Τρίτη 29 Μαΐου 2007

Εμπόριο Ανθρώπων

Εμπορία και Σεξουαλική Εκμετάλλευση Ανθρώπων
Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, απειλεί την κυριαρχία των κρατών και τα εθνικά τους σύνορα, τις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς της κοινωνίας, την ασφάλεια των πολιτών, τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου, την εθνική σταθερότητα, τον κρατικό έλεγχο, τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και γενικότερα τη διεθνή έννομη τάξη.

Οι χώρες της Βαλκανικής αναγνωρίζονται από όλους σχεδόν τους διεθνείς οργανισμούς ως ένα από τα κυριότερα σταυροδρόμια διακίνησης γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σωματεμπορία ως λέξη σημαίνει εμπόριο σώματος. Πιο συγκεκριμένα, σημαίνει πώληση του σώματος της γυναίκας με σκοπό το κέρδος. Στο έγκλημα της σωματεμπορίας, ο σωματέμπορος προσλαμβάνει γυναίκες που εκπορνεύονται και κερδοσκοπεί απ’ αυτό το επάγγελμα.

Σωματέμπορος είναι αυτός που προκειμένου να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων:
1. Προσλαμβάνει ή παρασύρει, έστω και με τη συναίνεσή της, ανήλικη γυναίκα με σκοπό την πορνεία.
2. Με τη βία, με απατηλά μέσα, με απειλές, με επιβολή ή κατάχρηση εξουσίας ή με κάθε άλλο εξαναγκαστικό μέσο προσλαμβάνει ή παρασύρει ενήλικη γυναίκα με σκοπό την πορνεία.
3. Με τα προαναφερόμενα μέσα κατακρατεί παρά τη θέλησή της σε οίκο ανοχής μια γυναίκα ή την εξαναγκάζει να παραδοθεί σε πορνεία.

Μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οι ακόλουθες:
1. H έναρξη ενός εκτεταμένου διαλόγου της Πολιτείας με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα.
2. H ενίσχυση και η επέκταση του δικτύου των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα θύματα αυτών των εγκλημάτων.
3. H ενεργοποίηση δικτύου πληροφόρησης των πολιτών για τις διαστάσεις του φαινομένου και την κοινωνική παθογένεια που προκαλεί.
4. H θεσμοθέτηση ειδικών ρυθμίσεων για τα ανήλικα εκδιδόμενα άτομα και την πρόβλεψη ιδιαίτερα αυξημένων ποινών γι’ αυτούς που τα εκμεταλλεύονται.
5. H πρόβλεψη ειδικών μέτρων για την ομαλή επανένταξη των θυμάτων στην κοινωνία.
6. H δημιουργία νομαρχιακών κέντρων υποδοχής θυμάτων και τηλεφωνικών γραμμών SOS για καταγγελίες και παροχή πληροφοριών στα θύματα και
7. H λήψη μέτρων για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, που διαβιούν συνήθως κάτω από το όριο της φτώχιας, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές στο φαινόμενο της εξαναγκαστικής πορνείας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και με αποφασιστικότητα να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα. Έχουμε την υποχρέωση να φωνάξουμε δυνατά, να κινητοποιήσουμε τους αδρανούντες, να ευαισθητοποιήσουμε τους αδιάφορους, να αντισταθούμε στην παραλυσία και την ισοπέδωση των αξιών, να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο με λιγότερη βία.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Κύριε καθηγγητά θεωρώ πως το σχέδιο anti-trafficking ΙΛΑΕΙΡΑ που παρουσιάσθηκε απο το Υ.Δ.Τ./Α.ΕΛ.ΑΣ.βρίσκεται σε σωστές κατευθύνσεις και μπορεί να αποδώσει καρπούς με μια παράλληλη συνεργασία-συμμετοχή της EUROPOL όπως τουλάχιστον αυτό μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο.
Δημήτρης Π. ΚΑΤΣΙΚΑΣ
Α/Α - Σ.Ε.Α.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ Κύριε Κάτσικα, πράγματι σήμερα υπάρχει μια ορθολογική στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου από την Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενεργοποιηθούν και άλλοι φορείς της Ελληνικής Πολιτείας που εμπλέκονται στο ζήτημά.