Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Εγκληματικότητα

Η Χρήση Καμερών στη Μάχη κατά του Εγκλήματος
wwww.tsigris.gr

Η Ελλάδα είναι χώρα με βαθιά εμπεδωμένους δημοκρατικούς θεσμούς 2.500 χρόνων ιστορίας. Η Δημοκρατία στη Χώρα μας δοκιμάστηκε αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Οι Έλληνες πολίτες δεν είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε ζητήματα προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Απλά είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι κάμερες παρακολούθησης είναι μια τεχνολογική εξέλιξη που πρόσφατα τέθηκε ενεργά στην υπηρεσία της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος. Πρόκειται για πρακτική που έχει δώσει, μέχρι σήμερα, θετικά αποτελέσματα στα κράτη που εφαρμόσθηκε. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η χρήση των καμερών στους χώρους αθλητικών συναντήσεων και κυρίων των γηπέδων ποδοσφαίρου.

Η συμβολή των καμερών παρακολούθησης στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, αλλά ούτε και να δαιμονοποιείται.. Πρέπει, απλά, να δούμε το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις.

Η χώρα μας δεν παρουσιάζει την ίδια εγκληματικότητα με τα ανεπτυγμένα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής. Τόσο οι ποσοτικοί, όσο και οι ποιοτικοί δείκτες της εγκληματικότητας στη χώρα μας, αλλά και η μετεξέλιξή τους στον τόπο και στο χρόνο, δεν παρουσιάζουν την επιβάρυνση άλλων κρατών. Συνεπώς, τα μέτρα μια κατά περίπτωση ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να διαφέρουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, την ποσότητα και την ποιότητα του εγκλήματος κάθε κράτους.

Δεν θα πρέπει, με άλλα λόγια, να κυνηγάμε αγριογούρουνα με σφεντόνες, ούτε κουνούπια με όλμους. Συγκεκριμένα, το έγκλημα του Λονδίνου είναι διαφορετικό, από κάθε άποψη, σε σχέση με αυτό της Αθήνας. Συνεπώς, το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες κάμερες στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετήσουμε ίδιες σε αριθμό στη δική μας πρωτεύουσα. Φυσικά δε σημαίνει και ότι θα πρέπει να τις αποκλείσουμε από το σχεδιασμό της αντεγκληματικής μας πολιτικής.

Είμαι, κατ’ αρχήν, θετικός στην ορθολογική χρήση της τεχνολογίας στη μάχη κατά του εγκλήματος. Πιστεύω, όμως, ότι η χρήση των καμερών παρακολούθησης δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά και χωρίς τη μελέτη όλων των πιθανών δυσχερειών και κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και θα διασφαλίζει τον πολίτη από οποιοδήποτε κατάχρηση των προσωπικών του δεδομένων.

Μόνες τους οι κάμερες δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας στην κοινωνία μας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στις σύγχρονες κοινωνίες. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης σε αντιδιαστολή με μια κοινωνία παρακολούθησης και καχυποψίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: