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους μας ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex)।

Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες। 2) Η ενίσχυση των ελέγχων। 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) Ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης। 2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού। 3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νόμιμων μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών. 7) Εξέτασής τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 8) Επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος των νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης. 9) Πάταξης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. 10) Θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 11) Επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω προτάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική απάντηση στη σημερινή απουσία μεταναστευτικής πολίτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αστυνομία

Πως θα Θωρακιστούν οι Μηχανισμοί Δίωξης του Εγκλήματος

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αναλογεί। Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.


Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και 10) η συνεργασία των σωμάτων δίωξης (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ. Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Μεταναστευτική Πολιτική στην ΕΕ

Η Ευρώπη Στερείται Μεταναστευτικής Πολιτικής
Η χώρα μας θα πρέπει να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους μας ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex)।

Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες। 2) Η ενίσχυση των ελέγχων। 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) Ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης। 2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού। 3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νόμιμων μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών. 7) Εξέτασής τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 8) Επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος των νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης. 9) Πάταξης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. 10) Θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 11) Επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω προτάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική απάντηση στη σημερινή απουσία μεταναστευτικής πολίτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Έγκλημα

Για να Είμαστε Άμεσα Αποτελεσματικοί στη Μάχη με το Έγκλημα
www।tsigris।gr

Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις।

Για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και 10) η συνεργασία των σωμάτων δίωξης (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ। Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας। Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει। Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου।

Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκλείψουν οι παράγοντες κοινωνικής παθογένειας και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης με κέντρο της τον άνθρωπο.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσκόπηση VPRC

Εκμηδενίζεται η Διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εντυπωσιακή μείωση της ψαλίδας μόλις στο 1% ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία VPRC σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα» (17/2)।

Μετά την προφανή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα, σύμφωνα με όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, η διαφορά σχεδόν 11 μονάδων που σημειώθηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές πλέον εκμηδενίζεται।

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της ΝΔ βρίσκεται σήμερα στο 32%, έναντι 33% του ΠΑΣΟΚ। Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ παίρνει 12,5%, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ από 5%, ενώ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4% υπερβαίνουν το όριο εισόδου στη Βουλή। Αντίθετα, οι νεοπαγείς σχηματισμοί της Δημοκρατικής Αριστεράς (2,5%) και Δημοκρατικής Συμμαχίας (2%) βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%।

Στην ίδια έρευνα, το 74% θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση έναντι μόνο του 15% που απάντησε ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ το 84% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική κρίση με το 15% και πάλι να δηλώνει ικανοποίηση।

Την ίδια στιγμή, το 81% απαντούν ότι έχει χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση της χώρας και το 82% ότι έχει χειροτερεύσει η προσωπική τους οικονομική κατάσταση।

Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα, η απαισιοδοξία της κοινωνίας και η έλλειψη ελπίδας δεν είχε τη σημερινή διάχυτη ένταση। Με αυτά τα δεδομένα, το 50% απαντά ευθέως ότι η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί από το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 32% που πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου (το 18% δεν απάντησε).

Οι πολίτες αναζητούν διέξοδο από τη σημερινή «…βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα που αιφνιδιαστικά, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς προγραμματισμό, μεταβάλλει τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες» όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς।

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία προοπτική γιατί, όχι μόνο δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά μας βυθίζει περισσότερο στην ύφεση. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, με λιγότερες θυσίες που πιάνουν τόπο και τις οποίες μπορεί να αντέξει ο τόπος. Μία στρατηγική με συγκροτημένη ανάλυση και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει επίσημα, δια του Προέδρου της, η Νέα Δημοκρατία.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Βία στα Γήπεδα

Πολιτική Βούληση για την Αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα
Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία। Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη।

Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών।

Οι καταβολές του σύγχρονου ποδοσφαίρου εντοπίζονται στη μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα στην Αγγλία εντοπίζεται και η βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αφού εκατοντάδες νέοι παίκτες, από αντίπαλα ανταγωνιστικά χωριά και πόλεις, στην ουσία έδιναν «μάχες» μέσω του παιγνιδιού.
Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια।

Οκτώ στους δέκα φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας। Και μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 15% των φιλάθλων πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «σίγουρα καθαρό», ενώ ως «καθόλου καθαρό» το βαθμολογεί το 34%.
Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες.

Η βία στα γήπεδα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται। Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της κοινωνίας, της πολιτείας, της ποδοσφαιρικής οικογένειας.
Η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η εφαρμογή του ονομαστικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μα πάνω απ' όλα η αμετακίνητη βούληση και η συνεπής πρακτική των διοικήσεων των ομάδων να αποβάλουν το φαινόμενο από τις κερκίδες, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί।

Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να δείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, ψηφίζοντας ένα νόμο σύγχρονο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα κοινωνικά αποδεκτό.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οικονομία

Η Αμείλικτη Αλήθεια για την Οικονομία
www.tsigris.gr

Την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και να πυροδοτήσει επικίνδυνα τον κοινωνικό αυτοματισμό με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, η απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας είναι αμείλικτη.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκτούν πλέον εφιαλτική διάσταση και διαψεύδουν, με δραματικό τρόπο, οποιαδήποτε κυβερνητική παραποίηση της αλήθειας.

Ο τομέας των επαγγελματοβιοτεχνών όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), δίνει απελπισμένο αγώνα επιβίωσης, καθώς το 2010 δέχθηκε συντριπτικά πλήγματα.
Συγκεκριμένα:
• 8 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης,
• 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους,
• 1 στις 4 επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, δηλαδή περίπου 225.000 «λουκέτα»,
• άλλες 215.000 επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
• 320.000 θέσεις απασχόλησης υπολογίζεται ότι θα χαθούν.

Τα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξακολουθούν να καλπάζουν:
• Το Νοέμβριο του 2010 η ανεργία καταγράφεται στο 13,9%, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα.
• Οι άνεργοι έφθασαν τους 692.577, αυξημένοι κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%).

Δυσθεώρητα εξακολουθούν να παραμένουν και τα μεγέθη του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιανουάριο καταγράφεται στο 5,2%, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τα έσοδα από τη φορολογία αναμένεται να έχουν σημαντική υστέρηση, εξαιτίας της λανθασμένης οικονομικής συνταγής και της εμμονής της κυβέρνησης να υιοθετήσει υπέρμετρους φορολογικούς συντελεστές. Εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων και θέτει ουσιαστικά εκτός στόχου την υλοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2011.

Σε αυτό το ζοφερό κοινωνικοοικονομικό κλίμα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιβολή νέου Μνημονίου μέχρι και το 2011.

Για το λόγο αυτό, ο κυβέρνηση ρίχνει για ακόμη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της δήθεν διακομματικής συναίνεσης. Μια προσχηματική πρόσκληση που έχει ήδη επαναληφθεί και στο παρελθόν, από μια κυβέρνηση που έχει πάρει τις αποφάσεις της, και επιδιώκει άλλοθι για την αποτυχημένη πολιτική της.

Για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν υπάρχουν διλήμματα. Η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτάσεις μας, τις οποίες έως σήμερα επέλεξε να αγνοεί και έχει καταδικάσει τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε μόνιμη ύφεση, χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συναίνεση ας εφαρμόσει τα μέτρα που προτείναμε από το καλοκαίρι του 2010. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις που δεν πείθουν την κοινωνία.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ασφάλεια

Ένα Νέο Δόγμα Ασφάλειας για την Ελλάδα
www.tsigris.gr

Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και 10) η συνεργασία των σωμάτων δίωξης (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ. Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.
Προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου.

Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκλείψουν οι παράγοντες κοινωνικής παθογένειας και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης με κέντρο της τον άνθρωπο.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μετανάστευση

Για μια Ορθολογική Μεταναστευτική Πολιτική
www.tsigris.gr

Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη -αλλά πρώτα και κύρια στη χώρα μας- έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η κατάσταση επιβάλει τη χάραξη μιας μακρόπνοης και ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται: 1) στην εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και στον καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων, 2) στην καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 3) στην ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και 4) στη συνεργασία των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους μας ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) ότι πρέπει να ενισχυθεί η πρόσφατα συσταθείσα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή “Frontex”.

Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 2) Η ενίσχυση των ελέγχων. 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) Ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης. 2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. 3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 7) Επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης. 8) Πάταξης της λαθρομετανάστευσης. 9) Θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 10) Επαναπροώθησης των λαθραίων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Μόνο με την ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω μέτρων και την ένταξή τους σε μια μακρόπνοη μεταναστευτική πολίτική, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΕΒΟ Αιγίου

Έγκλημα για τον Τόπο μας η Συρρίκνωση της ΕΒΟ
www.tsigris.gr

Παρακολουθούμε όλοι μας το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων της ΕΒΟ.
Πρώτα ενέπαιξαν τους συμβασιούχους, τους οποίους αφού γέμισαν με υποσχέσεις και παχιά λόγια, τους πέταξαν στο δρόμο χωρίς να νοιάζεται κανείς τους για το μέλλον πενήντα τεσσάρων (54) οικογενειών που έμεινα ξαφνικά χωρίς εισόδημα.
Στη συνέχεια, με σωρεία άστοχων ενεργειών και απαράδεκτων παραλείψεων, άρχισαν να οδηγούν στην εξαθλίωση τους μόνιμους εργαζόμενους του εργοστασίου και να ξεπουλάνε σε ιδιώτες την αμυντική μας βιομηχανία.
Ο νέος Νόμος που αφορά την εταιρεία “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” (Ε.Α.Σ.), θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους και στην εργασιακή εξαθλίωση εκείνους που θα παραμείνουν, αφού απαιτείται η απομάκρυνση 400 από τους 1048 εργαζομένους που απέμειναν συνολικά στην Ε.Α.Σ, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου.
Πρόσφατα, δαπανήθηκαν για την ΕΒΟ Αιγίου 17.000.000 ευρώ για την ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, ενώ το εργοστάσιο έχει εξασφαλισμένη δουλειά από παραγγελίες για τα τρία (3) επόμενα χρόνια.
Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει να κλείσει το εργοστάσιο;
Γιατί δεν αντιδρά κανείς μπροστά σε αυτή τη δυσμενή για την περιοχή μας εξέλιξη;
Γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν μεταφέρουν τα αιτήματα των εργαζομένων στον συντοπίτη μας πρωθυπουργό, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;
Με τι μούτρα τολμούν και αντικρίζουν τους πολίτες που υποφέρουν από την πολιτική που ψηφίζουν και στηρίζουν;
ΚΑΛΩ όλους τους ενεργούς πολίτες να μην επιτρέψουμε να πάρουν τη μπουκιά από το στόμα των εργαζομένων.
Να μην αφήσουμε να καταδικάσουν την πόλη μας στην υπανάπτυξη και τη φτώχια.

Βία στα Γήπεδα

Η Αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα
www.tsigris.gr

Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Οι καταβολές του σύγχρονου ποδοσφαίρου εντοπίζονται στη μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα στην Αγγλία εντοπίζεται και η βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αφού εκατοντάδες νέοι παίκτες, από αντίπαλα ανταγωνιστικά χωριά και πόλεις, στην ουσία έδιναν «μάχες» μέσω του παιγνιδιού.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οκτώ στους δέκα φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας. Και μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 15% των φιλάθλων πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «σίγουρα καθαρό», ενώ ως «καθόλου καθαρό» το βαθμολογεί το 34%.

Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες.

Η βία στα γήπεδα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της Κοινωνίας, της Πολιτείας, του Ποδοσφαίρου.

Η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η εφαρμογή του ονομαστικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μα πάνω απ' όλα η αμετακίνητη βούληση και η συνεπής πρακτική των διοικήσεων των ομάδων να αποβάλουν το φαινόμενο από τις κερκίδες, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί.

Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να δείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, ψηφίζοντας ένα νόμο σύγχρονο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα κοινωνικά αποδεκτό.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων

Γιατί το Δίστομο και Όχι τα Καλάβρυτα;
www.tsigris.gr

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεση της αγωγής αποζημίωσης των θυμάτων του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω την πραγματική μου λύπη και απογοήτευση για το γεγονός ότι τα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος παραμένουν ακόμη και σήμερα αδικαίωτα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 στα μαρτυρικά μας Καλάβρυτα σφαγιάσθηκε όλος ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας άνω των 14 ετών. Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων έχει καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές θηριωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων έχει καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές θηριωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εξήντα επτά (67) χρόνια μετά τη γερμανική θηριωδία στα μαρτυρικά μας Καλάβρυτα, μαθαίνουμε ότι το ζήτημα έχει φτάσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Διστόμου, με την πρωτοβουλία του αείμνηστου πρώην βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη. Με πραγματική απορία αναρωτιέμαι γιατί τα δικά μας Καλάβρυτα δεν πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον αγώνα; Γιατί για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε ως “κομπάρσοι” την εξέλιξη ενός ζητήματος στο οποίο θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα για κάποια ενέργεια του πολιτικού προσωπικού του Νομού μας προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί δεν έχει γίνει καμία ερώτηση στη Βουλή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα; Πρόκειται για αδιαφορία ή για ανικανότητα; Με αίσθημα ευθύνης και βαθύτατη συγκίνηση καταθέτω φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Καλαβρυτινούς και τις οικογένειές τους. Έστω και αργά, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Τόπο μας και την Ιστορία του. Ως Έλληνας, ως Αχαιός και ως δικηγόρος, δίνω το λόγο της τιμής μου ότι θα κάνω το χρέος μου απέναντι στους νεκρούς μας και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη τους».

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τρομοκρατία

Ας Κοιτάξουμε Κατάματα τη Μάστιγα της Τρομοκρατίας
www.tsigris.gr

Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη το τρομοκρατικό φαινόμενο υποχωρεί, στη χώρα μας γεννούνται νέοι τρομοκρατικοί πυρήνες. Σήμερα στην Ελλάδα οι τρομοκρατικές οργανώσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και εμείς τις παρακολουθούμε αμήχανα, αρκούμενοι σε γενικόλογα και κοινότυπα σχόλια καταδίκης του φαινομένου.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος του ανεπτυγμένου κόσμου που επιστρατεύει τόσους άσχετους για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που απαιτεί βαθιά και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση στον τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής. Η χώρα μας θα μπορούσε να παρομοιασθεί με τον πατέρα που αναθέτει σε δικηγόρο τη χειρουργική επέμβαση στο παιδί του.

Η αντιμετώπιση αυτή αποδεικνύει -στην καλύτερη περίπτωση- την άγνοια ενός κινδύνου που ναρκοθετεί τα θεμέλια της κοινωνίας, αλλά και των παραγόντων που γεννούν αυτή τη μορφή της βίας. Όσο θα αντιμετωπίζουμε τόσο ρηχά και ανεύθυνα το πρόβλημα, η τρομοκρατία θα είναι εδώ.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό με την τρομοκρατία στη χώρα μας είναι η όλο και μεγαλύτερη σχέση της με τη νέα γενιά. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο, απογοητευμένοι από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την πολιτική, από την ίδια τους τη ζωή. Πολλοί από αυτούς στοιβάζονται στους προθαλάμους της νεο-τρομοκρατίας προς στρατολόγηση.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Η τρομοκρατία είναι ένα “λουλούδι” που δεν φυτρώνει παντού. “Ανθίζει”, κυρίως, εκεί που η διαφθορά και η φαυλοκρατία, συνδυάζεται με την αναξιοκρατία και την κοινωνική παθογένεια. Η σύγχρονη Ελλάδα διαθέτει πρόσφορο “έδαφος” για την ευδοκίμησή του.

Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το τρομοκρατικό φαινόμενο θα πρέπει να εμπεδωθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στο δημόσιο βίο και να μειωθούν οι δείκτες της κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στον τόπο μας, δηλαδή να μειωθεί η ανεργία (κυρίως των νέων ανθρώπων), να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κυβερνητικά Αδιέξοδα

Τα Κυβερνητικά Αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ
http://www.tsigris.gr/

Η τρικυμία που κλυδωνίζει την κυβέρνηση -όπως εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα- συνιστά μια αναμενόμενη εξέλιξη, απότοκο της απόλυτα αποτυχημένης διαχείρισης της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.


Οι σφοδρές λεκτικές αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά ακόμη και υπουργών, στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και στον προϋπολογισμό του 2011, προκαλούνται από την ογκούμενη κοινωνική αγωνία και δυσαρέσκεια.


Το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα έχει διαμορφωθεί από: 1) τις αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, που επιβάλλουν νέα επώδυνα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι άπιαστοι στόχοι από τα προηγούμενα, 2) την εμφανή έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης σε μέτρα όπως αυτά για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, 3) τη σύνθλιψη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, 4) την έκρηξη της ανεργίας, 5) την ανυπαρξία ανάπτυξης, 5) την παρατεταμένη και εντεινόμενη ύφεση που απαγορεύει την οποία αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων για τα έσοδα, 6) τη διευθέτηση χρεών 24 δισ. ευρώ προς το δημόσιο, που απεσύρθη μετά από γενικευμένη κατακραυγή και 7) την εμφανή και ομολογούμενη αδυναμία κυβερνητικών στελεχών να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα της κατάστασης.


Η ίδια η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει τριχοτομηθεί μεταξύ των ακραιφνών οπαδών του Μνημονίου, των υποστηρικτών της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και της ομάδας που επιθυμεί σχέδιο και εκτός Μνημονίου αντανακλά τη σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.


Η αναφορά δε του κ. Λοβέρδου για συνάδελφους του με συμπεριφορά «βρεγμένης κότας» καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.


Η απονενοημένη καταφυγή δε στη δοκιμασμένη συνταγή των εκβιαστικών διλημμάτων -όπως έντεχνα διαρρέεται στο τύπο- είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Διότι όταν επαναλαμβάνεται αμετροεπώς μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτούς που τη χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτοί δεν έχουν να επιδείξουν κάτι περισσότερο από αναποτελεσματικότητα και ερασιτεχνισμό.


Η υπεύθυνη κριτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης, είτε στην πρώτη της φάση του λαϊκισμού είτε στη δεύτερη του ιδιότυπου «σοσιαλιστικού» νεοφιλελευθερισμού έχει δικαιωθεί πλήρως.


Η στέρεα επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστεί πλέον κοινός τόπος στην ίδια την κοινωνία, διότι ο δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης είναι ένας: αυτός της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή και κάθε παρέκκλιση στοιχίζει βαριά στην εθνική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Λαθρομετανάστευση

Μεταναστευτική Πολιτική και όχι Φράχτες
www.tsigris.gr

Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη -αλλά πρώτα και κύρια στη χώρα μας- έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η κατάσταση επιβάλει τη χάραξη μιας μακρόπνοης και ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται: 1) στην εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και στον καθορισμό του καθεστώτος των προσφύγων, 2) στην καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες, 3) στην ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και 4) στη συνεργασία των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους μας ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) ότι πρέπει να ενισχυθεί η πρόσφατα συσταθείσα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή “Frontex”.

Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 2) Η ενίσχυση των ελέγχων. 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) Ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης. 2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. 3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών και εξέτασή τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 7) Επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης. 8) Πάταξης της λαθρομετανάστευσης. 9) Θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 10) Επαναπροώθησης των λαθραίων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Οι φράχτες, που σχεδιάζει τοποθετήσει η κυβέρνηση στον Έβρο, δεν θα φέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Μόνο με την ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω μέτρων και την ένταξή τους σε μια μακρόπνοη μεταναστευτική πολίτική, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Υπάρχει Άλλος Δρόμος

Υπάρχει Δρόμος Εξόδου από τα Αδιέξοδα
www.tsigris.gr

Η χρονιά που πέρασε ήταν ασφαλώς μια από τις πιο δύσκολες που έχει περάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η οικονομία μας, σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, εξαιτίας των αναβολών, των χείριστων επιλογών και του ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δίνη της κρίσης δανεισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση -άβουλη και συγχυσμένη- προχώρησε στη ψήφιση του Μνημονίου και στη δανειακή σύμβαση με τη Τρόικα, χωρίς να διαπραγματευτεί, χωρίς να θέσει όρους, χωρίς να εξετάσει τις επιπτώσεις των μέτρων που έπρεπε να φέρει σε πέρας.
Αρχικά κατέφυγε στην εύκολη λύση των περικοπών των μισθών και συντάξεων και στην αύξηση φόρων.

Οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν πιάστηκαν ποτέ και το αποτέλεσμα ήταν να επιβάλλονται νέα επώδυνα μέτρα από τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου.
Παρόλα τα μέτρα, που έπληξαν -κυρίως και πρώτιστα- τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δεν απετράπη η κατακρήμνιση όλων σχεδόν των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 12,5% με ανοδικές τάσεις, τα «λουκέτα» των καταστημάτων πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα, επιχειρήσεις κλείνουν, ο πληθωρισμός απογειώθηκε κοντά στο 5%, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η αναθέρμανση της οικονομίας μένουν υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων ενώ ταυτόχρονα η ύφεση βαθαίνει και κάνει αδύνατη τη μείωση του χρέους.
Το νέο έτος βρίσκει, λοιπόν, την Ελληνική κοινωνία να το υποδέχεται με εξαιρετική περίσκεψη και αγωνία. Το τοπίο φαντάζει γκρίζο. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας.
Ακόμη και αυτές τις εορταστικές ημέρες, που υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για θετική διάθεση, η ειδησεογραφία κατακλύζεται από τις αποφάσεις για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα πλήξουν καίρια τους μικρούς καταναλωτές.
Απέναντι, όμως, σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και στο κλίμα της γενικής απογοήτευσης μπορούμε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε αρκεί να αλλάξουμε ρότα στην οικονομική πολιτική και ξεφύγουμε από τις αδιέξοδες πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ.
Μπορούμε να βρούμε πάλι το νήμα της ανάπτυξης, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Μπορούμε να ξαναβρούμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, να διεκδικήσουμε ένα νέο όραμα για την πατρίδα μας.
Μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για ένα νέο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα στη θέση του μεταπολιτευτικού που κατέρρευσε.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα αισιόδοξο μέλλον για τις νέες γενιές.

Η Νέα Δημοκρατία, με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την ιστορία, θα συνεχίσει -όπως έπραξε όλο το περασμένο έτος και αποδείχθηκε περίτρανα το δίκαιο της κριτικής και των προτάσεών της- να εργάζεται προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, να ενισχύει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα.