Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οικονομικά Μέτρα

Καθυστερημένα και Άδικα τα Οικονομικά Μέτρα
www.tsigris.gr

Καθυστέρηση και μάλιστα αδικαιολόγητη διαπιστώνουν οι Έλληνες πολίτες, κρίνοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν είναι δίκαια. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από ακόμα μία δημοσκόπηση της εταιρείας “Marc” για το Έθνος της Κυριακής και είδε το φως της δημοσιότητας στις 21-2-2010.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποφασίστηκαν έγκαιρα ή καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να ληφθούν», το 74,2% απαντά ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και μόνο το 19,1% ότι ήταν έγκαιρα. Παράλληλα, το 64,1% θεωρεί ότι «τα πρόσθετα βάρη που προκύπτουν από τα φορολογικά μέτρα δεν μοιράζονται δίκαια», έναντι μόλις του 28,8% που επέλεξε τη διαθέσιμη εναλλακτικά απάντηση ότι «γίνεται προσπάθεια να κατανεμηθούν δίκαια».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αυτή είναι η αλήθεια που αναδεικνύεται από τα προηγούμενα ευρήματα. Όμως δεν είναι σήμερα η ώρα του απολογισμού. Σήμερα είναι η ώρα της μάχης, και στη μάχη αυτή πρώτη η ΝΔ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να βάλει πλάτη, βρίσκοντας σύμφωνο το 82% των πολιτών για τη στάση της αυτή.

Οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύονται ώριμοι όσο ποτέ. Παρά τη διαμαρτυρία τους για τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται, θεωρούν ότι έτσι ή αλλιώς πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Γι’ αυτό και απαντούν κατά 75,8% ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική ειρήνη, χωρίς απεργίες, μέχρι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι (49,5%) απαντούν ότι δεν είναι τώρα η ώρα για εξεταστικές επιτροπές που θα επιβαρύνουν περισσότερο την εικόνα της χώρας.

Οι απαντήσεις αυτές δεν αντιφάσκουν. Η κυβέρνηση θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος αν θεωρήσει ότι οι πολίτες στηρίζουν τις επιλογές της και την καθυστερημένη αντίδρασή της. Όλοι μας όμως, πολίτες και αντιπολίτευση, στηρίζουμε τη Χώρα. Η πολιτική ευθύνη που επιδεικνύει η ΝΔ μαζί με τους πολίτες, δεν είναι συνυπευθυνότητα στα σφάλματα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: