Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οικονομία

Η Αμείλικτη Αλήθεια για την Οικονομία
www.tsigris.gr

Την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και να πυροδοτήσει επικίνδυνα τον κοινωνικό αυτοματισμό με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, η απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας είναι αμείλικτη.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκτούν πλέον εφιαλτική διάσταση και διαψεύδουν, με δραματικό τρόπο, οποιαδήποτε κυβερνητική παραποίηση της αλήθειας.

Ο τομέας των επαγγελματοβιοτεχνών όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), δίνει απελπισμένο αγώνα επιβίωσης, καθώς το 2010 δέχθηκε συντριπτικά πλήγματα.
Συγκεκριμένα:
• 8 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης,
• 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους,
• 1 στις 4 επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, δηλαδή περίπου 225.000 «λουκέτα»,
• άλλες 215.000 επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
• 320.000 θέσεις απασχόλησης υπολογίζεται ότι θα χαθούν.

Τα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξακολουθούν να καλπάζουν:
• Το Νοέμβριο του 2010 η ανεργία καταγράφεται στο 13,9%, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα.
• Οι άνεργοι έφθασαν τους 692.577, αυξημένοι κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%).

Δυσθεώρητα εξακολουθούν να παραμένουν και τα μεγέθη του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιανουάριο καταγράφεται στο 5,2%, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τα έσοδα από τη φορολογία αναμένεται να έχουν σημαντική υστέρηση, εξαιτίας της λανθασμένης οικονομικής συνταγής και της εμμονής της κυβέρνησης να υιοθετήσει υπέρμετρους φορολογικούς συντελεστές. Εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων και θέτει ουσιαστικά εκτός στόχου την υλοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2011.

Σε αυτό το ζοφερό κοινωνικοοικονομικό κλίμα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιβολή νέου Μνημονίου μέχρι και το 2011.

Για το λόγο αυτό, ο κυβέρνηση ρίχνει για ακόμη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της δήθεν διακομματικής συναίνεσης. Μια προσχηματική πρόσκληση που έχει ήδη επαναληφθεί και στο παρελθόν, από μια κυβέρνηση που έχει πάρει τις αποφάσεις της, και επιδιώκει άλλοθι για την αποτυχημένη πολιτική της.

Για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν υπάρχουν διλήμματα. Η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτάσεις μας, τις οποίες έως σήμερα επέλεξε να αγνοεί και έχει καταδικάσει τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε μόνιμη ύφεση, χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συναίνεση ας εφαρμόσει τα μέτρα που προτείναμε από το καλοκαίρι του 2010. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις που δεν πείθουν την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: