Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Αγροτική Πολιτική

Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
www.tsigris.gr

Η Κυβέρνηση έδωσε και δίνει μάχες -τις οποίες κέρδισε και κερδίζει καθημερινά- για τη ριζική αναδιάρθρωση του αγροτικού τοµέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκή, η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Την απλοποίηση του συστήματος των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις πληρώνονται απευθείας στον παραγωγό, χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσοι και μεσάζοντες. Ένα σημαντικό τµήµα των επιδοτήσεων -που εισπράττει σήμερα ο παραγωγός από µία ή περισσότερες δραστηριότητες- ενοποιείται σε µία ενιαία ενίσχυση.
2. Την έναρξη δειγματοληπτικών ελέγχων που θα επισημαίνουν περιπτώσεις στις οποίες παραβιάζεται η βασική νομοθεσία που αφορά στη δημόσια υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία των ζώων και των φυτών και στην κτηνιατρική νομοθεσία.
3. Τη δίκαιη και ορθολογική κατανομή του εθνικού αποθέματος. Το εθνικό απόθεμα συνίσταται σε παρακράτηση από τη Διοίκηση του κράτους-µέλους της ΕΕ ποσοστού έως 3% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων, αναλογικά από κάθε παραγωγό. Το εθνικό απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή δικαιωμάτων σε νέους αγρότες που άρχισαν τη γεωργική τους δραστηριότητα από το 2002 και μετά.
4. Τη μείωση των ενισχύσεων και την εξοικονόμηση πόρων. Οι ενισχύσεις μειώθηκαν κατά 3% το 2005, 4% το 2006 και 5% από το 2007 και μετά. Οι εξοικονοµούµενοι πόροι παραμένουν στο ίδιο κράτος-µέλος και χρηματοδοτούν προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης Το ισοζύγιο για τη χώρα µας προβλέπεται θετικό από τη ρύθμιση αυτή. Από τη μείωση των ενισχύσεων απαλλάσσεται τελείως ή επιβαρύνεται ελάχιστα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών.
5. Την παράταση του συστήματος των ποσοστώσεων. Το σύστημα των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων παρατάθηκε μέχρι το 2015. Η ποσόστωση για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% και συγκεκριμένα από 700 σε 820 χιλιάδες τόνους .
6. Τη δημιουργία συστήματος παροχής συμβουλών στους αγρότες για θέματα διαχείρισης της γης και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η συµµετοχή των παραγωγών στο σύστημα είναι εθελοντική. Η δραστηριότητα παροχής συμβουλών θα καλύπτει, κατ’ ελάχιστον, τους τομείς της δηµόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και των φυτών, του περιβάλλοντος και των καλών συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
7. Την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών σκληρού σιταριού, παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές στο κοινοτικό σύστημα στήριξης του τοµέα.
8. Την εισαγωγή μιας νέας ενίσχυσης για τους καρπούς µε κέλυφος που ανέρχεται σε 120,75 ευρώ ανά εκτάριο.
9. Την αύξηση του ύψους της κοινοτικής συµµετοχής στις δαπάνες των προγραµµάτων για τις αγροπεριβαλλοντικές δράσεις που πλέον θα φθάνει στο 85% της συνολικής δαπάνης, έναντι ποσοστού 60% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
10. Την πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης για τους νέους αγρότες για τη διαχείριση του εθνικού αποθέματος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και τη διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγροτική οικογένεια.
11. Την πρόβλεψη χορήγησης κοινοτικών ενισχύσεων για επενδύσεις που αναφέρονται στην περιβαλλοντική ανάπτυξη των κρατικών δασών, στην προστασία τους από κάθε μορφής κινδύνους και στην ανάδειξη των ευκαιριών προσφοράς αναψυχής στους πολίτες.

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργό στήριξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών. Η εξασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων, η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και η ορθολογική αντιμετώπιση της υπερβάλλουσας παραγωγής, αποτελούν για την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αδιαπραγμάτευτους άξονες της αγροτικής της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: