Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ανάπτυξη

Η Ελλάδα Αλλάζει Πρόσωπο
www.tsigris.gr

H επίτευξη δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί ουσιαστική -πολιτική και κοινωνική- συνεργασία. Απαιτεί πραγματικά προοδευτική αντίληψη και όχι εµµονή στη συντήρηση αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών του παρελθόντος.

Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ψήφισε και εφαάρμοσε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, που παρέχει ισχυρά επενδυτικά κίνητρα έως και 60%. Καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ξένες επενδύσεις δεκαπλασιάστηκαν, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 10%. Αναθεωρήσαμε το Γ΄ ΚΠΣ, υπηρετώντας τη λογική της μεταφοράς περισσότερων πόρων στην Περιφέρεια. Παράλληλα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, κυρίως αυτών που αφορούν έργα στην Περιφέρεια. Κινητοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αυξάνονται με ρυθμό γύρω στο 20%.

Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τη Ψηφιακή Στρατηγική 2006 - 2013. Προωθείται το σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008 στο πλαίσιο του οποίου χρηματοδοτείται η δημιουργία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 πόλεις και ασύρματα δίκτυα σε 120 πόλεις. Ενώ ταυτόχρονα προωθείται μια μεγάλη παρέμβαση για την εξάπλωση του γρήγορου Ίντερνετ ειδικά στην περιφέρεια. Ενώ ταυτόχρονα προχωρά και το πρόγραμμα για την Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση.

Δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων. Μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε έργα ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην ιστορία της χώρας. Περιλαμβάνει 262 δημόσια έργα σε όλη τη χώρα, ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ και 7 μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Ανοίγουμε, στον ανταγωνισμό, τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνουμε έμφαση στις ανανεώσιμες ενέργειας πηγές ενέργειας και προωθούμε μεγάλης κλίμακας έργα για τη διασύνδεση της Ελλάδας σε μεγάλα και διεθνή δίκτυα ενέργειας.

Σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται εθνικό σχέδιο για ενίσχυση των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας, αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων, διασύνδεσής τους με τις επιχειρήσεις και έχει τεθεί ως νέος εθνικός στόχος η σταδιακή αύξηση μέχρι το 2010 των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στο 1,5% του ΑΕΠ από το 0,6% που ήταν το 2004. Προωθείται η δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Παράλληλα εγκαινιάστηκε ο πρώτος τεχνολογικός και συνεργατικός σχηματισμός, το πρώτο cluster υψηλής εξειδίκευσης σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία.

Εξασφαλίσαμε σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο του Δ’ ΚΠΣ για την περίοδο 2007 -2013. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013 βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το 82% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς κατευθύνεται στην Περιφέρεια. Τα τελευταία διαρκώς για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών κάθε ημέρα που περνά, ακόμη καλύτερη. Υλοποιούμε με σύστημα και συνέπεια το σχέδιο παρέμβασης που καταρτίσαμε με τους πολίτες.

Βασικό στοιχείο της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η ανάπτυξη συγκροτημένης, πολύπλευρης και εντατικής προσπάθειας για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια µε στόχο την Ελλάδα της ποιότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: