Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Βία

Πολιτικές Κοινωνικής Πρόληψης της Βίας
www.tsigris.gr
Η βία αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Για μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης βίας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των διωκτικών αρχών απαιτείται: 1) αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων, 2) προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 3) δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) ενίσχυση των πεζών περιπολιών, 5) πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 10) ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης της εγκληματικότητας και 11) δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ. Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).

Υπάρχουν λύσεις για τον έλεγχο της αυξανόμενης βίας και εγκληματικότητας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας που της αξίζουν. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στο σύγχρονο κόσμο.

Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αυτοδιοίκηση

Η Ώρα της Αυτοδιοίκησης
www.tsigris.gr

Η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόστηκε άμεσα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που δεν επέτρεπε την αναγκαία χρηματοδότησή της.
Το σχέδιο αυτό με την ονομασία “Καλλικράτης” σήμερα υπονομεύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί: 1) Εξαγγέλλεται χωρίς να ξεκαθαρίζεται η χωροθέτηση των νέων δήμων. 2) Μας λένε με ακρίβεια ότι οι 1034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα συγχωνευτούν σε 370! Προφανώς έχουν κάνει τη γεωγραφική κατανομή και δεν το ανακοινώνουν. Πιθανόν για να αιφνιδιάσουν, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. 3) Για την εφαρμογή του θεσμού απαιτούνται 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μας λέει η Κυβέρνηση από που θα βρεθούν.

Το καθήκον μας, ως Νέα Δημοκρατία, είναι να ασκήσουμε και σε αυτό το ζήτημα αντιπολίτευση συνετή, δυναμική και συνεπή. Συνετή αντιπολίτευση, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εύκολα λόγια και ανεύθυνες διακηρύξεις. Δυναμική αντιπολίτευση, διότι "συναίνεση" δεν σημαίνει συνυπευθυνότητα με τα σφάλματα που κάνει η Κυβέρνηση. Συνεπή αντιπολίτευση, σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες μας.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Προτάσεις Σαμαρά

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
www.tsigris.gr

Η τακτική του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά να αγνοεί την οικονομική πραγματικότητα, τάζοντας τα πάντα στους πάντες και μετεκλογικά να αντιδρά νωθρά -σε πλαίσια απραξίας, αναβλητικότητας, καθυστερήσεων, παλινωδιών και εσωτερικής διγλωσσίας- είχε και έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία και την αξιοπιστία μας.

Η αποσπασματικότητα, η αοριστία, η έλλειψη πρόνοιας για στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και κυρίως η παντελής έλλειψη προτάσεων ανάπτυξης καταδεικνύουν την λαθεμένη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπής με την προεκλογική στάση της ΝΔ, επιμένει στην πρόταση για συγκεκριμένο μίγμα οικονομικών μέτρων λέγοντας:
ΝΑΙ, στα μέτρα περιορισμού της κρατικής σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
ΟΧΙ, στα μέτρα αύξησης φορολογίας καυσίμων και ΦΠΑ που «ματώνουν» τους αδύναμους.
ΟΧΙ, στην αλόγιστη και κοντόφθαλμη φορολόγηση των ακινήτων (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες) που «στραγγίζουν» την ελληνική οικονομία.
ΟΧΙ, στα μέτρα που οδηγούν στη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Με κριτήριο το συμφέρον του Τόπου, η ΝΔ στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ότι η ύφεση θα βαθύνει και τα μέτρα θα καταστούν αναποτελεσματικά αν δεν υπάρξουν «ανάσες» ανάπτυξης για την οικονομία μας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΝΔ προτείνει:
• Πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς και αντίστοιχη αύξησή της μετά το πέρας της κρίσης.
• Επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.
• Κίνητρα για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, με μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
• Άμεση εφαρμογή του προγράμματος κινήτρων για τη βελτίωση του θερμο-δυναμικού αποθέματος των κατοικιών.
• Αξιοποίηση των υπολοίπων 13 από τα 15 δισ. του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου -πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ- εν ανάγκη και με κρατικά ομόλογα.

Με τη λήψη των συγκεκριμένων αυτών μέτρων αυξάνεται η συνολική ζήτηση και δημιουργείται ρευστότητα της τάξης των 25 δισ. στην αγορά. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μόνιμη μείωση του ελλείμματος κατά 4 έως 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη γύρω στο 1%. Έτσι, αναβαθμίζουμε την αξιοπιστία, την πιστοληπτική μας ικανότητα. και τη μείωση στα επιτόκια δανεισμού.

Το παραπάνω αναπτυξιακό μίγμα που πρότεινε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΝΔ δίνει τις αναγκαίες «ανάσες» ανάπτυξης στην οικονομία μας, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αποφεύγοντας την ύφεση και μειώνοντας τα ελλείμματα.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Οικονομικά Μέτρα 2

Οι Πολίτες Συμφωνούν με τις Προτάσεις της ΝΔ
www.tsigris,gr

Οι Έλληνες πολίτες δικαιώνουν απόλυτα τη στάση και τις προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο της Χώρας από την κρίση, με γνώμονα την προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την απαιτούμενη αναπτυξιακή προοπτική. Για τη λήψη μέτρων δηλαδή που δεν είναι άδικα, αλλά και δεν δημιουργούν ασφυξία οδηγώντας σε κοινωνική έκρηξη.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Public Issue», η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τηλεοπτικού «Σκάϊ», η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει και εγκρίνει αντίστοιχα τα ίδια μέτρα που είχε επισημάνει αρνητικά ή θετικά και ο αρχηγός της ΝΔ στη δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες απορρίπτουν με μεγάλα ποσοστά, την αύξηση του ΦΠΑ (68%), την περικοπή του λεγόμενου 13ου και 14ου μισθού (72%), το πάγωμα των συντάξεων (74%) και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (78%). Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν τα μέτρα αυτά με ποσοστά 57%, 61%, 66% και 68%, αντίστοιχα.

Από την άλλη, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εγκρίνει μέτρα όπως, η επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (82%) και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα (65%), όπως ακριβώς είχε επισημάνει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό της σπατάλης με την περικοπή των λειτουργικών εξόδων του κράτους για την οποία η κυβέρνηση ελάχιστα πράγματα μας είπε.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν οδηγούν στη σωτηρία της οικονομίας. Αντίθετα, παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό. Η πολιτική αυτή δεν μας βγάζει από την κρίση. Σύντομα θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που η Ελλάδα δεν τα αντέχει. Παράλληλα, θα βαθύνουν την ύφεση, μειώνοντας κατά 25%-30% την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι χρειάζεται διαφορετικό μίγμα πολιτικής και μέτρων. Όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, στηρίζουμε οτιδήποτε βοηθά να βγει ο Τόπος από την κρίση. Απορρίπτουμε, όμως, τα μέτρα που είναι άδικα, χωρίς μάλιστα να δίνουν αναπτυξιακή προοπτική και ελπίδα.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οικονομικά Μέτρα

Καθυστερημένα και Άδικα τα Οικονομικά Μέτρα
www.tsigris.gr

Καθυστέρηση και μάλιστα αδικαιολόγητη διαπιστώνουν οι Έλληνες πολίτες, κρίνοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν είναι δίκαια. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από ακόμα μία δημοσκόπηση της εταιρείας “Marc” για το Έθνος της Κυριακής και είδε το φως της δημοσιότητας στις 21-2-2010.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποφασίστηκαν έγκαιρα ή καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να ληφθούν», το 74,2% απαντά ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και μόνο το 19,1% ότι ήταν έγκαιρα. Παράλληλα, το 64,1% θεωρεί ότι «τα πρόσθετα βάρη που προκύπτουν από τα φορολογικά μέτρα δεν μοιράζονται δίκαια», έναντι μόλις του 28,8% που επέλεξε τη διαθέσιμη εναλλακτικά απάντηση ότι «γίνεται προσπάθεια να κατανεμηθούν δίκαια».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αυτή είναι η αλήθεια που αναδεικνύεται από τα προηγούμενα ευρήματα. Όμως δεν είναι σήμερα η ώρα του απολογισμού. Σήμερα είναι η ώρα της μάχης, και στη μάχη αυτή πρώτη η ΝΔ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να βάλει πλάτη, βρίσκοντας σύμφωνο το 82% των πολιτών για τη στάση της αυτή.

Οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύονται ώριμοι όσο ποτέ. Παρά τη διαμαρτυρία τους για τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται, θεωρούν ότι έτσι ή αλλιώς πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Γι’ αυτό και απαντούν κατά 75,8% ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική ειρήνη, χωρίς απεργίες, μέχρι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι (49,5%) απαντούν ότι δεν είναι τώρα η ώρα για εξεταστικές επιτροπές που θα επιβαρύνουν περισσότερο την εικόνα της χώρας.

Οι απαντήσεις αυτές δεν αντιφάσκουν. Η κυβέρνηση θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος αν θεωρήσει ότι οι πολίτες στηρίζουν τις επιλογές της και την καθυστερημένη αντίδρασή της. Όλοι μας όμως, πολίτες και αντιπολίτευση, στηρίζουμε τη Χώρα. Η πολιτική ευθύνη που επιδεικνύει η ΝΔ μαζί με τους πολίτες, δεν είναι συνυπευθυνότητα στα σφάλματα της κυβέρνησης.