Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αστυνομία

Πως θα Θωρακιστούν οι Μηχανισμοί Δίωξης του Εγκλήματος

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αναλογεί। Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.


Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και 10) η συνεργασία των σωμάτων δίωξης (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ. Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Τσιγκρή.

Τυχαίως έπεσα καί στό δικό σας blog, καί με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σάς εκθέσω κάποιες σκέψεις μου πού πιστεύω είναι καί σκέψεις εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μου πού όμως δεν παίρνουν απάντηση υπεύθυνη στά ερώτήματά τους...

Είμαι αγανακτισμένος κ. Τσιγκρή με αυτό το φαινόμενο πού παρουσιάζεται στήν μονόπλευρη καταδίωξη του εγκλήματος...

Βλέπω αστυνομικούς να καταδιώκουν καί να συλαμβάνουν κακοποιούς, κλέφτες,βιαστές, διαρήκτες πού σπάνε αυτοκίνητα καί μπαίνουνε στά σπίτια κλέβοντας καί μαχαιρώνοντας ανήμπορους ανθρώπους, άλλους πού έχουν ρημάξει τούς αγρότες μέ κλεψιές, ή άλλους πού ξηλώνουν ολόκληρα δίκτυα γραμμών τού ΟΣΕ ή καλώδια του ΟΤΕ καί παραμένουν άφαντοι !

Αλλά, καί εδώ κυρίως θα σταθώ, όσοι συλαμβάνονται τούς πάνε στούς Ανακριτές καί στούς Εισαγγελείς καί αντί να τούς χώσουν μέσα γιά κάποια χρόνια για να ησυχάσουν καί οί πολίτες, αυτοί τούς αφήνουν ελεύθερους για να ξανακάνουν αύριο τα ίδια !

Άν κλέβανε όμως κανέναν Δικαστικό, Ανακριτή, ή Εισαγγελέα, καί τού βιάζανε καμιά γυναίκα ή κανένα παιδί, ώ....ωωωω, τότε μεγάλο το έγκλημα, μεγάλο το κακό...., καί θα έκανε το πάν για να δικαστεί ο ένοχος!

Τό ερώτημα πού τίθεται λοιπόν είναι:

" γιατί δεν κλείνουν στίς φυλακές τά κακοποιά στοιχεία;

Καί πού βασίζονται οί Δικαστικοί καί τούς αφήνουν έτσι εύκολα ελεύθερους.

Να σ΄ έχουν κατασφάξει καί νά έρχεται ο Ανακριτής καί να αφήνει ελεύθερο τον κακούργο..."

Πέστε μου, είναι Δικαιοσύνη αυτό;

Μπορεί να πάει μία Κοινωνία μπροστά έτσι;

Ή σπρώχνουν την κοινωνία σε αυτοδικίες αφού η Πολιτεία με τούς ταγούς της είναι ανίκανη να δώσει λύση;

Καί απορώ βαθύτατα πώς κανένας, απ΄ ότι έχω ακούσει, ποινικολόγος δεν έχει θέσει στά υψηλά κλιμάκια αυτό το θέμα!

Γιατί άραγε;

Καί μή μάς πούνε οτι δεν έχουμε φυλακές, γιατί καμία διάταξη του Νόμου δεν ορίζει ότι "ο συλαμβανόμενος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος όταν οί φυλακές είναι γεμάτες!"

Να φτιάξουν κι΄ άλλες φυλακές κ. Τσιγκρή, κι άμα δεν μπορούν να μαζέψουν την κατάσταση να παραιτηθούν καί να πάνε στά σπίτια τους !

Αρκετή πιά αυτή η ανασφάλεια πού όλοι μας βιώνουμε κι΄ εμείς καί τα παιδιά μας, καί κυρίως στήν ύπαιθρο, γέροντες καί γερόντισες..

Αττικός

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό προσπαθεί αγαπητέ μου να κάνει και η κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ. που υπηρετεί ο κύριος Τσιγκρής: Να κλείσουν σχολεία και να τα μετατρέψουν σε φυλακές. Οπότε μην ανησυχείς: Υποδομή υπάρχει. Θα φροντίσει και ο κύριος Τσιγκρής γιά αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό προσπαθεί αγαπητέ μου να κάνει και η κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ.
7 Απριλίου 2011 9:59 π.μ.
==================

ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΛΑ;

ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΜΑΖΙ
ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ !

ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ...

Χ