Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Οικονομική Πολιτική

Η Νέα Οικονομική Στρατηγική

Την ώρα που άλλες κοινωνίες, προχωρούσαν δυναμικά, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα καθηλωνόταν στη στασιμότητα. Τα θετικά βήματα που γίνονταν, σε κάποιους τομείς, δεν άλλαζαν την πραγματικότητα. Η συνολική πολιτική ευνοούσε τη συντήρηση των προβλημάτων. Κι αυτό, γιατί απουσίαζε το σχέδιο, η βούληση και η τόλμη για σύγκρουση με τα «κακώς κείμενα». Έτσι, όμως, διαιωνίζονταν οι παθογένειες, αντί να αντιμετωπιστούν.

Η Κυβέρνηση χάραξε άμεσα μια νέα συγκροτημένη στρατηγική. Κινήθηκε με γνώμονα το διάλογο και τη συνεννόηση και προώθησε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Ελήφθησαν δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων άρχισε ήδη να παράγει απτά αποτελέσματα:
· Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη (το 3ο τρίμηνο του 2006 έφτασε στο 4,4%).
· Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (περιορίστηκε κάτω από το 3% και συνεχίζει να μειώνεται).
· Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας βελτιώνεται (η Ελλάδα ανέβηκε οκτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη).
· Οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από 20% τον τελευταίο χρόνο.
· Το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκε από τα 11 στα 12.000 ευρώ. Πάνω από 3.000.000 πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν ολοένα και λιγότερους φόρους.
· Εξασφαλίζεται επιπλέον κοινωνικό μέρισμα 1,2 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
· Αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ, καθώς και το κατώτατο επίδομα στους ανέργους.
· Δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας για τους άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας.

Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Είναι ο δρόμος της ευθύνης, που οδηγεί στην ήπια και αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή, στην ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, στη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Οι παραπάνω είναι βασικοί οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι στην οικονομική πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης και αποτελούν τη νέα οικονομική στρατηγική της Χώρας. Είναι όροι και προϋποθέσεις για την κοινωνία που θέλουμε. Την κοινωνία που γίνεται πιο δυναμική, πιο δίκαιη, πιο αισιόδοξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: